Desperon taru

The Tale of Despereaux (2008)

| DVD
  • 2

Uhkarohkea hiiri pelastaa prinsessan ja valtakunnan lastenkirjaan perustuvassa animaatiossa.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-07-09 / päivitetty 11.07. klo 13:01

KUVA 4

Prinsessa kohtaa pienen sankarin
Prinsessa kohtaa pienen sankarin 

KUVA 3

Despero uppoutuu satujen maailmaan
Despero uppoutuu satujen maailmaan 

KUVA 2

Äiti ja isä kauhistelevat Desperon raapustamaa kattia
Äiti ja isä kauhistelevat Desperon raapustamaa kattia 

KUVA 1

Despero
Despero 

Desperon taru

Ohjaus Sam Fell, Robert Stevenhagen
Näyttelijät Matthew Broderick, Dustin Hoffman, Emma Watson, Tracey Ullman, Kevin Kline, Sigourney Weaver
Maa Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 95 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Universal Pictures, Relativity Media, Larger Than Life Productions, Framestore Feature Animation ja Universal Animation Studios
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Desperon taru

Kate DiCamillon samannimiseen lastenkirjaan perustuva Desperon taru on selkeästi lapsille suunnattu animaatiosatu. Siitä on turha etsiä Pixarille tai Shrekeille ominaisia popkulttuuriviittauksia tai varttuneemmille aukeavia gageja, ja kerrontaa leimaavat lukuisat pikku “opetukset”, joita tarinan kertoja (Sigourney Weaver) latelee juonen edetessä.

Tarinan päähenkilö on Despero (Matthew Broderick), pieni mutta rohkea hiiri. Dorin valtakunta on masennuksen kourissa kuningattaren menehdyttyä, ja urhean Desperon tehtäväksi koituu lopulta nousta hiirten valtakunnasta ihmisten ilmoille ja pelastaa kuningaskunta apatialta ja siinä sivussa prinsessa ilkeiltä, syvällä tyrmän viemäreissä asuvilta rotilta.

Parasta elokuvassa on tapa, jolla hiirien maailma on kuvattu. Uhkarohkea Despero on hiirten valtakunnassa outolintu: kun koulussa lapset opetetaan pienestä pitäen pelkäämään teräaseita ja kissoja, näkee päähenkilö ne kiehtovina. Omaan osaansa alistettujen arkajalkojen maailmasta ei Desperon kaltaiselle hulttiolle löydy tilaa.

Keskeisin ongelma on elokuvan rakenteessa. DiCamillon alkuperäisteos oli jaettu neljään osaan, joista kolmessa ensimmäisessä esiteltiin keskeiset hahmot, ja neljännessä juonenlangat yhdistettiin kokonaisuudeksi. Elokuvaversio noudattaa samaa jakoa, vaikkakaan ei aivan niin selkeästi, mutta tekee yhden huomattavan virheen: kirjassa tarina poukkoili ajassa, kun taas valkokankaalla se etenee tiukan kronologisesti. Tästä seuraa puolestaan se, että kestää tuskallisen kauan ennen kuin tarinan varsinainen päähenkilö esitellään. Tämä voi olla hämmentävää erityisesti lapsikatsojille.

Kun ensimmäinen puolituntinen käytetään sivuhahmojen esittelyyn, jää itse Desperon rooli lopulta häiritsevän pieneksi. Tämä on sääli, sillä hahmo on oikeastaan aika sympaattinen, vaikkakin hivenen persoonaton. Tämä sama persoonattomuus näkyy selkeämmin sivuhahmoissa, jotka ovat kuin suoraan geneerisimmästä satukirjasta lainattuja pahvinukkeja. Myös itse tarina on hyvin perinteinen ja jo moneen kertaan nähty.

Visuaalisesti Desperon taru on perusnätti, mutta siitä puuttuu se persoonallinen terä joka nosti esim. Rottatouillen siivilleen. Kaikki on toteutettu perinteisen satumaailman puitteista poikkeamatta, ja lopputulos on tylsä.

Suomenkielisen version ääninä kuullaan mm. Jasper Pääkköstä (Despero), Miia Nuutilaa (kertoja), Tom Pöystiä (Roscuro) ja Saara Aaltoa (Prinsessa Papu).

DVD: Universalin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 2.35:1 laajakuva, ja ääniraitana Dolby Digital 5.1:ä. Kuten tietokoneanimaatioiden kohdalla usein, kuva on täysin virheetön ja väreiltään tasapainoinen. Komea on myös ääniraita, joka hyödyntää kaikkia kanavia esimerkillisesti.

Lisämateriaalia on laihasti. Mukana on Dorin valtakunnan interaktiivinen kartta, jonka kautta katsoja pääsee tutustumaan elokuvan tapahtumapaikkoihin lyhyiden selostusten saattelemina. Mukana on myös “10 parasta käyttötarkoitusta ylisuurille korville”, joka suorittaa nimensä mukaista funktiota.

Ilmeisesti lasten animaatioille pakollinen peli on myös ympätty mukaan. Muistia ja eri muotojen hahmottamista treenaava peli on kankea ja lyhyt, mutta palvellee perheen pienimpien tarpeita muutaman minuutin ajan.

Takakannen mukaan DVD:llä pitäisi lisäksi olla elokuvan tekemisestä kertova “Desperon tarun tarina”, mutta valikoista sitä ei allekirjoittanut löytänyt.

Ekstrat on puhuttu englanniksi, ja vain keskimmäinen tekstitetty.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202