Brooklyn's Finest

Brooklyn's Finest (2009)

| DVD
  • 2

Huippunimekäs näyttelijäjoukko piristää perinteistä ja miehistä poliiselokuvaa Training Dayn ohjaalta.

julkaistu 2010-07-17 / päivitetty 12.08. klo 01:01

KUVA 4

Richard Gere ja Shannon Kane
Richard Gere ja Shannon Kane 

KUVA 3

Ethan Hawke
Ethan Hawke 

KUVA 2

Richard Gere
Richard Gere 

KUVA 1

Wesley Snipes ja Don Cheadle
Wesley Snipes ja Don Cheadle 

Brooklyn's Finest

Ohjaus Antoine Fuqua
Näyttelijät Richard Gere, Don Cheadle, Ethan Hawke, Wesley Snipes, Lili Taylor, Vincent D'Onofrio, Ellen Barkin, Jesse Williams
Maa Yhdysvallat
Pituus 132 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Synkkä poliisidraama kertoo kolme tarinaa Brooklynin poliisivoimista. Kaikissa pyritään menemään ammatin kiiltokuvan taakse. Elokuvan maailmaa leimaa toivoton kohtalonomaisuus. Näkymä on samalla kuin vanhentuneesta westernistä; miehet ovat väkivaltaisia toimijoita ja naiset uhreja.

Tähtivetoinen draama on rakennettu kolmen poliisin ympärille. Eddie (Richard Gere) on kyynistynyt vanha rivipoliisi, Sal (Ethan Hawke) iskuryhmän huumekyttä, jonka perhe kärsii köyhyydestä. Tango (Don Cheadle) on syvissä peitehommissa marinoitunut kovanaama, joka haluaa siirron tehtävistään, ennen kuin katu vie mukanaan.

Sivuosissa vilahtaa myös muutama näyttelijä Langalla-sarjasta. Tuntemattoman Michael C. Martinin käsikirjoituksessa ei juuri ole yhteistä tuotannon hienovaraisen analyyttisyyden kanssa.

Elokuvan hahmot ovat kristillisen perisynnin läpäisemiä. Katujen todellisuus on ihmisen luonteesta kumpuava tila, jossa kovat yksilöt voivat vain yrittää selviytyä. Siellä täällä on miesten välistä ystävyyttä, jota kova maailma koettelee. Yhteiskunta näyttää toki tietystä pisteestä tältä, mutta käsikirjoituksen fatalismi on luonteeltaan lamauttavaa.

Itsessään komeilla synkillä sävyillä ja painostavalla ääniraidalla luodaan kliseisen käsikirjoituksen kanssa kioskidekkarin tunnelma. Suuri määrä klassista rakentelua menee hukkaan, kun hahmot ja käänteet liikkuvat banaalin rajaseudulla. Richard Geren Eddien ympärille on kasattu erityinen suma kuluneisuuksia.

Laitostunut konkari, viikon eläkeiästä erottama Eddie saa koulutettavaksi nuoren tulokkaan. Ainoa todellinen ihmissuhde on prostituoituun (Shannon Kane), sekin yksipuolinen. Itsemurhaa hautovan Eddien elämä kääntyy viime hetkellä kohti parannusta, kimmoke on kuin ylempää johdatusta. Lännenelokuvien tapaan se on myös väkivaltainen, kuten kahden muunkin poliisin tarinat.

Elokuvan naiset ovat – Ellen Barkinin terävää pientä roolia FBI-agenttina lukuunottamatta – alistettuja tai alistuneita. Raiskauksia kadulla tapahtuu tuon tuosta, annetaan ymmärtää. Yleensä naiset ovat koristeina yökerhoissa. Päämäärä on kaiketi realistinen dramatisointi, mutta vaikutus on samassa raaistava, eikä matkalla juuri kyseenalaisteta kuvattua todellisuutta.

Melodraamaa lähestyvällä elokuvalla on hetkensä. Kasvokuvilla, matalilla valotasoilla ja voimakkailla väreillä pelaava kuvakerronta on tyylikkään suurieleistä. Loppu on moraalisesti jokseenkin miellyttävä, eikä aivan odotusten mukainen. Etenkin Ethan Hawke onnistuu kireähermoisena perheenisänä, joka on luisumassa pimeän puolelle.

DVD: 1.78:1 -anamorfinen laajakuva, Dolby digiltal 5.1 -ääniraita.

Teksti: © 2010 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202