Day of the Dead (2008)

Day of the Dead (2008)

| DVD
  • 2

George A. Romeron zombiejahdin remake on teknisesti taidokas, mutta sisällöllisesti lähes pyhäinhäväistys.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-05-24 / päivitetty 30.05. klo 14:02

KUVA 4

Ving Rhames ovimiehenä
Ving Rhames ovimiehenä 

KUVA 3

Zombie
Zombie 

KUVA 2

Mena Suvari, AnnaLynne McCord ja Nick Cannon
Mena Suvari, AnnaLynne McCord ja Nick Cannon 

KUVA 1

Kaikki himoitsevat Mena Suvaria...
Kaikki himoitsevat Mena Suvaria... 

Day of the Dead (2008)

Ohjaus Steve Miner
Näyttelijät Mena Suvari, Michael Welch, Nick Cannon, AnnaLynne McCord, Stark Sands, Matt Rippy, Ving Rhames, Ian McNeice
Maa Yhdysvallat
Pituus 82 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Millennium Films, Taurus Entertainment Company, Emmett/Furla Films, Nu Image Entertainment, D.O.D. Productions ja Future Film
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

George A. Romeron vuoden 1985 nk. zombie-trilogian päätösosa ajateltiin laittaa uuteen uskoon, ilmeisesti uuden vuosituhannen kunniaksi, tai sitten siksi, että se oli Romero-remake elokuvien listalla seuraavana. Mitään todellista tarvettahan uusintafilmatisoinnille ei ollut. Tämäkin zombie-splatter rakentuu kolmen peruskysymyksen pohjalle: miksi, missä ja miten. Näihin kysymyksiin vastaamalla tarina on helppo niputtaa puoleentoista tuntiin, tällä kertaa jopa hyvän matkaa sen alle. Miksi: tappava, flunssan oireista alkava virus on päässyt irti. Missä: pienessä Coloradon maalaiskaupungissa, jossa pieni ydinjoukko taistelee tartuntaa vastaan. Miten: aseet laulaen.

Umpituuperruttavat teinisäikyttelyt Final Destination 1-3 kirjoittanut Jeffrey Reddick on päässyt muokkailemaan Romeron alkuperäistekstiä. Suuriin muutoksiin Reddick ei ole kehdannut ryhtyä, mutta tuotannollisista syistä niitä on silti pitänyt jokunen tehdä: elokuva purkitettiin sateisessa Bulgariassa, joten tapahtumat piti sijoittaa Coloradoon, jossa armeija on sulkenut kaikki tiet pieneen kaupunkiin. Paikallisille annetaan syyksi vanha kunnon ”sotaharjoitus” jota paikallisradion dj (Ian McNeice, Oliver Twist) osuvasti piikittelee solttupojan valvovan silmän alla. Virus on siis päässyt irti kaupungin laitamilla sijaitsevasta salaisesta laboratoriosta. Aluksi tartuntoja on vain muutama, mutta yht’äkkiä kymmeniä.

Armeijan palveluksessa leipäänsä ansaitseva Sarah (Mena Suvari, American Beauty) palaa kotikonnuilleen huomatakseen jotakin olevan pahasti pielessä. Seurakseen hän saa veljensä Trevorin (Michael Welch, Twilight) ja tämän tyttöystävän Ninan (AnnaLynne McCord, tv-sarja 90210). Matkassa roikkuvat myös yrmy kapteeni (Ving Rhames, Vaarallinen tehtävä), nössö kuljettaja (Stark Sands, Generation Kill) sekä superärsyttävä hölösuu-alokas (Nick Cannon). Yhdessä, ja välillä erikseenkin, heidän pitää selvittää mistä näitä zombeja oikein sikiää. Ensin tietysti pitää ratkoa nippu pienempiä ongelmia, kuten mikä on paras tapa päästää eläväkuollut päiviltä ja kuka on tartunnan ylipäätään saanut.

