Anvil! The Story of Anvil

Anvil! The Story of Anvil (2008)

| DVD
  • 5

“Tosielämän” Spinal Tap, Anvil, on pääosassa viime vuosien hienoimmassa dokumentissa.

julkaistu 2011-05-07 / päivitetty 31.05. klo 21:09

KUVA 3

Anvil! The Story of Anvil
Anvil! The Story of Anvil 

KUVA 2

Anvil! The Story of Anvil
Anvil! The Story of Anvil 

KUVA 1

Anvil! The Story of Anvil
Anvil! The Story of Anvil 

Anvil! The Story of Anvil

Ohjaus Sacha Gervasi
Näyttelijät Steve 'Lips' Kudlow, Robb Reiner, Kevin Goocher, Glenn Gyorffy, William Howell, Tiziana Arrigoni
Maa Kanada
Pituus 80 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 2
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Kanadalaista dokumenttia Anvil! (2008) on mainosteksteissä luonnehdittu valedokumenttien perustanlaskijan ja ainoan varteenotettavan merkkitapauksen Spinal Tapin (1984) todelliseksi versioksi. Konsensukseen on helppo yhtyä.

Liitos tuntuu olleen mielessä jo ohjaaja Sacha Gervaisilla, sillä Spinal Tapiin päin dokumentissa tietoisesti kumarretaan. Suhde ”keksityn” ja ”aidon” välillä ei jälkimmäistä eettisesti turmele eikä oikeastaan edes häiritse — mitä nyt fani alkaa etsiä yhtäläisyyksiä.

Kanadalainen hevibändi Anvil oli 80-luvun alussa kovassa nousussa, mutta ei onnistunut lyömään itseään läpi. Yhtye jäi pienen piirin jutuksi, mutta useampi tyylilajin juggernautti Slashista Twisted Sisterseihin myöntää Anviliin aseman esikuvana, jopa jäljittelyn kohteena. Kyse on unohdetusta suunnannäyttäjästä, jonka potentiaalin kelvoton levy-yhtiö ja olematon managerointi aikoinaan kadottivat.

Pääosassa ovat Anvilin perustajat Robb ja Lips, keski-ikäiset rokkarit, rumpali ja kitaristi-laulaja, mielenlaaduiltaan seesteinen ja äkkipikainen, jotka ovat olleet ystäviä yli kolme vuosikymmentä. Bändi on yhä pystyssä ja sillä tosifaneja ympäri maapallon. Lips artikuloi sen merkityksen henkireikänä: iloa paskamaiseen arkeen.

Sisältö jakautuu muutamaan pääjaksoon. Eurooppalainen fani ja erään soittajan tuleva siippa on enemmän asenteella kuin ammattitaidolla järjestänyt kielimuureihin ja aikatauluongelmiin törmäilevän kiertueen vanhalle mantereelle, mistä ei jää paljoa käteen, ei rahaa eikä levy-yhtiöiden yhteydenottoja. Mutta hauskaa on, ainakin katsojalla.

Kolmattatoista levyä aletaan vääntää lainarahalla englantilaisen supertuottajan kanssa, joka oli vastuussa Anvilin kahdesta ensimmäisestä ja parhaasta albumista. Tässä on tilinteon hetki. Jos nyt ei onnistu, ei onnistu koskaan.

Sitten alkaa itsensä myyminen levy-yhtiöille, joiden nuorekasta ilmettä hakevaan profiiliin vuosikausia pimennossa elänyt bändi ei särmineen asetu; tuskinpa kiekkoa saadaan liikkumaan edes myymällä sitä uskomattomalla tarinalla sinnikkyydestä.

Rahaa soittaminen ei koskaan ole tuonut — ja niin kuin mikä tahansa poikkeuksellinen elämäntapa, se myös koettelee perheiden kärsivällisyyttä. Sukulaiset eivät oikein voi olla ymmärtämättä, koska yhtye määrittää soittajansa. Robb ja Lips ovat luvanneet rokata hautaan saakka.

Anvil! osoittaa, kuinka mielikuvitukseton ja ontto genre valedokumentti usein onkaan: Kun viitsii etsiä, löytää pysäyttävää materiaalia, joka koskettavuudessaan ja hauskuudessaan lyö laudalta keksityn.

Gervaisin puolelta dokumentti on enemmän kuin pelkkä työ, voidaan puhua elämän projektista. Hän on ollut fani alusta saakka, ja dokumentti on omiaan auttamaan Anvilia nousemaan jaloilleen.

Anvilin 14. albumi Juggernaut of Justice ilmestyi maaliskuussa 2011 Sony Musicin julkaisemana. Lisätietoa täällä.

DVD: Dokumentin suomalaisen laitoksen on julkaissut Atlantic Film. Väärä kuvasuhde leikkaa kuvapinta-alasta noin viidenneksen. Ääniraitana on 2.0 englanti. Lisämateriaalina (noin tunti) on poistettuja kohtauksia ja haastatteluita (joista pisin Metallican Lars Ulrichin). Lisämateriaali ei sisällä tekstitystä.

Teksti: © 2011 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202