American Haunting, An

An American Haunting (2005)

| DVD
  • 2
Kari Glödstaf
julkaistu 2008-12-28 / päivitetty 01.08. klo 15:03

KUVA 3

An_American Haunting
An_American Haunting 

KUVA 2

An_American Haunting
An_American Haunting 

KUVA 1

An_American Haunting
An_American Haunting 

American Haunting, An

Ohjaus Curtis Solomon
Näyttelijät Rachel Hurd-Wood, Donald Sutherland, Sissy Spacek, James D'Arcy
Maa Yhdysvallat
Pituus 87 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 AfterDark Films, MediaPro Pictures, Midsummer Films, Redbus Pictures, Remstar Films ja Sweetpea Entertainment.
  • Kuva 4
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

An American Haunting

Bellin perhettä koetelleet yliluonnolliset tapahtumat ovat amerikkalaisten kummitusjuttujen peruskertomuksia. Yllättävää kyllä, neljä vuotta räyhähengen piinaaman perheen tarina on jäänyt todella vähälle huomiolle elokuvantekijöiden keskuudessa. Moni kauhuelokuvan ystävä odottikin suurella innolla tätä Courtney Solomonin (Dungeons & Dragons) ohjaamaa elokuvaa, varsinkin kun mukaan oli vielä houkuteltu Donald Sutherlandin (JFK) ja Sissy Spacekin (Julma maa, Satimessa) kaltaiset luottonäyttelijät. Mutta oliko vuosien odotus lopulta kaiken vaivan arvoista?

Bellin tarinan ympärille on rakennettu nykypäivään sijoitettu kehystarina, jossa nuori tyttö näkee toistuvia painajaisia häntä takaa-ajavasta pahasta. Kuinka ollakaan, tytöllä on hallussaan ullakolta löytämänsä nukke sekä päiväkirja, jotka ovat kuuluneet vuosikymmeniä aiemmin eläneelle Bellin perheelle. Päiväkirjan kautta matkataan sitten 1800-luvun alkupuolen Tennesseehen.

John Bell (Sutherland) on oikeudessa syytettynä koronkiskonnasta, jonka myötä hän on ottanut naapurinsa maat haltuunsa. Kirkko ei kuitenkaan katso hyvällä moista toimintaa, vaan maat palautetaan alkuperäiselle omistajalleen ja John Bell menettää maineensa. Tuomio ei tyydytä noitana pidettyä naapuria, joka langettaa Bellin ja tämän Betsy-tyttären (Rachel Hurd-Wood) ylle kirouksen. Eikä aikaakaan, kun helvetti ryöstäytyy Bellin kartanossa irti.

An American Haunting (2005 Yhdysvallat) alkaa erittäin lupaavasti. Tarina kulkee rauhallisesti eteenpäin ja tunnelma kohoaa vähitellen perhettä koettelevien sattumusten myötä. Betsyn ensimmäisiin riivauskohtauksiin saakka elokuva pysyy hyvin koossa, mutta sen jälkeen koko komeus karkaa käsistä. Räyhähengen hyökkäykset perhettä kohtaan kiihtyvät kiihtymistään ja elokuvantekijöiden kiintymys tähän puoleen vesittää kaiken muun totaalisesti. Pääpaino on kameratemppuilussa, joka yhdistelee Sam Raimin The Evil Dead –tyylisiä kamera-ajoja ja John Carpenterin Halloweenin tapaisia, tässä tapauksessa hengen näkökulmaa esittäviä tilannekatsauksia. Vaikka elokuva tarjoaakin muutaman näppärän säikyttelykohtauksen, on kokonaisuus yllättävän ontto ja ponneton. Draama jää latteaksi ja tarinan hahmot ohuiksi – elokuvan päätyttyä Bellin noidan tarinasta ei tiedä juuri sen enempää kuin mitä elokuvan alkaessa.

Bellin perheen tapausta on luonnollisesti tutkittu ahkerasti ja arveluita räyhähengen tarkoitusperistä on esitetty milloin miltäkin taholta. An American Haunting ottaa näistä yhden teorian käsiteltäväkseen, jonka se myös tuntuu esittävän absoluuttisena totuutena. Koska mitään täysin varmaa tietoa alkuperäistapahtumien syistä ei tietääkseni ole, tuntuu moinen turhalta – eikö tarinaa olisi voinut yksinkertaisesti jättää avoimeksi? Kaikkein typerintä on elokuvan lopetus, joka linkittää Betsy Bellin kohtalon kehystarinan tyttöön.

Näyttelijäsuoritukset ovat Sissy Spacekin esittämää Lucy Belliä lukuun ottamatta sen verran vaatimattomia, että katsojalle jää hyvin aikaa ihailla elokuvan tyylikästä ajankuvaa. 1800-luvun Amerikka on luotu mallikkaasti ja Adrian Biddlen (Thelma & Louise) kuvaus – sen minkä hän kameratemppuilultaan ehtii – on ensiluokkaista. Biddlen silmiähivelevän kauniit otokset usvaisista metsistä ja tuulessa huojuvista maissintähkistä ovatkin elokuvan parasta antia, sääli vain että näitä otoksia ei ole enempää. Tunnelmaa olisi voitu kehittää entisestään, mutta Caine Davidsonin musiikki on sen verran tyypillistä, ettei siitä ole elokuvan pisteiden nostajaksi.

On harmillista, että näinkin maukkaat ainekset on hukattu tyhjänpäiväisellä toteutuksella. Bellin noidan tarinassa olisi ollut aineksia vaikka mihin, mutta niin kauan kun kauhuelokuvia toteuttavat c-luokan tekijät, ei tätäkään tarinaa saada puettua kelvolliseen muotoon. An American Hauntingin parissa vietetty puolitoistatuntinen meni melko lailla hukkaan.

Anamorfinen kuva (2.35:1) on laadultaan aivan kelvollinen, joskin se voisi olla parempikin. Värit toistuvat selkeinä ja musta on mustaa, mutta lievä pehmeys sekä rakeisuus häiritsevät. Muutamassa kohtauksessa esiintyy myös haamukuvia, varsinkin nopeissa sivuttaisliikkeissä. Äänipuolella ei sen sijaan ole valittamista. DTS 6.1 –ääniraita on erittäin toimiva: dialogi toistuu selkeästi ja äänimaailma jakautuu tasaisesti jokaiselle kaiuttimelle. DD 5.1 –raita on onnistunut sekin. Lisämateriaalia ei levyllä ole, vaikka sitä luulisi olevan tarjolla vaikka kuinka – niin paljon Bellin tarinasta on kirjoitettu. Tekstitykset ovat suomeksi, ruotsiksi, tanskaksi, norjaksi sekä islanniksi.

teksti: © 2006 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202