Avatar

Avatar (2009)

| DVD
  • 3

James Cameronin uusin ohjaustyö on kaikkien aikojen suurin ja teknisesti komein tieteisfantasia.

julkaistu 2010-04-27 / päivitetty 27.10. klo 14:02

KUVA 4

Pandora-planeetta
Pandora-planeetta 

KUVA 3

Sam Worthington ja Zoe Saldana, tavallaan...
Sam Worthington ja Zoe Saldana, tavallaan... 

KUVA 2

Ihmisten hävittäjälaivue Pandora-planeetalla
Ihmisten hävittäjälaivue Pandora-planeetalla 

KUVA 1

Sam Worthington näkee avatarinsa ensimmäistä kertaa
Sam Worthington näkee avatarinsa ensimmäistä kertaa 

Avatar

Ohjaus James Cameron
Näyttelijät Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi
Maa Yhdysvallat
Pituus 165 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Twentieth Century-Fox Film Corporation, Dune Entertainment, Giant Studios, Ingenious Film Partners, Lightstorm Entertainment ja FS Film Oy.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Avatar (2009) on James “Maailman Kuningas” Cameronin paluu ohjaajan pallille. Edellisen ohjaustyön, Titanicin, valmistumisesta on vierähtänyt jo 12 vuotta. Yltiöromanttinen katastrofispektaakkeli Titanic oli mittasuhteiltaan hävytön elokuva ja menestys oli vähintäänkin samaa luokkaa. Tuon menestyksen jälkeen George Lucasiakin suurempi teknofriikki Cameron tulee tuskin enää palaamaan pienempien elokuvien pariin. Cameronille ei ole enää taivaskaan rajana.

Avatar on ollut ohjaajalleen vielä Titaniciakin suurempi urakka, kaikin puolin. Nyt haasteena eivät olleet suuret ja kalliit lavasteet, vaan uuden teknologian valjastaminen uudella tavalla. Hän halusi luoda jotain uutta ja ennenäkemätöntä. Tuloksena on kaikkien aikojen kalliimmaksi elokuvaksi väitetty (Time Magazine, 19.12.2009) tieteisfantasia, joka tarjosi elokuvateatterissa katsojalle huikeita visuaalisia maisemia ja toimintakohtauksia 3D:nä, ja nyt DVD:nä ja Blu-rayna 2D:nä. Avatar saapui Suomeen suuremmalla kopiomäärällä kuin yksikään aikaisempi elokuva: hulppealla 90 elokuvakopiolla!

Avatar on teemoiltaan melko perinteinen, alkuperäiskulttuurien ja luonnon puolesta puhuva, anti-imperialistinen kertomus ahneista ja moraalittomista ihmisistä, jotka joskus hamassa tulevaisuudessa matkustavat Pandora-nimiselle planeetalle ryöstääkseen sen luonnonvaroja sitä asuttavalta navi-heimolta. Ihmiset ovat yrittäneet avata neuvotteluja planeetan suurikokoisten, sinisten humanoidien kanssa, mutta kommunikaatio on ollut huonoa, tai ainakaan rotujen filosofia ja intressit eivät
ole kohdanneet.

Yksi planeetalle lähetetyistä ihmisistä on vyötäröstä alaspäin halvaantunut entinen merijalkaväen sotilas Jake Sully (Sam Worthington), jolle annetaan tehtäväksi soluttautua alkuperäisasukkaiden keskuuteen ja ottaa selville navien heikot kohdat tulevaisuutta silmällä pitäen. Ihmisten halu ymmärtää alkuasukkaita on nimittäin loppumassa, ja edessä näyttäisi olevan sota. Koska Pandoran ilmakehä on ihmiselle myrkyllistä, Jake kloonataan avatar-kehoon, joka on sekoitus ihmisen DNA:ta ja navi-heimon DNA:ta. Jake saa kloonauksen myötä myös liikuntakykynsä takaisin. Aluksi Jake suorittaa tiedustelutehtäväänsä tunnollisesti, mutta oppiessaan ymmärtämään heimoa hän alkaa vähitellen kyseenalaistaa omia ja ihmiskunnan tekemiä valintoja.

Avatar on se vanha tuttu, ehkä jopa hieman kulunut tarina, mutta se tarjoillaan uudenlaisessa pakkauksessa. Käsikirjoitus ja rakenne ovat suoraan Hollywood-ohjaajan ohjekirjasta ja pituuttakin on huimat 165 minuuttia. Valloittajien motiivit ja maapallon tila jäävät tarinassa melko avoimiksi, ja elokuvan teemoja ei Cameron haluakaan käsitellä erityisen syvällisesti. Kaiken järjen mukaan Avatar ei voi olla kovin hyvä elokuva.

