Choke

Choke (2008)

| DVD
  • 2

Chuck Palahniukin (s. 1962) romaaniin pohjautuva Choke on epätyydyttävä kokonaisuus ja vaikeasti kategorisoitavissa.

julkaistu 2009-09-25 / päivitetty 12.11. klo 15:03

KUVA 4

Brad William Henke
Brad William Henke 

KUVA 3

Jonah Bobo, Anjelica Huston
Jonah Bobo, Anjelica Huston 

KUVA 2

Paz de la Huerta, Sam Rockwell
Paz de la Huerta, Sam Rockwell 

KUVA 1

Sam Rockwell
Sam Rockwell 

Choke

Ohjaus Clark Gregg
Näyttelijät Jonah Bobo, Brad William Henke, Paz de la Huerta, Anjelica Huston, Bijou Phillips, Sam Rockwell
Maa Yhdysvallat
Pituus 88 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Fox Searchlight Pictures, ATO Pictures, Contrafilm, Aramid Entertainment Fund, Dune Entertainment III, Choke Film ja Scanbox Entertainment.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Kulttikirjailija Chuck Palahniukin (s. 1962) romaaniin pohjautuva Choke (2008) on epätyydyttävä kokonaisuus. Vika on alkuperäismateriaalissa, joka vaatisi sen teemojen adaptaatiota, ei tapahtumien suoraa siirtoa. Proosassaan Palahniuk on parhaimmillaan tiheissä, napakoissa aforismeissa, mutta suurempi kaari, ns. juoni, jää usein olemattomaksi. Siitä huolimatta on vaikea löytää toista kirjailijaa, joka olisi yhtä sympaattinen ihmisenä tai ottaisi fanejansa yhtä tosissaan.

Choke jää kokoelmaksi elementtejä, joita Palahniuk on romaanissaan kyennyt yhdistelemään. Palahniuk hoitaa tämän rytmitajulla ja pettämättömällä pokerinaamalla. Lähemmin tarkasteluna naurettavat asiat (kuten urbaanit legendat) muuttuvat Palahniukilla Suuriksi Kertomuksiksi. Mistä päästäänkin Choken ideaan: seksiriippuvainen Victor (Sam Rockwell) tukehtuu tarkoituksella ravintoloissa ja valitsee pelastajikseen varakkaita. Syntyy tiivis suhde pelastetun ja pelastajan välille. Victor puolustaa toimea sillä, että pelastaja kokee itsensä sankariksi ja pyhimykseksi, mutta motiivi on saada heiltä jatkossa rahalahjoituksia, muistutuksia yhteisestä menneisyydestä. Niillä Victor maksaa laitoksessa olevan äitinsä Idan (Anjelica Huston) hoitokustannukset.

Tässä jo näkyy muutama eksentrinen tekijä: seksiriippuvainen ”tukehtumisartisti”, jonka äiti on hullu/kärsii Alzheimerin taudista. Victorin työnkuva on niin ikään poikkeavasti historiallisen teemapuiston statisti. Hän seisoo maaseutukulisseissa yhdessä ystävänsä Dennyn (Brad William Henke) kanssa ja vilkuttelee sinne kuskatuille kersoille. Päivät kuluvat heittäessä läppää. Välillä pikkutarkka pomo syyllistää heitä modernien tuotteiden tuomisesta puistoon. Siellä pitäisi vallita 1760-luvun siirtolaisten todellisuus.

Victor maksaa äitinsä kulut, koska haluaa saada lisätietoja isästään. Takautumissa, joissa kuvataan Victorin lapsuutta, parivaljakko on jatkuvasti liikkeellä. Äiti on huumeriippuvainen anarkisti, lainrikkoja, paranoidi ja vapaa sielu. Hän usein kaappaa poikansa sijaisvanhemmilta. Hahmossa on samoja piirteitä Palahniukin kirjoittaman Fight Clubin (1996) Tyler Durdenin kanssa. Syy lienee siinä, että Palahniuk toistaa samoja teemoja/hahmoja. Choke muistuttaa myös Selviytyjää (The Survivor, 1999), jossa kuolemankultin viimeinen eloonjäänyt nousee pyhimyksen veroiseen asemaan nykypäivän Yhdysvalloissa, kiitos mediavaikuttajien. Teknisesti teennäisesti rakennettu ”ajan ruoskinta” on juonellisesti tympäännyttävää deus ex machinaa, mutta parissa kappaleessa satiiri toimii niin mainiosti, että niihin jaksaa palata: Juntista koulitaan lihaksikas rukousmylly, jolla on tarjota sopuhintainen kirjanen joka ongelmaan.

Victorin seksiriippuvaisuutta tuodaan pintapuolisesti esiin lukuisilla pikkutuhmasti kuvatuilla akteilla. Tekninen kikka naishahmojen kohdalla on väläyttää naista yläosattomissa tai vaihtoehtoisesti huohottamassa yhdessä Victorin kanssa jossain ankeassa nurkassa. Hoitolaitoksessa tohtori Paigen (Kelly Macdonald) tapaava Victor ajautuu uuteen ongelmaan. Mysteerinen Paige kertoo, kuinka hän voi parantaa Idan Alzheimerin taudin, mutta kantasolututkimuksen keinoin, joka on teknisesti kiellettyä. Paige vaatii, että Victor panee hänet paksuksi ja sikiö laitetaan kiertoon. Mutta Victorilla ei homma toimi. Lukko on siinä, että hän itse asiassa rakastaa naista, Paige ei ole vain halujen tyydytyksen kohde.

Chokea on hankala kategorisoida, vaikka takakansi kertoo sen olevan komedia. Mutta kun se ei naurata. Draamana se on liian utopistinen. Poika—äiti-suhteen kuvauksena se on paikallaan polkeva, koska suhde on niin epäsymmetrinen; äiti on sekopää, poika on vierellä lähinnä hyötymistarkoituksessa. Kertomuksena riippuvaisuudesta se jää syvyydessään tämän seikan toteamiseen laajalti käytetyn kertojaäänen tasolla. Jakojäännökseksi jää rippeitä, ikään kuin mitään koherenttia ei koskaan olisi ollutkaan.

Chokesta puuttuu katarttinen loppurysäys, vaikka Victor saakin helpotuksen: peräsuoleen eksyneet anaalikuulat ovat aiheuttaneet ummetuksen, mutta kun hän viimeisen kerran tunkee tavaraa suuhunsa tukehtuakseen ja päätyy riskin rikosetsivän heimlich-otteeseen, niin molemmat röörit aukenevat simultaanisesti yhdessä pelastavassa puristuksessa.

DVD: Scanboxin DVD-julkaisun kuva (1.85:1) on hieman haalea värisyvyydeltään. Tarkkuus kärsii ajoittain kohinasta, jota tuskin voi vain kuitata filmin pehmeydellä. Ääniraitana on hyvin toimiva 2.0/5.1 Dolby Digital, mutta elokuva ei ole äänisuunnittelultaan kovin kummoinen. Lisämateriaalina pari traileria.

Teksti: © 2009 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202