Ohjaaja Steve Miner on ihan pätevä jätkä ohjaamaan kepeitä säikyttelypätkiä. Aiemmista työnäytteistä tunnetuin lienee omalla tapaansa toimiva Lake Placid (1999). Ympärilleen Miner on saanut edullista ja osaavaa työvoimaa Bulgarian pääkaupungissa sijaitsevalta studiolta. Erikoistehosteet ovatkin vakuuttavia ja veri todellakin lentää. Myös lavastus ja maskeeraus antavat 18 miljoonan taalan budjetille vastinetta. Sen sijaan stunt koordinointi (zombiet mm. juoksevat katossa!), henkilöohjaus, roolitus ylipäätään ja käsikirjoituksen dialogi ovat hakusessa pahemman kerran. Virheitä on näillä osa-alueilla tehty hämmästyttävän paljon. En tiedä mikä järki on ollut pestata Nick Cannon kauhuelokuvaan. Kyseessä on nimittäin mies, joka ei tunnu sopivan edes b-luokan teinikomediaan (esim. Rahalla ei rakkautta saa, 2003). Muutamassa kohtauksessa tuhahteleva Rhames on niin ikään huono valinta, varsinkin kun muistamme miehen esiintyneen myös aiemmassa Romero-remakessa nimeltä Dawn of the Dead (2004). Ainoat pätevät roolit tulevat yllättäen naisosastolta: naapurintyttömäinen Mena Suvari on uskottava ja AnnaLynne McCord hoitaa silmänruokaosaston juuri kuten pitääkin.

Mainitsin aiemmin Reddickin kirjoittaman dialogin, joka kyllä hakee huonoudessaan vertaistaan. Vuorosanoja heitellään jonkinlaisen käsittämättömän järkisuodattimen läpi. Mieleen hiipii George Lucasin vastaavat aivoitukset Tähtien sota elokuvissa. Erityisesti Cannonin suuhun on juurrutettu sellaisia heittoja, että ihan pahaa tekee. Kesken hurjinta jahtia mies pyörii miekka kädessään hokien He-Manista tuttua tagia. Käsikirjoitus myös pussittaa itsensä muutaman kerran. ”Niitä pitää ampua päähän” oivalluksen keksimiseen menee puolet elokuvasta ja siltikin kullanarvoinen ohjenuora unohtuu samalla sekunnilla. Jotain hyvääkin käsikirjoituksesta voi löytää: on nimittäin täysin mahdotonta arvata kuka kuolee seuraavana, missä ja milloin. Jokaisen henki tuntuu olevan hyvin höllässä.

Visuaalisilta osa-alueiltaan pätevä kauhu-uusinta motittaa itsensä edestä ja takaa. Ilman turhia pausseja ryskäävä zombieraina kelpaa katseltavaksi paremman puutteessa, mutta se ei missään nimessä tee oikeutta Romeron alkuperäisversiolle. Kaikesta parjauksesta huolimatta Day of the Dead onnistuu olemaan kovin ajankohtainen putkahdettuaan markkinoille keskellä kiivainta lintu- ja miksei myös sikainfluenssa-aaltoa.

DVD: Future Filmin julkaisu esitetään alkuperäisessä kuvaformaatissa (1.80:1). Laatu on jotakin hyvän ja keskitason välimaastoa. Värit ovat puhtaita, joskin värimaailma on häiritsevä ja selvästi pilattu jälkikäsittelyn tehomyllyssä. Kuvan terävyys vaihtelee, mutta on pääsääntöisesti mallikasta. Ääniraitana on tarjolla uskollinen DD 5.1. Surround on huolellisesti suunniteltu ja luotu äänimaailma sopii hyvin kauhuelokuvan tarpeisiin. Harmi vain, että säveltäjä Tyler Batesin (Doomsday) kauhunuotit ovat totaalisen mitäänsanomattomia, eivätkä tue elokuvaa millään muotoa.

Levy ei sisällä minkäänlaisia ekstroja.

Teksti: © 2009 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202