Armored

Armored (2009)

| Blu-ray
  • 3

Armored on perinteitä kunnioittava toimintajännäri, jossa raha-autojen vartijat ryöstävät itse itsensä.

julkaistu 2010-08-24 / päivitetty 27.10. klo 09:09

KUVA 3

Jean Reno
Jean Reno 

KUVA 2

Columbus Short
Columbus Short 

KUVA 1

Columbus Short, Laurence Fishburne, Matt Dillon
Columbus Short, Laurence Fishburne, Matt Dillon 

Armored

Ohjaus Nimród Antal
Näyttelijät Matt Dillon, Columbus Short, Jean Reno, Laurence Fishburne, Skeet Ulrich, Amaury Nolasco, Fred Ward
Maa Yhdysvallat
Pituus 88 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Armored on perinteitä kunnioittava toimintajännäri, jossa rahankuljetusautojen vartijat päättävät ryöstää omat kuljetusautonsa. Kummakos tuo, kyydissä on 42 miljoonaa dollaria ja suunnitelma on ainakin heidän mielestä idioottivarma: romutetaan autot, piilotetaan rahat ja väitetään, että on jouduttu ryöstön uhreiksi.

Mutta eihän mikään ole koskaan näin helppoa. Tämän tulee huomaamaan Ty Hackett (Columbus Short), kun heti alkumetreillä roiskuu veri. “No one was supposed to get hurt“ hän huutaa ystävälleen Mike Cochranelle (Matt Dillon), joka ryöstöporukkaa johtaa. Niinpä Ty hyppää kelkasta kesken kaiken ja joutuu vastakkain koko muun porukan kanssa.

Armoredin arvottaminen elokuvana on kaksipiippuinen juttu. Toisaalta se on suhteellisen huolellisesti käsikirjoitettu, tiivis ja miellyttävästi rytmitetty pikkunäppärä toimintajännäri, toisaalta se tuntuu sittenkin hieman liian perinteiseltä. Nuorikin katsoja lienee aina pari askelta edellä elokuvaa.

Unkarilaissukukuiselle ohjaajalle Nimród Antalille (parhaiten tunnettu uudesta Predators -elokuvasta) ja käsikirjoittaja James V. Simpsonille on kuitenkin nostettava hattua siitä, että he eivät yritä ylittää aitaa sen matalimmasta kohdasta vaan tarinaankin on panostettu. Homma ei jää pelkän paukuttelun tasolle, sillä kahden päähenkilön suhdetta ja elämiä taustoitetaan kärsivällisesti ensimmäisen puolituntisen ajan. Kun vauhti loppua kohden kiihtyy, henkilöhahmot tuntuvat jo kokonaisilta ja heistä on jopa kiinnostunut, mikä on harvinaista modernia toimintaa katsoessa.

Elokuvassa nähdään Shortin ja Dillonin lisäksi pari kovemman luokan nimeä: Jean Reno ja Laurence Fishburne. Heidän kyvyt hukkuvat täysin merkityksettömissä rooleissa, ja kaksikon mukanaolo tuntuu hämmentävän turhalta. Sivuosista löytyy mm. Skeet Ulrich ja Milo Ventimiglia.

Vaikka Armored on suoraviivaisen yllätyksetön toimintajännäri, se on kuitenkin sopivan tiivis ja hyvin otteessaan pitävä 90-minuuttinen, eikä sitä ole pakahdutettu turhanpäiväisellä toiminnalla. Kun toimintaelokuva onnistuu 2000-luvulla olemaan edes jokseenkin kiinnostava, sitä on sanottava keskitasoa onnistuneemmaksi elokuvaksi oman genrensä sisällä.

Blu-ray: Sonyn Blu-ray julkaisu on jälleen teknisesti erittäin hyvälaatuinen. Varsinkin ääniraita (5.1 DTS HD) tuntuu poikkeuksellisen uhmakkaalta. Kuvaformaattina on 2.40:1 teräväpiirtokuva.

Lisämateriaalia on ikävä kyllä hieman niukalti ottaen huomioon, että Blu-ray-julkaisuilta on lupa odottaa enemmän kuin vastaavilta DVD-julkaisuilta. Mukana on kolme pikkudokumenttia (yhteensä n. 30 minuuttia): Planning the heist (making of-dokumentti), Armed and underground (dokumentti elokuvan lavasteiden rakennuksesta) ja Crash course (dokumentti stunttien tekemisestä elokuvaan).

Lisäksi mukana on tuottaja Dan Farahin, Skeet Ulrichin ja Milo Ventimiglian kommenttiraita, sekä pikku nippu trailereita Sonyn uusista julkaisuista. Lisämateriaaleja ei ole tekstitetty suomeksi.

Teksti: © 2010 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202