Bobby Z

The Death and Life of Bobby Z (2007)

| DVD
  • 2

Epäonninen pikkurikollinen Tim Kearney on joutunut amerikkalaisen oikeusjärjestelmän rattaisiin. Kearney saa uuden mahdollisuuden kun virkavalta tarjoaa hänelle diiliä.

Lasse Lepola
julkaistu 2008-12-18 / päivitetty 11.06. klo 20:08

KUVA 4

Paul Walker
Paul Walker 

KUVA 3

Olivia Wilde
Olivia Wilde 

KUVA 2

Laurence Fishburne ja Jason Lewis
Laurence Fishburne ja Jason Lewis 

KUVA 1

Paul Walker
Paul Walker 

Bobby Z

Ohjaus John Herzfeld
Näyttelijät Paul Walker, Laurence Fishburne, Olivia Wilde, Keith Carradine, Joaquim de Almeida
Maa Yhdysvallat / Saksa
Pituus 97 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Block Productions, Eclectic Pictures, Equity Pictures Medienfonds GmbH & Co. KG IV, Millennium Films, Nu Image Entertainment GmbH, Samdel Pictures ja Scanbox Entertainment
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Epäonninen pikkurikollinen Tim Kearney on joutunut amerikkalaisen oikeusjärjestelmän rattaisiin. Kolmannesta hudista elinkautiseen tuomittu Kearney saa uuden mahdollisuuden kun virkavalta tarjoaa hänelle diiliä. Kalifornian huumebisneksiä dominoiva mystinen Bobby Z on näet yllättäen kuollut, juuri kun hänen palveluksiaan olisi tarvittu meksikolaisen huumekartellin nokkamiehen taltuttamiseen. Erehdyttävästi Bobbya muistuttava Kearney suostuu esiintymään Z:n saappaissa vastineeksi vapaudesta: kun keikka olisi ohi, Kearney saisi luvan kadota teille tietämättömille. Näin monimutkainen järjestely ei voi kuin mennä pieleen.

Varsin pätevällä toimintatykityksellä 15 minuuttia vuosituhannen alussa uraansa pönkittänyt ohjaaja John Herzfeld on luvalla sanoen kangistunut kaavoihinsa. Herzfeldin ajatus lähtee siitä, että elokuvassa pitää aina olla räjäytyksiä, ampumista, tappelua ja muutama raikulipoika, vaikkei millään edellä mainituista olisi kokonaisuuden kannalta mitään virkaa. Bobby Z (a’ka Let’s Kill Bobby Z, 2007 Yhdysvallat, Saksa) ei ole todellakaan poikkeus tähän sääntöön. Nopeilla, keskimäärin kahden sekunnin mittaisilla leikkauksilla etenevä ”second chance” kertomus on ihan keskiverto mukavaa katsottavaa, mutta jokin kokonaisuudessa töksähtelee.

Bobby Z:n värimaailma, lavastus ja kuvaus ovat kuin Dallasista konsanaan. Täysiverisestä toimintapläjäyksestä ei myöskään voida puhua kun henkilöhahmot ovat täysin umpitolloja. Hahmojensa myötä Bobby Z lipsahtaa täysin toimintakomedian puolelle. Tästä kielii jo vaille ymmärrystä jäävä alkunarraatio, jossa paikallinen rantojen puliukko hourii pääsankarimme muistoa kunnioittaen. Sama ärsyke koetaan vielä ennen lopputekstejä, ilmeisesti ihan vain kiusan vuoksi. Ei mikään ihme, että Bobby Z viskattiin lähes kaikkialla suoraan dvd-laariin.

Running Scaredissa viitteitä piilevistä taidoistaan antanut Paul Walker on näyttelijäkatraasta kiistatta paras, vaikkei hänkään onnistu lähimainkaan kiitettävästi. Puhtaita floppivetoja nähdään useita: Oscar voittaja Keith Carradine on puistattavan huono ja samat sanat voi lausua Joaquim de Almeidasta, jonka edesottamukset ”pelottavana” kartellipomona eivät säikytä perheen pienimpiäkään. Mahalasku on huomattava de Almeidan parhaimpaan pahisvetoon kuuluvasta tv-sarja 24:n kolmannesta tuotantokaudesta, jossa hän esitti vastaavan roolin täydellä intensiteetillä.

Ei tämäkään vielä mitään, sillä pohjat vetää Matrixista tuttu Laurence Fishburne. Pelkästään hänen nimensä näkeminen dvd:n kannessa kertoo mitä tuleman pitää. Fishburne kiristelee jälleen hampaitaan ja yrittää olla kieroakin kierompi (tällä kertaa kyttänä). Ne, jotka miehen uraa ovat seuranneet, tietävät mitä tarkoitan. Itse aion tästä lähtien kylmän viileästi vältellä Fishburnen leffoja.

DVD: 2.35:1 suhteella tallennetussa kuvassa on pientä häikkää tummien värien kohdalla. Tummia sävyjä on myös korostettu jälkituotannossa liian kovalla kädellä. Onneksi suuri osa elokuvasta sujuu kuitenkin kirkkaassa päivänvalossa. Kuvanlaatu ei kuitenkaan nouse pääosaan, jos nyt unohtaa sen, että jälki muistuttaa enemmänkin tv-sarjaa kuin viimeisteltyä elokuvaa.

Ääniraitana on Scanboxin tapaan valittavana joko DTS tai Dolby Digital 5.1. Paukkeet ja jyrinät kuulostivat mallikkailta ja tasapaino on kohdillaan.

Levyltä löytyy Scanboxin trailereiden lisäksi n. 10 minuuttia kestävä making of kooste, jota ei ole viitsitty tekstittää suomeksi. Hieman tuotantoa raapaiseva featurette sortuu siihen mihin niin moni vastaava tekele, eli yltiöpäiseen itsekehuun. Näyttelijät ylistävät kilvan toisiaan, ohjaaja Herzfeld ei tiedä miten päin olisi ja sitä rataa.

Teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202