Beverly Hillsin hienostohauva

Beverly Hills Chihuahua (2008)

| DVD
  • 3

Raja Gosnellin ohjaama Beverly Hillsin hienostohauva on jokaisen koiranystävän unelmaelokuva.

Heta Kämäräinen
julkaistu 2009-05-14 / päivitetty 14.05. klo 22:10

KUVA 4

Manuel-rotta ja varaani
Manuel-rotta ja varaani 

KUVA 3

Papi, Chloe ja Delgado
Papi, Chloe ja Delgado 

KUVA 2

Chloe
Chloe 

KUVA 1

Piper Perabo, Chloe, Jamie Lee Curtis
Piper Perabo, Chloe, Jamie Lee Curtis 

Beverly Hillsin hienostohauva

Ohjaus Raja Gosnell
Näyttelijät Jamie Lee Curtis, Piper Perado, Maholo Cardona
Maa Yhdysvallat
Pituus 77 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Art In Motion, Mandeville Films, Smart Entertainment, Walt Disney Pictures
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Beverly Hillsin hienostohauva

Beverly Hillsin hienostohauva kertoo koirasta nimeltä Chloe. Chihuahua Chloe asuu varakkaan omistajansa Vivin (Jamie Lee Curtis) kanssa Beverly Hillsissä. Viv tekee kaikkensa koiransa hyväksi. Chloella on Pradan vaatteet, timanttikaulapanta ja Chanelin hajuvettä. Lisäksi Viv käyttää Chloeta leikkitreffeillä muiden koirien kanssa, jotka tietenkin kuuluvat myös koirien eliittiin. Vivin luksustalon pihaa hoitaa Sam Cortez (Maholo Cardona), jolla on myös chihuahua Papi. Maanläheinen Papi on ihastunut Chloeen, mutta ei saa ylimieliseltä hienostohauvalta vastakaikua tunteisiinsa.

Chloen hienosti järjestelty elämä järkkyy, kun Viv joutuu lähtemään työmatkalle. Hän jättää rakkaan lemmikinsä siskontyttönsä, huolettoman Rachelin (Piper Perabo), hoiviin. Rachel ei sopeudu Chloen aikataulutettuun elämään vaan pakkaa koiran mukaansa ja lähtee ystäviensä kanssa biletysreissulle Meksikoon. Rachelin vastuuttomuuden takia Chloe kidnapataan matkalla ja jännittävä seikkailu voi alkaa. Kuitenkin Chloe pääsee onnekkaasti sieppaajiltaan karkuun ja tapaa vaiherikkaan pakomatkansa aikana kaikenkarvaisia koiria. Pahiskoira El Diablo on doberman, Chloeta paljon auttava Delgado saksanpaimenkoira (entinen poliisi) ja ystävälliset piskit matkan varrella sekarotuisia. Beverly Hillsin koirat kuvataan puolestaan arvostettujen rotujen edustajina, mutta kovin ulkonäkökeskeisinä hahmoina. Elokuvan alussa kovin vastuuton Rachel kasvaa ihmisenä kadonnutta Chloea etsiessään. Hän unohtaa oman vapaa-aikansa ja jopa tutustuu etsintäpartioon liittyvään puutarhuri Samiin. Rachel unohtaa hetkeksi oman ulkonäkönsä sekä ennakkoluulonsa alempaan yhteiskuntaluokkaan kuuluvaan työläismieheen. Hän ottaa vastuun virheestään ja aikuistuu.

Beverly Hillsin hienostohauvan tarina on omalla tavallaan hellyyttävä, mutta kovin tavanomainen ja ennalta-arvattava. Päähenkilö Chloe ei joudu missään vaiheessa suuriin vaikeuksiin vaan selviää niistä kuin koira veräjästä. Perinteinen Disneytarina kaipaisi hitusen lisää huumoria ja yllätyksellisyyttä, jotta se antaisi katsojalle enemmän ajateltavaa. Ennen elokuvan lopputekstejä katsojalle muistutetaan, että oman lemmikin hankinta on vastuullinen päätös, ja että sitä tulee harkita tarkoin. Tätä vastuunottoa ei elokuvan tarinassa juuri korosteta, vaikka siihen olisi ollut mahdollisuuksia.

Elokuvassa on yhdistetty ansiokkaasti liikkuvaa kuvaa ja animaatiota. Tarinassa on käytetty pääosin oikeita koiria ja vain osa niiden liikkeistä on animoitu. Koirien puhe on äänitetty etukäteen ja synkattu sen jälkeen mahdollisimman hyvin koirien liikkeisiin sopivaksi. Lopuksi koirille on lisätty animaationa suun ja kulmakarvojen liikkeet. Animaation ja liikkuvan kuvan eroa ei juurikaan huomaa. Jopa kokonaan animoitu viekas Manuel-rotta ja sen rikostoveri varaani näyttävät uskottavilta koirien rinnalla. Myös eläinten ohjaajat saavat kiitosta työstään. Koirat on saatu näyttelemään tilanteet sujuvasti eikä missään vaiheessa huomaa, että välissä on animoituja kohtauksia. Raja Gosnellin loistokas ohjaus ja ansiokas animointi nostavat elokuvan kokonaisarvosanan kahdesta tähdestä kolmeen.

Beverly Hillsin hienostohauva on jokaisen koiranystävän unelma. Siinä kuvataan koirat ajattelevina yksilöinä ja ihmisen parhaina ystävinä. Koirat ovat sekä suloisia lemmikkejä että tarpeen tullen myös pieniä, mutta mahtavia oikeuden puolustajia.

DVD: Walt Disney Studios Home Entertainmentin julkaisemalla DVD:llä on lisämateriaalina mokaotoksia, lyhyt dokumentti Chihuahuan historiasta ja sokerina pohjalla elokuva ohjaajan kommenttiraidalla. Jos kommenttiraidan valitsee, saa ohjaajan kommentit pyörimään elokuvan taustalle. Kommenttiraita antaa elokuvalle selvää lisäarvoa aikuiskatsojan kannalta. Se valottaa elokuvan tekoprosessia ja sen taustoja.Lapsikatsoja saa puolestaan Chihuahuan historiasta sopivan tiiviin yhteenvedon minidokumentin kautta. Myös mokaotokset-osio on riittävän lyhyt, jotta lapsi jaksaa pitkästymättä sen katsoa. Lisämateriaalin valinta on onnistunutta tässä DVD:ssä.

Elokuvan voi katsoa sekä suomeksi tekstitettynä että suomeksi dubattuna. Suomenkielisessä versiossa Chloen äänenä on Pamela Tola, Papina Matti Ristinen, Delganoa ääninäyttelee Antti Reini ja El Diablolle on antanut äänensä Jussi Lampi. Äänimaailma ja elokuvan musiikki toimivat hyvin.

Ääniraitana on Dolby Digital 5.1, ja kuvaformaattina 2.40:1 anamorfinen laajakuva.

Teksti: © 2009 Heta Kämäräinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202