Arthur ja Maltazard

Arthur et la vengeance de Maltazard (2009)

| DVD
  • 2

Luc Bessonin ideoima satutrilogia pojasta ja metsän asukeista on edennyt toiseen osaansa.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-03-26 / päivitetty 15.05. klo 15:03

KUVA 4

Selenia
Selenia 

KUVA 3

Kuningas
Kuningas 

KUVA 2

Max ja Arthur
Max ja Arthur 

KUVA 1

Arthur ja kuningas
Arthur ja kuningas 

Arthur ja Maltazard

Ohjaus Luc Besson
Näyttelijät Freddie Highmore, Selena Gomez, Mia Farrow, Lou Reed, Snoop Dogg, Stacy Ferguson, William James, Peny Balfour, Robert Stanton, Doug Rand
Maa Ranska
Pituus 94 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Europa Corp. ja Paramount Home Entertainment Finland.
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Arthur ja Maltazard

Parin vuoden takainen Arthur ja Minimoit (2006) oli Luc Bessonin omiin fantasiasatuihin perustunut animaatio, jossa 10-kesäinen Arthur (Freddie Highmore, suom. äänenä Henri Piispanen) tempaistiin metsää asuttavien minimoiden maailmaan. Vehreän aluskasvuston lomasta paljastui toinen todellisuus, joka puitteiltaan on hätkähdyttävän lähellä ihmisten vastaavaa.

Nyt valkokankaille saapuu trilogiaksi suunnitellun saagan toinen osa, Arthur ja Maltazard (2009). Tarina jatkuu kun Arthur kesälomansa lopulla saa hätäviestin, jota tutkiakseen hänen on jälleen kutistettava itsensä ja matkattava minimoiden valtakuntaan. Poika on innoissaan, sillä samalla on mahdollisuus nähdä ihana Selenia-prinsessa (suom. äänenä Elli Vallinoja).

Matka sinne on kuitenkin pitkä, animaation tarinankuljetus kun ontuu ja pahasti. Seikkailua pohjustetaan tuskallisen hitaasti, ja kun juonirattaat alkavat viimein pyöriä, päättyy filmi kuin seinään. Koko juttu olikin vain kolmososan pohjustusta. Pituutta on lisätty tyhjänpäiväisellä komiikalla ja juonielementeillä, joiden funktio kokonaiskuvassa ei koskaan materialisoidu.

Miettimisen arvoisia ovat myös elokuvan ajamat sukupuoliarvot, joita voisi kutsua vähintäänkin vanhahtaviksi. Tietenkin tarinassa liikutaan autoista päätellen jossain 50-luvun kieppeillä: olisiko tämä sitten selitys sille, että Arthurin perheessä isä määrää kaapin paikan ja vatipää-äiti nyhjää sivussa? Sitä se ei ainakaan selitä, että kurvikkaiden minimoi-tyttöjen takapuolia vilautellaan pariinkin otteeseen. Niitä laitakatujen maksullisia kuusijalkaisia ei sentään tullut vastaan.

Animaatio näyttää eurooppalaisittain yllättävän hyvältä, ja hyönteisten maailmasta löytyy paikoin jopa luonnetta – vaikka se onkin pääpiirteiltään imitaatio ihmisten vastaavasta. Suurimmat puutteet ovat jälleen hahmoissa, jotka ovat sitä kankeampia, mitä enemmän ne muistuttavat ihmisiä. Hahmosuunnittelussa oltaisiin voitu ottaa suurempiakin vapauksia, minimoiden trolli-look kun on jo nähty.

Arvostelussa ollut suomeksi dubattu versio saa korvat punottamaan. Elastisen hiphop-ötökkä Max on todellinen pohjanoteeraus: miehen suuhun kirjoitetut anglismit ja ilmeisesti katukieltä imitoivat “läpät” aiheuttavat, no, hämmennystä. Voisi kuvitella, että Snoop Doggin alkuperäispuhe on ainakin vähän luonnollisempaa. Ja siinä päästään kuulemaan myös Lou Reedia, joka jatko-osissa korvasi David Bowien.

DVD: Paramountin julkaiseman DVD:n kuva (anamorfinen 2.35:1-laajakuva) on hiukan suttuinen, äänen (DD 5.1 suomi/ruotsi/norja/tanska/englanti) kanssa taas ei ole ongelmia.

Ekstrana on 20-minuuttinen making of, joka näyttää surullisesti, kuinka paljon vaivaa näin turhan elokuvan eteen on nähty. Lisäksi levyltä löytyy elokuvaan pohjautuvan videopelin demo, jota kriitikko ei hennonnut tietokoneelleen asentaa. Mukana on myös läjä trailereita.

Teksti: © 2009/2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202