Damned United, The

The Damned United (2009)

| DVD
  • 3

Brian Clough on Englannin kovin futisvalmentaja, mutta onko pää jo liian kova? Pohjautuu tositapahtumiin.

julkaistu 2010-02-26 / päivitetty 25.05. klo 13:01

KUVA 4

Michael Sheen
Michael Sheen 

KUVA 3

Michael Sheen
Michael Sheen 

KUVA 2

Colm Meaney
Colm Meaney 

KUVA 1

Michael Sheen
Michael Sheen 

Damned United, The

Ohjaus Tom Hooper
Näyttelijät Colm Meaney, Henry Goodman, David Roper, Jimmy Reddington, Oliver Stokes, Ryan Day, Michael Sheen, Mark Bazeley, Timothy Spall, Maurice Roëves, Stephen Graham, Peter McDonald
Maa Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 BBC Films, Columbia Pictures Corporation, Left Bank Pictures, Screen Yorkshire ja Sony Pictures Entertainment.
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p5-5">5</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Tositapahtumiin pohjautuva The Damned United (2009) on sekä valmentajakaksikon henkilökuva että sukellus 1970-luvun englantilaiseen jalkapallokulttuuriin. Näkökulma korostaa suurmiesajattelua: pelin voittaa tai häviää valmentaja.

Brian Clough (Michael Sheen) on Englannin parhaaksi nuoreksi valmentajaksi kutsuttu huippumies. Hänen tukipilarinsa on niin ikään pätevä kykyjenetsijä Peter Taylor (Timothy Spall).

The Damned United rakentuu vastakohtien varaan. Clough ja Taylor muodostavat ensimmäisen. Clough on pirullisen älykäs, mutta hänen kilpailuvietillään ei ole rajoja. Peter on tasapainottava voima, yhtälön kylmä etäisyys ja kuumakallen kurinpitäjä.

Toinen pari on futisjoukkueiden Leeds United ja Derby County välinen kamppailu. Leeds on ykkösdivisioonan ja koko Englannin paras joukkue. Cloughin ja Taylorin valmentama Derby on kakkosdivisioonan tiimi, joka on kovassa nousussa. Mutta joukkueiden kohdatessa Leeds useimmiten voittaa.

Kolmas jännitekenttä syntyy Leedsin valmentajan Don Revien (Colm Meaney) ja Cloughin välille. Elokuva liikkuu ajallisesti 60- ja 70-luvulla. Vuosi 1974 on sen kerronnallinen nykyisyys, jolloin Revie on nousemassa Englannin maajoukkueen valmentajaksi.

Leedsin pestin perii taas Clough. Clough on inhottu valmentaja, sillä joukkue ja fanikunta ovat yhä uskollisia Revielle. Idealistina hän yrittää uudistaa pelistrategian. Revie on vannonut fyysisen, törkeän jalkapallon nimeen — raja jalkapallon ja rugbyn välillä on häilyvä. Clough haluaa tämän muuttaa.

Hän on kokenut kyynärpäätaktiikan henkilökohtaisesti: pari vuotta aiemmin pelattu ottelu päättyi siihen, että Leedsin huligaanit laittoivat Derbyn ykköspelaajat sairasvuoteelle. Sen seurauksena vilttiketjulla pelannut Derby hävisi Juventukselle.

44 kireän päivän jälkeen Clough potkitaan ulos valmentajan paikalta, koska Leedsillä on ollut huonoin kauden aloitus vuosikymmeniin. Selityskin löytyy: omasta erinomaisuudestaan juopunut Clough hylkäsi Taylorin.

Kertomuksesta erään henkilön noususta ja tuhosta ei voida puhua, sillä rotkon reunalla ymmärretään kääntyä takaisin. Clough ei kaadu, koska koettelemusten edessä hän nöyrtyy ja ymmärtää Taylorin merkityksen. Yhdessä he ovat voittamaton pari, erillään hukkapalaa.

The Damned Unitedin käsittely ei ole dokumentin tarkka. Pohjamateriaalina on toiminut David Peacen samanniminen romaani, joka on eräänlainen dokufiktio, kirjoittajan tulkinta tapahtuneesta. Tästä huolimatta elokuvan muotokielessä korostetaan tosipohjaisuutta esimerkiksi arkistomateriaalin käytöllä. Usein jalkapallo-osuudet kuitataan historiallisella pelikuvalla.

Paljon The Damned Unitedin viehätyksestä on Michael Sheenin ansiota. Mies on paneutunut rooliinsa kuin aito metodinäyttelijä — kerroksia ja nyansseja on runsaasti. Campista Alan Partridgesta muututaan nopeasti Arpinaamaksi, joka omistaa maailman.

Universaalien teemojen vuoksi katsojalla ei tarvitse olla mielipidettä jalkapallosta. Laji on taustakankaan roolissa. Keskiössä on mies. Tästä kertoo elokuvan hienoin visuaalinen oivallus. Clough odottaa hermostuneena tärkeän pelin päättymistä stadionin sisällä. Pariin kertaan huone pimenee uhkaavasti, kun kannustusjoukot hyppäävät ilmaan ja peittävät ikkunat. Selviää, että he juhlivat maaleja. 2-1 Derbylle. Piina on päättynyt.

DVD: Elokuvan suomalaisen laitoksen on julkaissut Sony. Teknisessä puolessa (16.9 anamorfinen kuva, 5.1 englanti ääniraitana) ei ole valittamista.

Lisämateriaalia on todella paljon:


  • Ohjaaja Tom Hooperin, Michael Sheenin ja tuottaja Andy Harriesin kommenttiraidalla käydään kattavasti elokuva läpi.

  • Cloughisms (5 min, lisänä Tom Hooperin kommenttiraita) on kooste elokuvassa nähtävistä Cloughin TV-esiintymisistä.

  • Remembering Brianissa (9 min, lisänä Tom Hooperin kommenttiraita) tiimi kertoo muistojaan tosielämän Cloughista.

  • Poistetut kohtaukset (35 minuuttia, lisänä Tom Hooperin kommenttiraita) ovat pitkälti samaa mitä elokuvassa nähdään — mielenkiintoisimmassa palassa Clough riehuu kirveen kanssa.

  • Creating Cloughissa (10 min) Michael Sheen kertoo rooliin paneutumisesta.

  • Perfect Pitch (15 min) on tavanomainen making of –dokumentti.

  • The Changing Game kertoo 70-luvun englantilaisesta jalkapallosta ja siitä, kuinka lajinkuva ja kulttuuri ovat muuttuneet.

Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202