Charlie Wilsonin sota

Charlie Wilson's War (2007)

| DVD
  • 5

Tom Hanks esittää edustaja Wilsonia, jonka kanta kongressissa määräytyy pääasiallisesti sen mukaan, minkälaista etua siitä on hänelle itselleen.

julkaistu 2008-12-18 / päivitetty 25.08. klo 15:03

KUVA 4

Julia Roberts ja Tom Hanks
Julia Roberts ja Tom Hanks 

KUVA 3

Philip Seymour Hoffman
Philip Seymour Hoffman 

KUVA 2

Tom Hanks ja Philip Seymour Hoffman
Tom Hanks ja Philip Seymour Hoffman 

KUVA 1

Tom Hanks
Tom Hanks 

Charlie Wilsonin sota

Ohjaus Mike Nichols
Näyttelijät Tom Hanks, Philip Seymour Hoffman, Julia Roberts, Amy Adams
Maa Yhdysvallat
Pituus 102 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Good Time Charlie Productions, Universal Pictures, Playtone, Participant Productions, Relativity Media ja Universal Pictures Finland
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

1970- ja 80-lukujen taitteessa astuttiin loppumattomalta vaikuttavan kylmän sodan viimeiselle vuosikymmenelle. Vaikka loppu ei vielä ollutkaan näkyvissä, punaisen jättiläisen, yli varojensa elävän Neuvostoliiton perustuksissa alkoi jo näkyä hiusmurtumia. Siitä huolimatta ”sotaa sieluista” käytiin 80-luvullakin ahkerasti, niin taloudellisesti, psykologisesti kuin symbolisestikin. Asevarustelu kävi kuumana. Ydinaseiden pelko lepäsi raskaana koko maailman yllä. USA ja Neuvostoliitto ottivat toisistaan mittaa kaikilla mahdollisilla tantereilla, paitsi varsinaisessa sodankäynnissä – se delegoitiin muille.

Kuten Vietnamista, Angolasta ja Koreasta aikaisemmin, myös Afganistanista muotoutui kahden suurvallan välinen taistelutanner. 1970-luvun loppu oli Afganistanissa sekavaa aikaa, jota leimasi vallankaappaukset ja jatkuva valtataistelu. Myös Neuvostoliitto sekaantui Afganistanin asioihin ja lopulta vuonna 1979 hyökkäsi Kabuliin saadakseen maan johtoon kommunistisen johtajan.

Tästä tilanteesta alkaa elokuva Charlie Wilsonin sota. George Crile kirjoitti texasilaisen kongressiedustaja Charlie Wilsonin elämänkerran, jonka pohjalta Aaron Sorkin on kirjoittanut elokuvan mehukkaan käsikirjoituksen. Elokuvassa pääsemme seuraamaan kuinka naisia, viinaa ja hauskanpitoa rakastava, jokseenkin mitäänsanomaton kongressiedustaja Charlie Wilson, alkaa uskomatonta kyllä lähes yksin junailla USA:n aktiivista osanottoa Afganistanin sotaan – epävirallisesti tietenkin.

Tom Hanks esittää Wilsonia, jonka kanta kongressissa määräytyy pääasiallisesti sen mukaan, minkälaista etua siitä on hänelle itselleen. Wilson ei ole lainkaan kunniallinen tai kovin korkeaa moraalia omaava mies, mutta jopa hänenlaisensa mies tuntee sisuskaluissaan pistoksen, kun rikas oikeistolainen seurapiirilady Joanne Herring (Julia Roberts) lähettää hänet tutustumaan Pakistaniin, jossa Afganistanin sodan seuraukset näkyvät tuhansien ja taas tuhansien ihmisten pakolaisleireissä. Kun Wilson saa selville, että afganistanilaisia vastarintataistelijoita avustetaan USA:sta nimellisellä 5 miljoonan dollarin vuosibudjetilla, hän alkaa vaatia muutoksia. CIA:n virkamiehen Gust Avrakotos (Philip Seymour Hoffman), Joanne Herringin ja nokkelan assisstenttinsa Bonnie Bachin (Amy Adams) kera Charlie Wilson alkaa käydä ”omaa” sotaansa auttaakseen afganistanilaisia taistelijoita, jotka yrittävät turhaan suojella perheitään ja maataan ylivoimaisen neuvostovihollisen iskuilta.

Charlie Wilson on niitä elokuvia, jotka ovat julkaisupäivämääräänsä myöten Oscar-gaalaa silmälläpitäen tuotettuja elokuvia. Mukana on mieletön määrä palkittuja osaajia (ohjaaja Mike Nichols, käsikirjoittaja Aaron Sorkin, kuvaaja Stephen Goldblatt, säveltäjä James Newton Howard), ja kolme elokuvan pääosanäyttelijää ovat kaikki Oscar-palkittuja. Yleensä tällaiset Oscar-ehdokkuuksia huutavat elokuvat tuottavat karvaita pettymyksiä, mutta yllättävää kyllä Charlie Wilsonin sodasta on vaikea löytää vikoja. Se on itse asiassa yksi parhaista amerikkalaisista elokuvista pitkiin aikoihin. Valloittavan hauska, terävä, sujuvasti etenevä ja politiikalla maustettu draamakomedia, jolla on jotain sanottavaa myös tämän päivän Lähi-idän tilanteeseen.

