Burning Plain, The

The Burning Plain (2008)

| DVD
  • 2

Babelin käsikirjoittajan esikoisohjaus on alakuloinen ja juonilankoja vapaasti sekoitteleva draama.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-11-05 / päivitetty 12.11. klo 20:08

KUVA 4

Kim Basinger
Kim Basinger 

KUVA 3

Jennifer Lawrence ja J.D. Pardo
Jennifer Lawrence ja J.D. Pardo 

KUVA 2

Kim Basinger ja Joaquim de Almeida
Kim Basinger ja Joaquim de Almeida 

KUVA 1

José María Yazpik ja Charlize Theron
José María Yazpik ja Charlize Theron 

Burning Plain, The

Ohjaus Guillermo Arriaga
Näyttelijät Charlize Theron, Joaquim de Almeida, Kim Basinger, Jennifer Lawrence
Maa Yhdysvallat / Argentiina
Pituus 102 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 2929 Productions, Costa Films ja Parkes/MacDonald Productions
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

The Burning Plain

Guillermo Arriagan The Burning Plain työstää tarinassaan raskaita teemoja, nivottuna löyhästi äiti-tytär-suhteen ympärille. Rakenteellisesti ollaan jälleen lähellä Babelia (jonka Arriaga kirjoitti): aikajanat risteytyvät ja sekoittuvat, ja alkuun irrallisilta tuntuvat henkilöhahmot sidotaan lopulta samaan juonipolkuun. Rakennelma ei kuitenkaan toimi, vaan horjuu kuin baabelin torni.

Keskushahmo, ja linkki eri aikajanojen välillä, on Sylvia (Charlize Theron): seksuaalisia patoutumiaan irtosuhteisiin purkava, ahdistunut ja itsetuhoinen ravintoloitsija. Naisen arki kokee mullistuksen, kun hahmo hänen entisestä elämästään astuu kuvaan. Salaperäisen Carlosin (José María Yazpik) rooli palapelissä terottuu, kun seurataan Santiagon (Danny Pino) ja tämän tyttären, Marian (Tessa Ia) vaiheita Meksikon maissipelloilla.

Sylvian ohella toinen kiintopiste on keski-ikäisen perheenäidin, Ginan (Kim Basinger), intohimoinen suhde naapurikylän perheenisään (Joaquim de Almeida). Jo alussa kerrotaan salarakkaiden menehtyvän asuntovaunun räjähdyksessä, mutta matka tähän pisteeseen valottuu elokuvan edetessä. Kuvioon astuvat Ginan tytär (Jennifer Lawrence), joka saa vihiä äitinsä salasuhteesta, ja Nickin poika (J.D. Pardo).

Arriagan vahvuus käsikirjoittajana näkyy siinä, kuinka juonisykermä avautuu levolliseen tahtiin tarinan edetessä. Vaikka kahteen tuntiin mahtuu tusina keskeistä hahmoa ja useampi eri aikajana, ja vaikka tämä kaikki kerrataan alusta loppuun epäkronologisesti, on juoni yllättävän helppolukuinen.

Babelin ja 21 Grammaa -elokuvan kaltaisista taidonnäytteistä The Burning Plainin erottaa kuitenkin sen tuskastuttava epämääräisyys. Arriagan maantieteellinen ja ajallinen mittakaava ei saa perusteita tarinasta, ja kerronnalliset temput ja juonenkäänteet tuntuvat itsetarkoituksellisilta. Theron ja Basinger tekevät molemmat hienoa työtä rooleissaan, mutta käsikirjoitus antaa niukasti pohjaa rakentaa hahmoista mielenkiintoisia tai uskottavia. Tästä kärsii esityisesti Theronin Sylvia.

Kuten mainittujen kaltaisissa ensemble-draamoissa usein on vaarana, ei kaikkien hahmojen rooleja suuressa tarinassa ole juuri perusteltu: osa jää auttamatta statisteiksi. Toinen kompastuskivi on se, kuinka paljon käsikirjoitus nojaa sattumaan: on tietty raja, jonka jälkeen tämä kääntyy itseään vastaan. Se raja ylittyy The Burning Plainissa komeasti.

Ulkoisesti elokuva on tyylikäs, ja hyisen Oregonin ja aurinkoisen etelän oikeutettuna rajapyykkinä toimii värimaailman vaihdos sinisen sävyistä kellertävään. Tämä ratkaisu on perusteltu ainakin siksi, että itse elokuvassa ei näkyvästi viitata tapahtumapaikkoihin. Ääniraita on minimaalinen, ja antaa tilaa näyttelijöille ja Robert Elswitin ja John Tollin tyylikkäälle kuvaukselle.

DVD: Sandrew Metronomen julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 2.35:1-laajakuva, ja ääniraitana kuullaan DD 5.1:ä tai DTS 5.1:ä. Kuvassa esiintyy pari pientä virhettä, jotka eivät kuitenkaan haittaa kokonaisuutta mitenkään. Ääniraita toistuu moitteetta, vaikka dialogipohjainen elokuva ei sitä kunnolla koettelekaan.

Lisämateriaalina traileri.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202