Ja silti Avatar on hyvä elokuva. Sen visuaalisuus pitää otteessaan paremmin kuin yksikään aikaisempi tieteisfantasia. 3D-elementti tuntuu ensimmäistä kertaa elokuvaan vaivattomasti sisällytetyltä, eikä se tunnu demolta tai kokeilulta kuten useimmat aikaisemmat motion capture- ja 3D-elokuvat. Avatar on ensimmäinen todellinen 3D-elokuva. Se toimii. Navit on toteutettu ns. virtual camera -tekniikalla (motion capture-tekniikan kehittyneemmällä versiolla), eli hahmot eivät ole live-näyttelijöitä vaan CGI-hahmoja. Tässä on toki auttanut Cameronin oma kehitystyö, esimerkiksi eräänlainen motion-capture-studio, jonka ansiosta kuvaus-ala laajenee ja CGI-hahmojen kasvot muuttuvat tarkemmiksi ja ilmeikkäämmiksi. Tärkeässä roolissa lienee myös Cameronin itsensä kehittämä edistyksellinen 3D-kamera Fusion Camera System.

Elokuva toimii muutenkin kuin visuaalisella tasolla. Vaikka tarina on perinteinen ja muistuttaa juonellisesti kovasti sellaisia elokuvia kuin Mies hevosena (1970), Viimeinen mohikaani (1992) ja Tanssii Susien Kanssa (1990), se tuntuu silti kannattelevan koko 165-minuuttista. Kun Jake tapaa navin nimeltään Neytiri (Zoe Saldana), heidän tutustumistaan seuraa mielenkiinnolla ja heidän suhteensa syvenemisen Cameron on kuvannut kauniisti. Juttua ei latista edes se, että hahmot ovat CGI-hahmoja. Hahmoihin voi samaistua, ja heistä voi välittää. Kun navien ulkomuotoon tottuu, he alkavat näyttämään lähes luonnollisilta, mikä on Cameronin suurin saavutus.

Avatar on naiivi, yksinkertaistettu ja käsittelee teemojaan pinnallisesti, mutta ajatukset luonnon ja alkuperäiskulttuurien pyhyydestä ja länsimaisesta imperialismista ovat todellisia ja kiinnostavia. Elokuva on kuitenkin paketoitu sellaiseen sopuisan nättiin kääreeseen, että se ei provosoi tai ainakaan loukkaa ketään ja se sopii kaikille yli 13-vuotiaille. Se on viihdyttävä ja mukaansa tempaava tieteisfantasia, jonka toimintakohtaukset, visuaalisuus ja näyttävä 3D-kuvaus saavat katsojan todennäköisesti viihtymään koko pitkän kestonsa ajan erinomaisesti. Cameron halusi luoda klassikon. Ehkä Avatar ei ole ihan klassikko, mutta se on silti hyvää viihdettä. Ei sen enempää, mutta ei sen vähempääkään.

DVD: FS Filmin julkaisema DVD on pettymys lisämateriaalipuolella, sillä levyllä ei ole minkäänlaisia lisämateriaaleja. Voimme olla varmoja, että pian kauppoihin alkaa saapua mitä erilaisempia special edition-paketteja, joissa lisämateriaalia sitten riittää. Siispä kannattaa säästää rahat noita laitoksia varten, jos haluaa kyseisen elokuvan hyllyynsä. Avatar ei tietenkään pääse täysiin oikeuksiinsa DVD-versiona ja 2D:nä. Siitä huolimatta julkaisun taso on teknisesti kiitettävä, formaatti huomioon ottaen. Kuvaformaattina on 1.78:1 ja ääniraitana Dolby Digital 5.1.

Teksti: © 2010 Antti Honkala

BRIEFLY IN ENGLISH: 12 years since director James Cameron’s last film Titanic, he again attempts to recreate a blockbuster like no other. Avatar is a science fiction fantasy that offers its viewers magnificent visual sceneries and action packed scenes in 3D. In a sense, Avatar is the first true 3D film incorporating the effect smoothly into itself unlike most other motion capture and 3D productions before. The film’s Navi characters have been realized using a new virtual camera technique which is a more advanced version of motion capture. Avatar’s themes are rather traditional advocating the preservation of aboriginal cultures and nature in an anti-imperialistic tone. The story of human greed and lack of morals is in itself quite clichéd, but Cameron’s agenda isn’t really to dwell in these aspects in depth. Avatar is both naive and somewhat shallow highlighting true and interesting themes of western imperialism but in a non-provocative manner. Yet the lengthy film works well also beyond the visual level. The deepening relationship of a former marine Jake Sully (Sam Worthington) and the native Neytiri (Zoe Saldana) is portrayed beautifully and in a way that succeeds in generating empathy in the viewer. All in all, Avatar should be considered good entertainment, suitable for all audiences over the age of 13, nothing more or nothing less.
Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202