Descent: Part 2, The

The Descent: Part 2 (2009)

| DVD
  • 1

Neil Marshallin loistavan The Descentin yhdentekevä jatko-osa palauttaa katsojan maan uumeniin.

Rauli Karjalainen
julkaistu 2010-06-01 / päivitetty 01.07. klo 16:04

KUVA 4

The Descent: Part 2
The Descent: Part 2 

KUVA 3

Örkki
Örkki 

KUVA 2

Örkki
Örkki 

KUVA 1

Shauna Macdonald
Shauna Macdonald 

Descent: Part 2, The

Ohjaus Jon Harris
Näyttelijät Michael J. Reynolds, Shauna Macdonald, Jessika Williams, Douglas Hodge, Joshua Dallas, Anna Skellern, Gavan O'Herlihy, Krysten Cummings
Maa Iso-Britannia
Pituus 94 min
Ikäraja 18 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Celador Films ja FS Film.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Neil Marshallin vuonna 2005 ohjaaman The Descentin yllätysmenestys asetti kaupallisen vaatimuksen jatko-osalle. Luontevan jatko-osan tekemisen vaikeusastetta nosti se, että elokuva oli tiivis ja sulkeutuva kokonaisuus. Haasteeseen tarttui kolmen käsikirjoittajan tiimi, joka hautoi ideakuopassaan kohtalaisen älyvapaan juonikyhäelmän.

On kulunut kaksi päivää siitä kun kuuden naisen muodostama porukka on kadonnut vuoristomaisemassa. Yksi kadonneista on paikallisen kuvernöörin tytär, joten etsintöjen volyymi on huomattava. Autoillessaan metsätietä seudulla asuva farmari törmää shokissa olevan naiseen, joka osoittautuu Sarahiksi, yhdeksi seikkailuryhmän jäsenistä. Sarah ei muista luolan tapahtumista mitään, mutta hänen vaatteistaan löytyy verta, jonka veriryhmä täsmää kuvernöörin tyttären veriryhmän kanssa. Kaikesta juuri kokemastaan huolimatta Sarah päätetään ottaa mukaan paikallisen sheriffin johtamaan porukkaan, joka lähtee etsimään luolastoista kadonneita henkilöitä.

The Descent: Part 2:n puikoissa on ensimmäisen osan leikkaaja Jon Harris, joka tallentaa ensimmäisessä ohjaustyössään kelalle varsin vaatimatonta jälkeä. Elokuvan visuaalinen ilme on edellistä osaa vaatimattomampi, vaikka budjettia on tällä kertaa puolitoista miljoonaa dollaria enemmän. Ensimmäisessä The Descentissä luolasto tuntui aidosti klaustrofobiselta paikalta, jonka pimeissä syövereissä vaanivat örkit yllättivät ja tulivat iholle. Nyt luolasto on niin kirkkaasti valaistu, että katsojan on välillä vaikea muistaa tapahtumien sijoittuvat useiden kilometrien syvyyksiin. Örkkejä on myös enemmän ja ne näkyvät selkeämmin. Samalla niistä on tullut tyhmempiä ja kuuloaistiltaan valikoivia.

Puitteiden lisäksi The Descentissä oli ratkaisevaa myös rakenne, jossa jännitys vähitellen tiivistyi ja lopuksi purkautui valloilleen. Jatko-osan rakenne on tasainen pötkö, jossa heppoiset säikyttely-yritykset seuraavat mekaanisesti toistaan. Hölmöön tarinaan on yritetty hakea draivia Sarahin muistinmenetyksen ja sen palaamisen myötä. Ratkaisu hakee epäuskottavuudessa vertaistaan.

Elokuvan vaatimattomat ohjaukselliset ja käsikirjoitukselliset ansiot tarjoavat keskinkertaisille näyttelijöille surullisen temmellyskentän. Ensimmäisen osan traumatisoituneen Sarahin rooli onnistui vielä joten kuten Shauna Macdonaldilta, mutta tällä kertaa hänen suorituksensa lähinnä kiusaannuttaa. Apulaisseriffinä ensimmäisen elokuvaroolinsa tekevä Krysten Cummings yrittää parhaansa, mutta esimerkiksi kohtaus, jossa hän nauhoittaa luolan uumenissa digikameraansa lapselleen pelonsekaiset jäähyväiset, on traagisuutta ja koskettavuutta tavoitelevasta sävystää huolimatta koominen.

The Descent: Part 2:sta kuultaa läpi taitamattomuus ja yhdentekevyys. Myös se, että elokuvassa rynnitään idioottimaisen porukan voimin samantien takaisin luolastoon tuntuu röyhkeältä ratkaisulta. The Descentin naisporukalle olisi suonut hieman pidemmän hautarauhan.

DVD: FS Filmin julkaiseman DVD:n kuva (2.35:1 anamorfinen laajakuva) ja ääni (DTS ES 6.1/DD 5.1) ovat hyvälaatuiset. Lisämateriaalina löytyy kommenttiraitojen lisäksi muutama lyhyt making of -pätkä, jotka taustoittavat pintapuolisesti elokuvan tekoprosessia, sekä nippu poistettuja kohtauksia.

Teksti: © 2010 Rauli Karjalainen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Army of One

| 10.05.

Kirveen ja jousen kanssa hurjana ramboilevaa Ellen Hollmania et halua korvessa kohdata.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202