Cleaner

Cleaner (2007)

| DVD
  • 2

Ex-kyttä Tom Cutler on poliisiaikoinaan nähnyt rikospaikan jos toisenkin. Nyt hänellä on menestyvä yritys, jonka erikoisalaan kuuluu niiden siivoaminen. Vain ani harva uhrien omaisista tai kiinteistöj…

Lasse Lepola
julkaistu 2008-12-30 / päivitetty 11.06. klo 20:08

KUVA 4

Samuel L. Jackson ja Peter Franzén.
Samuel L. Jackson ja Peter Franzén. 

KUVA 3

Samuel L. Jackson.
Samuel L. Jackson. 

KUVA 2

Samuel L. Jackson ja Ed Harris.
Samuel L. Jackson ja Ed Harris. 

KUVA 1

Samuel L. Jackson.
Samuel L. Jackson. 

Cleaner

Ohjaus Renny Harlin
Näyttelijät Samuel L. Jackson, Eva Mendes, Ed Harris, Luis Guzman, Keke Palmer
Maa Yhdysvallat
Pituus 88 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Anonymous Content, MWP Productions, Millennium Films, Nu Image
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Ex-kyttä Tom Cutler on poliisiaikoinaan nähnyt rikospaikan jos toisenkin. Nyt hänellä on menestyvä yritys, jonka erikoisalaan kuuluu niiden siivoaminen. Vain ani harva uhrien omaisista tai kiinteistöjen omistajista pystyy itse veritahrat siistimään. Niinpä Cutlerin Steri-Clean firman numero on visusti talletettu paikallisten poliisilaitosten pikavalintoihin.

Erään rutiinikeikan jälkeen Cutler unohtaa asiakkaan avaimen taskuunsa. Viedessään avainta seuraavana päivänä Cutler huomaa, ettei asunnolla päivystävä vaimo Ann Norcut tiedä hänen käynnistään mitään. Epäilykset heräävät viimeistään siinä vaiheessa kun uutislähetyksessä kerrotaan samasta osoitteesta kadonneesta mieshenkilöstä. Nyt Cutler on joutunut mukaan vaaralliseen leikkiin. Joku on käyttänyt Cutleria hyväkseen henkirikoksen jälkien peittelyssä. Selvittäessään asiaa Cutler vajoaa syvemmälle salaisuuksien verhoon. Myös hänen oma menneisyytensä palaa kummittelemaan.

Renny Harlinin ohjaama Cleaner (2007, Yhdysvallat) yrittää palauttaa suomalaistaiturin Hollywoodin silmäätekevien rivistöön. Useamman vuoden kestäneen kuivan kauden aikana Harlin on tuhertanut epäkelpoja tekeleitä, joista vuonna 2006 ilmestynyt The Covenant on se karmaisevin. Teinipoikien velholeikeissä ei ollut päätä eikä häntää ja sympatiapisteitäkin Harlin keräsi vain maanmiestensä silmissä. On silti hyvä, että vielä löytyi tuottajia, jotka olivat valmiit sijoittamaan suomipojan kykyjen varaan.

Tuottajista puheen ollen, sellaiseksi tällä kertaa tarjoutui Samuel L. Jackson, joka heittää samalla elokuvan miespääosankin. Kaikki hyvän jännärin ainekset olivat kasassa, sillä juuri Jacksonin kanssa Harlin on aiemmin onnistunut lähes nappiin (Deep Blue Sea, The Long Kiss Goodnight). Kyllähän asian voisi niinkin nähdä, että myös Jackson kaipasi uutta nostetta usean vähäpätöisemmän leffaroolin jälkeen. Lopulta kävi sitten niin, että kumpaisenkin kuiva kausi jatkuu, sillä Cleaner on suhteellisen mauton ja hajuton. Jo puolimatkan krouvissa alkaa tuntumaan pahasti siltä, että pystyisi arvaamaan loppuratkaisun, ja niinhän siinä sitten pahus soikoon kävikin. Toimintapläjäyksiin erikoistunut Harlin on psykologisen rikostrillerinsä kanssa yössä pahemman kerran. Taaperrus muistuttaa kovasti eräästä toisesta ponnettomasta esityksestä, nimittäin elokuvasta nimeltä Manaaja: alku (2004).

Cleanerissa häiritsee myös se, että Harlin surutta uhraa päteviä näyttelijöitä vähäpätöisiin rooleihin. Cutlerin ex-kollegaa esittävä Ed Harris (National Treasure 2) vielä menettelee jotenkuten, samoin Cutlerin tytärtä esittävä Keke Palmer, mutta heidän jälkeensä on vaitonaisempaa. Eva Mendes (We Own the Night) tekee huonoimman roolinsa pitkään aikaan, juuri kun ainakin itse olin alkanut pitää neitiä muunakin kuin muodollisesti pätevänä. Eleettömästi Mendes tulkitsee osansa, vaikka sulhanen on kadonnut teille tietämättömille. Kylmän viileää kerrassaan. Sivuosissa tuhlataan jälleen kerran mm. Robert Forsterin (Kohtalokas laukaus) aikaa, eikä itseään väen väkisin Hollykylässä läpilyövä Peter Franzenkaan (Rukajärven tie) saa Harlinilta kovinkaan kummoista roolia. Edes säälistä. Summa summarum: Harlin ei ymmärrä henkilöohjauksen päälle vieläkään.

Olen suoranaisesti pettynyt siihen, että Harlin on kadottanut blockbuster vainunsa ja koittaa yhä puskea päätään tiiliseinään. Eiköhän jo viiden leffan mittaisen kokeilun jälkeen voisi palata takaisin omalle maalle, perusvarman actionin kimppuun. Cleaneriä katsoessa antaisi mitä tahansa jos näkisi edes muutaman räjäytyksen tai takaa-ajon. Enpä uskonut, että sanoisin näin koskaan. Cleanerin himpun verran omintakeinen lähtöajatus ja Jacksonin perusvarma suoritus nostaa elokuvan toivottomien tapausten suosta, mutta muuten Harlinille ei tällä pelillä kunnian kukko lauleskele.

DVD:ltä ei löydy itsensä lohduttamiseen sopivia ekstroja lainkaan. Erityismaininta menee tällä kertaa dvd:n takakannelle, jossa sinnikkäästi puhutaan Tom Carverista. Piti ihan lopputeksteistä tarkistaa viimeinen totuus.

Teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202