Caramel on kertomus neljästä ystävättärestä. He työskentelevät kauneushoitolassa Beirutissa, joka on samalla heille pakopaikka arjesta.
Romanttinen komedia Caramel on kertomus neljästä ystävättärestä. He työskentelevät kauneushoitolassa Beirutissa, joka on heille samalla pakopaikka arjesta. Jokainen heistä yrittää selviytyä mutkikkaan elämäntilanteen ja konservatiivisen yhteiskunnan törmäyksestä.
Päähenkilö naisista on Layal (Nadine Labak), joka on suhteessa naimisissa olevaan mieheen. Suhde on tuhoon tuomittu, mutta Layal toivoo silti saavansa miehen joskus itselleen. Nisrine (Yasmine Al Masri ) ei ole enää neitsyt, vaikka on pian menossa naimisiin unelmiensa miehen Bassamin (Ismail Antar) kanssa. Jamal (Gisèle Aouad ) on puolestaan keski-iän ylittänyt nainen, joka on huolissaan vanhenemisestaan. Rima (Joanna Moukarzel) on lesbo, mutta joutuu konservatiivisen yhteiskunnan sääntöjen mukaisesti peittelemään suuntautumistaan. Hän kuitenkin ihastuu asiakkaaseensa Sihamiin (Fatmeh Safa), mutta suhteesta ei kehity sen enempää. Kauneushoitolan naapurissa ompelimoaan pitää Rose (Sihame Haddad), jolla on hoidettavanaan dementoitunut vanhempi sisar Lili (Asiza Semaan). Rose on valmis uhraamaan sisarensa puolesta vaikka oman rakkautensa.
Caramel on ohjaaja Nadine Labakin elokuvadebyytti, jota ennen hän on ohjannut musiikkivideoita. Elokuva palkittiin Cannesissa vuonna 2007 Director’s Fortnight-palkinnolla ja Tukholman elokuvafestivaaleilla se sai parhaan elokuvan palkinnon. Lisäksi se oli Libanonin virallinen ehdokas Oscar-gaalaan 2008.
Hienoista meriiteistään huolimatta elokuva jättää toivomisen varaa. Keskeiset henkilöt esitellään verkkaiseen tahtiin eikä elokuvassa oikeastaan tapahdu kovinkaan paljoa. Layalen henkilöhahmo on selkeästi viety pisimmälle, mutta se saattaa johtua siitä, että ohjaaja itse näyttelee sen roolin ja henkilöä on siksi kehitetty eniten. Kiinnostava sivuhenkilö, poliisimies Youself (Adel Karam), liittyy myös Layaleen. Youself on ihastunut naiseen, ja tätä kiinnostusta kasvatetaan elokuvan mittaan. Muutoin henkilögalleriasta nostetaan esiin naimisiin menevä Nishire ja ompelimoa pitävä Rose. Muut henkilöt jäävät lähinnä sivuosaan ja heistä jää kaipaamaan lisätietoa.
Äänisuunnitteluun tai äänen laatuun ei Caramelissa ole panostettu, joten kotiteatteri ei tuo tähän elokuvaan minkäänlaista lisäarvoa. Elokuvan kuvaus on tylsähköä ja kohtauksesta toiseen siirtyminen ontuvaa. Caramelista on turha etsiä järin suurta draamankaarta tai premissiä vaan se on pikemminkin kuvausta Beirutin arjesta ja naisten välisestä ystävyydestä. Sodan uhkaa tai Libanonin poliittisia vaikeuksia ei elokuvassa käsitellä vaan sivutaan hyvin löyhästi. Lisäksi Libanonissa yhteiskunnallisesti vaikeisiin aiheisiin, kuten lesbouteen ja neitsyyden menettämiseen ennen avioliittoa, otetaan kantaa hyvin varovaisesti, ketään loukkaamatta. Kaiken kaikkiaan Caramel ei nostattanut suuria tunteita, mutta jätti se kuitenkin hyvän mielen jälkeensä. Beirutin kadut näyttävät ankeilta, ja sitä varmasti arkikin pitkälti on, mutta naiset selviävät elämän vaikeuksista toistensa avulla.
DVD: Future Filmin DVD:llä on kuvana 16:9 Anamorphic 1.85:1. Kuvan laatu oli vaihtelevaa. Ääniraitana pelkkä Dolby digital stereo, joten 5.1 koodausta jäi hieman kaipaamaan. DVD:llä ei ollut lisämateriaalia.
Teksti © 2009 Heta Kämäräinen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA