Burn After Reading

Burn After Reading (2008)

| DVD
  • 3

Ethan ja Joel Coenin uusin on monisäikeinen vakoojakomedia. Pääosissa mm. George Clooney ja Brad Pitt.

julkaistu 2009-03-09 / päivitetty 30.06. klo 18:06

KUVA 4

John Malkovich
John Malkovich 

KUVA 3

Brad Pitt
Brad Pitt 

KUVA 2

Tilda Swinton ja John Malkovich
Tilda Swinton ja John Malkovich 

KUVA 1

George Clooney ja Frances McDormand
George Clooney ja Frances McDormand 

Burn After Reading

Ohjaus Ethan Coen, Joel Coen
Näyttelijät George Clooney, Frances McDormand, Brad Pitt, John Malkovich, Tilda Swinton, Richard Jenkins, J.K. Simmons, Olek Krupa, David Rasche
Maa Yhdysvallat
Pituus 96 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Mike Zoss Productions, Relativity Media, Studio Canal, Working Title Films ja FS Film
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Burn After Reading on Coenin veljeksille (Menetetty maa, Fargo) paluu vakavasta draamasta komedian puolelle. Ei sikäli, että kysymyksessä olisi mikään kepeän hauska elokuva. Itse asiassa kysymyksessä on niin musta komedia, että hymy saattaa herkästi hyytyä katsojan huulille.

Brad Pitt (Babel) ja Frances McDormand (Fargo) esittävät Chadia ja Lindaa, kuntoklubin ohjaajia, jotka löytävät pukuhuoneen lattialta CD:n, joka sisältää entisen CIA-agentin (John Malkovich, Shadow of the Vampire) muistiinpanoja. Ymmärtämättä täysin mihin ovat ryhtymässä, kaksikko päättää kiristää agentilta rahaa vastineeksi arkaluontoisen materiaalin palautuksesta. Tästä seuraa varsin monimutkainen soppa, johon sekoitetaan niin ystävät kuin sivullisetkin. Lopulta tilanne menee niin epäselväksi, että edes CIA ei enää ymmärrä tapahtumia.

Osbourne Cox: You are the guy from the gym.
Ted Treffon: I don’t represent Hardbodies.
Osbourne Cox: I know very well what you represent. You represent the idiocy of today.
Ted Treffon: No, I don’t represent that either.

Burn After Reading muistuttaa tietyllä tavalla paljon Coenin veljesten hieman aikaisempaa mestariteosta Fargoa. Molemmat ovat persoonallisten henkilöhahmojen maustamia mustia komedioita, joihin on lisäilty myös jännityselementtejä. Toisaalta näiden kahden teoksen välillä on enemmän eroja kuin yhtäläisyyksiä. Siinä missä Fargo oli miellyttävällä tavalla valtavirrasta poikkeava ja kokonaisuutena eheä elokuva, Burn After Reading on sketsimäinen farssi, joka kyllä tuntuu aluksi persoonalliselta aina henkilöhahmoja ja rakennettaan myöten, mutta lopulta siitä ei jää mieleen juuri mitään. Burn After Readingin persoonallisuus on enemmän ulkoista tyylittelyä, sillä ei ole kovin syvällistä sisältöä tarjottavana. Se ei varmasti tule ravistelemaan ketään Fargon lailla.

Toisaalta, Burn After Readingia ei voi tuomita epäonnistuneeksi elokuvaksi. Se on itse asiassa monin paikoin aidosti hauska, jopa poikkeuksellisen hauska elokuva. Sen absurdi tilannekomiikka ja oivaltavan hauskoja repliikkejä laukovat kummalliset henkilöhahmot auttavat useimmiten unohtamaan sen, että kokonaisuutena elokuva on helposti unohdettava.

Kuten aina, Coenin veljekset ovat saaneet mukaansa liudan nimekkäitä näyttelijöitä. Heidän ohjauksessaan esimerkiksi Brad Pitt tekee yhden uransa parhaimmista – tai ainakin hauskimmista – roolisuorituksista. Hän näyttelee ikääntyvää, mutta lapsenomaista, kunnostaan ja ulkonäöstään tarkasti huolehtivaa kunto-ohjaajaa, jonka hänen kollegansa Linda saa houkuteltua mukaan kiristysoperaatioonsa. Frances McDormand ja George Clooney hoitavat myös huolellisesti kirjoitetut roolinsa kiitettävästi. John Malkovichin ja varsinkin Tilda Swintonin (joka esittää Malkovichin vaimoa ja Clooneyn rakastajaa) roolit jäävät puolestaan hieman etäisemmiksi, eikä heistä jaksa aidosti kiinnostua.

Kokonaisuutena Burn After Reading on hauska ja monin paikoin viihdyttävä, joskin epätasainen musta komedia. Siihen tykästyy helposti, mutta sen myös unohtaa nopeasti. Elokuvaa voitaneen pitää Coenin veljesten mittapuulla jonkinlaisena välityönä mestarillisen Oscar-voittajan Menetetyn maan jälkeen.

DVD: FS Filmin julkaisussa on kuvaformaattina 1.85:1 anamorfinen laajakuva. Ääniraitana on Dolby Digital 5.1.

Lisämateriaaleista löytyy kolme lyhyttä koostetta: Finding the Burn (5 min.), DC Insiders Run Amock (12 min.) ja Welcome Back George (3 min.). Lisämateriaalit on tekstitetty suomeksi.

Teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202