Parasta elokuvassa on sen napakan hauska dialogi, josta Hanks ja Hoffman puhuvat suurimman osan. Heidän tulkitsemanaan dialogi suorastaan paukkuu tupakansavun ja viskihöyryjen keskeltä. Mike Nicholsin ohjauksessa elokuva tasapainoilee maukkaasti ajatuksia herättävän draaman ja mustanpuhuvan komedian välillä – ansio, jota amerikkalaisilla elokuvilla harvoin on. Hyvinkin kepeänä alkavan elokuvan kerronta muuttuu vääjäämättä loppua kohden hieman raskaammaksi, niin tunnelmaltaan kuin teemoiltaankin, mutta olemustaan se ei kadota koskaan.

Wilson: What is U.S. strategy (in Afganistan)?
Avrakotos: Most strictly speaking, we don’t have one. But we’re working on it.
Wilson: Who’s ‘we’?
Avrakotos: Me and three other guys.

Elokuvan tärkeimmät roolit ovat Hanksilla ja Hoffmanilla, joista molemmat selviävät osistaan kiitettävästi. Varsinkin Hoffman tekee roolinsa lyhytpinnaisena ja röyhkeänä CIA:n agenttina hyvin itsensä näköiseksi. Hanksin suoritus on hieman vähemmän räiskyvä, mutta hän tulkitsee roolihahmonsa ristiriitaiset tunteet vähäeleisen tehokkaasti. Hanks tuo rooliin juuri sitä charmia ja uskottavuutta, jota se tarvitsee. Julia Robertsin rooli on pieni, eikä hän valitettavasti pysty tekemään siitä kovin kiinnostavaa. Nuori ja lupaava Amy Adams puolestaan esittää varsin miellyttävästi Wilsonin näpsäkkää assistenttia.

Tarinan totuudenmukaisuudesta on vaikea sanoa juuta tai jaata. Toisaalta Nichols seuraa suhteellisen tarkasti Charlie Wilsonin muistelmia, mutta lopullisen totuuden asiasta tuntee vain Wilson itse. Tosinaan koko soppa tuntuu hieman turhan mausteiselta ollakseen totta, mutta kuten jotkut ovat sanoneet, todellisuus on tarua ihmeellisempää. Eikä tarinan totuudenmukaisuudella ole oikeastaan edes väliä. Kysymyksessä ei ole historiallinen dokumentti, eikä sitä pidä yrittää tulkita minään muuna kuin Hollywood-elokuvana. Tosin loistavana sellaisena.

Lopulta Charlie Wilsonin sota onnistuu myös sanomaan jotain hellävaraisen piikikästä Lähi-idän sotkuisesta tilanteesta, joka muuttui hetkellisesti hieman paremmaksi, ennen kuin se muuttui katastrofiksi. Juuri tästä Gust Avrakotos varoittaa elokuvan viimeisillä sekunneilla. Kongressiedustaja Doc Longin (Ned Betty) pakolaisleirissä afgaanisotilaille lausumat sanat ”Tässä sodassa on kyse hyvän ja pahan taistelusta ja USA on aina hyvien puolella” kuulostavat nyt 2000-luvulla tahattoman tragikoomisilta: lokakuussa vuonna 2001 amerikkalaiset ja brittiläiset sotavoimat pommittivat vanhat ystävänsä takaisin kivikaudelle.

Teksti © 2008 Antti Honkala

DVD: Universalin julkaisun kuvaformaatti on 1.85:1 anamorfinen laajakuva. Laadussa on havaittavissa epäpuhtautta. Ääniraitana Dolby Digital 5.1.

Ekstramateriaalia on kahden featureten verran. Ensimmäinen esittelee elokuvantekoa. Kaikki päänäyttelijät ja tärkeimmät tuotantoon osallistuneet henkilöt on haastateltu. The Making of Charlie Wilson’s War osuudella on pituutta 17 minuuttia ja se ei ole aivan niin tylsää tavaraa kuin ennakkoon luulisi. Toinen featurette on sekin mielenkiintoinen: Who Is Charlie Wilson? Aivan kuten nimi lupaa, meille esitellään se oikea Charles “Charlie” Wilson, sillä elokuvahan pohjaa (vahvasti) tositapahtumiin. Haastateltavana on myös filmintekijöitä ja CIA henkilöstöä. Kestoa 12 minuutin verran. Extramateriaalin saa halutessaan suomitekstein.

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202