Abraham Lincoln - vampyyrintappaja

Abraham Lincoln: Vampire Hunter (2012)

| Blu-ray
  • 2

Presidenttiys on kirvestä käyttelevälle vampyyrintappaja-Lincolnille vain päivätyö.

julkaistu 2012-11-17 / päivitetty 23.11. klo 15:03

KUVA 2

Mary Elizabeth Winstead ja Benjamin Walker
Mary Elizabeth Winstead ja Benjamin Walker 

KUVA 1

Abraham Lincoln - vampyyrintappaja
Abraham Lincoln - vampyyrintappaja 

Abraham Lincoln - vampyyrintappaja

Ohjaus Timur Bekmambetov
Näyttelijät Benjamin Walker, Dominic Cooper, Mary Elizabeth Winstead, Anthony Mackie, Joseph Mawle, Rufus Sewell
Maa Yhdysvallat
Pituus 105 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Yhdysvaltojen 16. presidentin henkilökuvaa on tähän mennessä ehditty maalailla jo useissa eri elokuvissa ja elämäkerrallisissa kirjoissa, mutta mash-up –kirjoillaan tunnetuksi tulleen Seth Grahame-Smithin Abraham Lincoln – vampyyrintappaja lienee niistä omintakeisin. Grahame-Smith on itse kääntänyt pirullisen viihdyttävän romaaninsa myös elokuvakäsikirjoitukseksi, joskin huomattavin tarinan tenhoa heikentävin kompromissein.

Hollywoodiin näyttävillä toimintaelokuvillaan ponnistaneen Timur Bekmambetovin ohjauksen aluksi absurdilta vaikuttava juoni selittyy jo elokuvan nimessä. Historiankirjoihin suurteoillaan jääneen presidentti Lincolnin jo sinälläänkin dramaattista elämäntarinaa väritetään lisäämällä hänen vuosiensa vaiheisiin salainen, päiväkirjan sivuille dokumentoitu sivutyö kirvestä armottomasti käyttelevänä vampyyrintappajana.

Vanhempiensa kuolemaa pimeydessä vaaniville verenimijöille kostamaan lähtevä nuori Abraham (roolissaan nuorta Liam Neesonia muistuttava Benjamin Walker) tapaa matkoillaan salaperäisen Henry Sturgesin (Dominic Cooper), joka tutustuttaa tulevan presidentin vampyyrintappamisen jaloon taitoon.

Nuoren Abrahamin varttuessa presidentti Lincolniksi myös hänen ongelmansa Yhdysvaltojen vampyyripopulaation kanssa kasvavat. Lopulta Lincolnin on noustava verenimijöitä vastaan puolustaakseen maataan taruolentoina pidettyjen hirviöiden vallalta.

Lähdemateriaalista tuttu hauska mash-up –henkisyys on säilytetty myös elokuvassa. Kuten romaanissa, myös filmatisoinnissa sekoitellaan mielivaltaisesti perinteistä elämäkerrallista kerrontaa, kauhua ja toimintaa. Elokuvan luoma ajankuva 1800-luvusta on näyttävä ja yksityiskohtainen, mutta samalla tuottaja Tim Burtonin tyyliin fantasiamaisen goottilaisromanttinen. Jyrkkiä vastakohtia tarjoavat modernin Matrix –henkiset toimintakohtaukset ja verinen vampyyrikauhu.

Elokuva käy läpi Lincolnin elämän merkkihetket niin yksityiselämän kuin poliittisen urankin puolelta, korostaen luonnollisesti presidentin orjienvapautusliikettä ja vilautellen jopa ikonista Gettysburgin puhetta. Toisin kuin Grahame-Smithin kirjassa, maaninen vampyyrijahti ei istu historialliseen paatokseen täysin saumattomasti.

Ohjaaja Bekmambetovin teknisistä ansioista ja Burtonin teoksia vaikuttiminaan käyttävästä visuaalisuudesta huolimatta elokuva jää turhan popcorn-pitoiseksi ja kliinisen toiminnalliseksi. Grahame-Smithin huikean potentiaalisesta romaanista jää käyttämättä paukkuja, joilla elokuvaa olisi voitu viedä synkempään ja aikuisempaan suuntaan, unohtamatta kuitenkaan ajoittaista kieli poskessa –huumoria. Suurimman pettymyksen aiheuttaa kirjan oivaltavan ja historialliseen kontekstiin sitovan lopun korvaaminen hätäisen oloisella tapahtumien päätöksellä.

Blu-ray: Blu-ray: FS Film on julkaissut elokuvasta niin sanotun ”toimii kaikilla laitteilla” –version, joka sisältää blu-rayn, dvd:n ja digitaalisen kopion. Toiminta herää eloon blu-ray –version täydellisellä 2.40:1 teräväpiirtokuvalla ja DTS-HD MA 7.1 ääniraidalla.
Syväluotaavissa lisämateriaaleissa on yli tunnin edestä mainioita minidokumentteja keskittyen muun muassa maskeeraukseen ja ohjaaja Bekmambetovin tyyliin, käsikirjoittaja Grahame-Smithin kommenttiraita, musiikkivideo sekä traileri. Kokoelman ehdoton helmi on vaikuttava lyhytanimaatio ”The Great Calamity”, joka paljastaa yhden kirjan kiehtovimmista sivujuonteista, joka itse elokuvasta valitettavasti jätettiin pois.

Teksti: © 2012 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Army of One

| 10.05.

Kirveen ja jousen kanssa hurjana ramboilevaa Ellen Hollmania et halua korvessa kohdata.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202