Cubic

Equilibrium (2002)

| DVD
  • 4

Tulevaisuuden mallivaltiossa tunteet on kielletty lailla. Preston (Bale) kokee väkeviä tuntemuksia, jotka saavat hänet kyseenalaistamaan palvelemansa hirmuhallinnon.

julkaistu 2008-02-25 / päivitetty 27.10. klo 14:02

KUVA 4

Christian Bale ja Taye Diggs.
Christian Bale ja Taye Diggs. 

KUVA 3

Christian Bale ja Taye Diggs.
Christian Bale ja Taye Diggs. 

KUVA 2

Taye Diggs.
Taye Diggs. 

KUVA 1

Christian Bale ja Emily Watson.
Christian Bale ja Emily Watson. 

Cubic

Ohjaus Kurt Wimmer
Näyttelijät Christian Bale, Taye Diggs, Angus Macfadyen, Sean Bean, Emily Watson
Maa Yhdysvallat
Pituus 107 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2002 Dimension Films ja Blue Tulip Productions
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Kurt Wimmerin (Ultraviolet) kirjoittamaa ja ohjaamaa Cubicia katsoessa ensimmäisenä mieleen tulee ”höh, tämähän on pelkkä Matrixin kopio.” Katselun edetessä mielipide kyllä muuttuu.

Elokuva sijoittuu lähitulevaisuuteen, maailmaan jossa eletään kolmannen maailmasodan jälkeistä aikaa. Ihmiset elävät vahvan kurin alaisuudessa yhteiskunnassa, jossa ihmelääke Proziumin avulla kitketään tunteet. Maailma ei silti, lääkkeestäkään huolimatta, ole täysin rauhallinen ja turvallinen, sillä kaupunkien ulkopuolella elää ihmisiä jotka eivät ole hyväksyneet uuden yhteiskunnan lakeja eivätkä käytä Proziumia. Näitä tunnerikollisiksi kutsuttuja jahtaa Grammaton-papisto, jonka tehtävänä on hävittää kaikki tunteisiin vetoava, sekä tuoda tunnerikolliset kaupunkiin hävitettäviksi.

Christian Bale (Amerikan Psyko) esittää korkea-arvoista pappia, John Prestonia joka metsästää tunnerikollisia. Kun Prestonin kanssa työtä tekevä pappi Errol Partridge (Sean Bean) osoittautuu tunnerikolliseksi, alkaa Preston kyseenalaistaa puolustamansa yhteiskunnan periaatteita. Eikä aikaakaan, kun hän huomaa olevansa uuden partnerinsa Brandtin (Taye Diggs) silmätikkuna ja vaarana jäädä itse kiinni tunnerikollisuudesta.

Cubic (2002, Yhdysvallat) on hyvin yhteiskuntakriittinen ja omaperäinen. Näkemyksellinen ja persoonallinen elokuva uppoaa myös toiminnan hakuisille, sillä elokuvassa on näyttäviä toimintakohtauksia. Myös elokuvan yleisilme on näyttävä, varsinkin värimaailma on hyvällä tavalla häiritsevän harmaa ja väritön.

Kaikki näyttelijät tekevät onnistuneet roolisuoritukset, vaikka papiston päällikkö Dupont (Angus Macfadyen) jääkin jotenkin etäiseksi. Christian Bale tekee vanhasta muistista hyvän suorituksen eleettömän ja tunteettoman päähenkilön tulkitsemisessa. Ja Sean Bean (Flightplan) tekee takuu varmaa työtä kärsivän, mietteliään ja sympaattisen hahmon esittämisessä.

Cubic on näyttävä, näkemyksellinen ja toiminnantäytteinen elokuva joka sytyttää katsojassa ajattelua.

Teksti © 2008 Tomi Jokinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202