Blown Apart

Incendiary (2008)

| DVD
  • 3

Nuori äiti (Michelle Williams) kokee onnen ja järkytyksen hetkiä terrori-iskujen jälkimainingeissa.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-07-14 / päivitetty 11.08. klo 10:10

KUVA 3

Michelle Williams ja Sidney Johnston
Michelle Williams ja Sidney Johnston 

KUVA 2

Ewan McGregor
Ewan McGregor 

KUVA 1

Michelle Williams
Michelle Williams 

Blown Apart

Ohjaus Sharon Maguire
Näyttelijät Michelle Williams, Ewan McGregor, Matthew Macfadyen, Nicholas Gleaves ja Sidney Johnston
Maa Iso-Britannia
Pituus 96 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Aramid Entertainment Fund, Archer Street Productions, Capitol Films, Film4, Incendiary, Sneak Preview Films, UK Film Council ja Wild Bear Films
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Varoitus: Blown Apart (aka. Incendiary) on yksi niistä elokuvista, jotka toimivat parhaiten kun siitä ei tiedä etukäteen tuon taivaallista. Tämän sanottuani jätän vastuun lukijalle.

Michelle Williams (Brokeback Mountain) esittää nuorta brittiäitiä, jolta ei puutu mitään. Hänellä on rakastava aviomies, hurmaava pieni poika (Sidney Johnston) ja tarvittaessa hengähdysaikaa itselleen. Mies (Nicholas Gleaves) on kuitenkin paljon poissa kotoaan ja työ poliisin räjähdeasiantuntijana saa hänet tolaltaan yhä useammin. Niinpä nuori äiti päätyy viattoman baari-illan jälkeen syrjähyppyyn lipevän reportterin (Ewan McGregor, Cassandra’s Dream) kanssa. Kuin korkeamman kädestä äitiä rangaistaan aviorikoksesta: järisyttävä uutinen julmasta terrori-iskusta romahduttaa onnellisen perheen pilvilinnan tuhannen palasiksi.

Michelle Williamsille täytyy nostaa kuvitteellista hattua. Nuoren, kovia kokevan brittiäidin rooli oli kaikkea muuta mitä Williamsilta odotettiin henkilökohtaisen tragedian jälkeen. Kaikkihan muistavat Williamsin ja nuorena kuolleen Heath Ledgerin eroon päättyneen liiton 2000-luvun puolivälissä. Rooli oli haastava jo senkin vuoksi, että amerikkalaisena Williamsin täytyi opetella katu-uskottava brittiaksentti. Paikoin Williams onnistuukin lähes fantastisesti, mutta valitettavasti täysin ostettavissa rooli ei ole. Williams vaikuttaa tärkeimmillä hetkillä kameran edessä hieman eksyneeltä turistilta. Ilkeästi voisi jopa todeta, että rooli on Williamsille liian vaativa. Myöskään miespääosaan saatu Ewan McGregor ei vakuuta, vaan jättää vaikutelman jonkinasteisesta välityöstä. Pääkaksikon välillä ei ole kemiaa lainkaan: tämä latistaa elokuvan alkupuolella tapahtuvan suuren juonenkäänteen täysin.

Ohjaaja Sharon Maguire liikkuu hänkin aavistuksen vierailla vesillä. Eritoten imelästä romkomista Bridget Jones – elämäni sinkkuna (2001) tietoisuuteen singahtanut Maguire maalaa Lontoon katukuvaa persoonottomasti. Lontoon East Endiä on jopa vaikea tunnistaa. Onneksi huolitellut digiefektit pelastavat tällä kertaa paljon. Blown Apartin vahvuudet löytyvät kuitenkin aivan jostain muualta, nimittäin ajankohtaisuudesta: lontoolaiset ovat turtuneet elämään terroriuhan alla ja kaupungista on tullut vaarallinen, jopa arvaamaton. Taustateoksena toimineen Chris Cleaven terroristi-iskusta ja sen seurauksista kertonut kirjakin herätti aikanaan omanlaista sekasortoa, sillä se julkaistiin samana päivänä (7.7.2005) jolloin terroristit iskivät kaupungin liikennelaitosta vastaan. Lähtökohdat elokuvaan ovat siis kunnossa.

Jostain syystä käsikirjoituksestakin vastannut Maguire on halunnut tunkea samoihin kansiin mahdollisimman paljon tavaraa. Välillä Maguire maalaa romanttista brittidraamaa ja välillä punoo monimutkaista salaliittoteoriaa. Katsoja hämmentyy, ja lopulta aavistuksenomaisesti pettyy. Käsikirjoitus vaikuttaa keskeneräiseltä. Monet mielenkiintoiset langanpätkätkin jätetään sitomatta.

Muutamilla santapaperin vedoilla lopputulos olisi saattanut olla napakymppi, pommin lailla järisyttävää draamaa. Nytkin Blown Apart kiehtoo, mutta sen pariin on väkinäistä palata uudelleen.

DVD: Scanboxin julkaiseman levyn kuvanlaatu (2:35.1) vaihtelee kautta linjan. Välillä kuva on veitsenterävää, mutta lähikuvissa rakeisuus lyö keskelle silmää. Äänimaailma (Dolby Digital 5.1) ei ole kummoinen, mutta huikeita surroundeja ei edes jää kaipaamaankaan.

Levyllä ei ole minkäänlaista lisämateriaalia.

Teksti: © 2009 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Army of One

| 10.05.

Kirveen ja jousen kanssa hurjana ramboilevaa Ellen Hollmania et halua korvessa kohdata.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202