Dean Spanley

Dean Spanley (2008)

| DVD
  • 3

Vuosisadan vaihteen Englantiin sijoittuva lämminhenkinen tarina koirasta, joka syntyi uudelleen rovastina.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-10-15 / päivitetty 22.10. klo 15:03

KUVA 3

Sam Neill
Sam Neill 

KUVA 2

Jeremy Northam ja Sam Neill
Jeremy Northam ja Sam Neill 

KUVA 1

Peter O'Toole
Peter O'Toole 

Dean Spanley

Ohjaus Toa Fraser
Näyttelijät Jeremy Northam, Sam Neill, Bryan Brown, Peter O'Toole
Maa Uusi-Seelanti / Iso-Britannia
Pituus 100 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Atlantic Film Productions, General Film Corporation ja Lipsync Productions
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Dean Spanley

Henslowe Fisk (Jeremy Northam) vierailee sairaalloisen isänsä Horatio Fiskin (Peter O’Toole) luona joka torstai. Henslowen veli on kuollut buurisodissa, ja perheen äiti suruunsa vain hetkeä myöhemmin. Menetys on murtanut perheen, mutta “Fisk Senior” kieltäytyy murehtimasta: mitäpä se ketään hyödyttää?

Torstaitapaamisten kaava katkeaa, kun Henslowe menee isänsä kanssa kuuntelemaan luentoa uudelleensyntymisestä. Paikan päällä hän tutustuu paikalliseen tuomiorovastiin, Dean Spanleyyn (Sam Neill), ja kiinnostuu tämän näkemyksistä. Kalliilla Tokai-viinillä Henslowe saa Spanleyn houkuteltua luokseen keskustelemaan aiheesta, mutta teologisten pohdintojen sijaan luvassa on jotain aivan muuta: Spanley nimittäin uskoo olleensa edellisessä elämässään koira.

Henslowe ja Spanley ottavat tavakseen illastaa viikoittain, ja pian jälkimmäisen kiehtovia kuvauksia saapuu kuuntelemaan myös yleismieheksi itseään nimittävä Wrather (Bryan Brown), jolta Henslowe on hankkinut harvinaiset viinit. Lopulta seuraan liittyy myös skeptinen Horatio, joka on koko uudelleensyntymän ajatuksen leimannut hölynpölyksi.

Brittiläisen Toa Fraserin ohjaama, Lord Dunsanyn (aka. Edward Plunkett) romaanin pohjalta adaptoitu Dean Spanley liikkuu tylsän ankeassa brittimiljöössä, mutta herää henkiin Spanleyn muistikuvissa. Vehreillä niityillä temmeltävät koirat jänisten, lampaiden ja hevosten perässä. Sam Neill on loistava eksentrisen rovastin roolissa: katsoja hykertelee tämän nauttiessa Tokain huumaavista aromeista.

Muutkin näyttelijät tekevät laatutyötä, päällimmäisenä tietenkin 77-vuotias O’Toole kitkeränä ja katkerana seniorina, joka on vieraantunut toisaalta pojastaan, toisaalta koko häntä ympäröivästä maailmastaan. Jeremy Northam kantaa nuorena Fiskinä tarinan hyvin, vaikka hahmo ei järin mielenkiintoinen olekaan. Elokuvan ainut naisrooli on Judy Parfittilla Fisk Seniorin taloudenhoitajana.

Lämminhenkinen ja viihdyttävä Dean Spanley on yksi niistä DVD-laarin pienistä aarteista, jotka useimmilta menevät ohi. Jossain sen avut on sentään huomattu, sillä ohjaaja Fraser on huhujen mukaan valmistautumassa ohjaamaan elokuvaa Robert Ludlumin romaanin pohjalta. Pääosassa nähdään Leonardo DiCaprio.

DVD: Pan Visionin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 1.78:1-laajakuva, ja ääniraitana kuullaan DD5.1:ä. Kuva on tarkka ja virheetön, ja ääniraita toistuu mainiosti, vaikka ei varsinaisesti kotiteatteria testaakaan.

Lisämateriaalia on mukana yllättävän runsaasti. Trailereiden lisäksi mukana on kattava kooste elokuvan tekoprosessista, sekä haastattelut kaikilta elokuvan tekoon keskeisesti osallistuneilta henkilöiltä. Näin mittavaa haastattelumaratonia en muista ennen nähneeni. Lisäksi mukana on omituinen kooste, johon on laitettu peräkkäin kohtauksia itse elokuvasta ilman sen suurempaa logiikkaa.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202