Trick of the Light, A

A Trick of the Light (1995)

| DVD
  • 4

A Trick of the Light on Wim Wendersin tyylikäs aikamatka elokuvan historian pioneerivuosiin.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-07-26 / päivitetty 26.07. klo 18:06

KUVA 4

Wim Wenders (keskellä)
Wim Wenders (keskellä) 

KUVA 3

Lucie Hürtgen-Skladanowsky
Lucie Hürtgen-Skladanowsky 

KUVA 2

Udo Kier, Christoph Merg ja Otto Kuhnle
Udo Kier, Christoph Merg ja Otto Kuhnle 

KUVA 1

Udo Kier ja Nadine Buettner
Udo Kier ja Nadine Buettner 

Trick of the Light, A

Ohjaus Wim Wenders
Näyttelijät Lucie Hürtgen-Skladanowsky, Udo Kier, Christoph Merg, Otto Kuhnle, Nadine Buettner
Maa Saksa
Pituus 77 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1995 Hochschule für Fernsehen und Film München (HFF), Veit Helmer Filmproduktion
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Elokuvan historian alkuvuosien tärkeimmät hahmot, Auguste ja Louis Lumière sekä Thomas Alva Edison ovat olleet valokeilassa niin vahvasti, että monet aikalaiskeksijät, kokeilijat ja kehittäjät ovat painuneet unholaan. Vaikka Lumièret ja Edison ovatkin vaikuttaneet projektoreineen eniten niin elokuvan kehittymiseen kuin suosioonkin, on hyvä muistaa, etteivät he olleet suinkaan ainoita uudesta keksinnöstä kiinnostuneita. Varsin lähellä läpimurtoa olivat aikanaan myös saksalaiset Skladanowskyn veljekset, joiden tarinan video- ja dvd-sukupolville tarjoaa heidän maanmiehensä Wim Wenders elokuvalla A Trick of the Light (1995).

Idean elokuvaansa Wenders sai toimiessaan opettajana Münchenin elokuvakoulussa. Wenders, joka on aina ollut kiinnostunut elokuvan historiasta ja on myös osaava dokumentaristi, päätti tehdä oppilaidensa avulla aikamatkan edellisen vuosisadan loppuun. Tekijöiden intoa lisäsi varmasti myös se, että Max Skladanowskyn 91-vuotias tytär Lucie oli vielä varsin hyväkuntoinen ja valmis jakamaan muistojaan ja tietojaan isästään elokuvan tekijöille. Lopputuloksen onnistumisesta kertoo paljon se, että Wenders sai teoksellaan arvostetun Friedrich-Wilhelm-Murnau-Awardin.

A Trick of the Light alkaa vuodesta 1895, varjokuvien ja selauskirjojen ajalta. Elokuvaprojektoria ei ole vielä keksitty, mutta monet ovat pyhittäneet aikansa sen luomiselle. Niin myös huvipuistossa työskentelevät Skladanowskyn veljekset Max (Udo Kier), Eugen (Christoph Merg) ja Emil (Otto Kuhnle). Seuranaan heillä on Maxin vanhin tytär Gertrud (Nadine Buettner). Uuden keksinnön valmistaminen ja saattaminen virheettömään toimintakuntoon on vaikeaa ja haastavaa, mutta veljekset eivät hellitä ja vähitellen vaikeudet kääntyväkin voitoksi.

Wendersin teos jakautuu kahteen erilaiseen esittämistapaan. Ensimmäinen viisitoistaminuuttinen on puhdas, näytelmäelokuvaksi puettu aikamatka elokuvapioneerien päiviin. Sitten siirrytään elokuvan tekoaikaan, jossa Lucie Hürtgen-Skladanowsky esittelee isänsä jäämistöä ja kertoo muistoja lapsuudestaan. Tämän jälkeen aikajanalla liikutaan sinne tänne, mutta vaikka toteutustapa onkin saanut kritiikkiä osakseen, omasta mielestäni Wenders onnistuu tehtävässään erittäin hienosti. Elokuvaa on helppo seurata ja mukaan liitetyt haastattelujaksot tuovat kerrontaan lisää väriä. A Trick of the Light onkin mitä kiehtovin matka elokuvan historiaan.

Yksi kokonaisuutta verottava seikka elokuvassa kuitenkin on. Nykyaikaan mukaan liitettyjen, jo edesmenneiden elokuvaperheen jäsenten läsnäolo ei oikein toimi. Ideana tällaisen menneisyyden ja nykyisyyden yhteen liittäminen on moitteeton, mutta valitettavasti kaikki kuvausryhmän jäsenet eivät ole pystyneet suhtautumaan heihin ”henkiolentoina”, jolloin illuusio särkyy. Toisaalta Eugen-sedän ja Gertrudin hevoskyydissä Berliinin kaduilla on tyyliteltyä haikeutta ja kadonnutta menneen ajan taikaa.

Ja kuinka lähellä Skladanowskyjen läpimurto lopulta oikein olikaan. Esitettyään elokuvansa Berliinissä 1.11.1895 he saivat kutsun saapua kahden kuukauden kuluttua Pariisiin, joka odotti veljesten luomaa bioskooppia innolla. Kun aika koitti, oli maailma jo lumoutunut Lumièren veljesten rakentamasta elokuvakoneesta. Se oli helppokäyttöisempi ja toimintavarmempi, josta oli suurta etua elokuvien tekemisestä kiinnostuneille. Onnistuminen elokuva-alalla oli siis erittäin lähellä, mutta tappio ei kuitenkaan musertanut Skladanowskyja, vaan he siirtyivät uusien ideoiden – mm. värifilmin – suunnittelemiseen ja kehittämiseen.

Wim Wendersin A Trick of the Light on mielenkiintoinen ja erittäin hienosti toteutettu aikamatka elokuvan pioneeriaikoihin. Siinä yhdistyvät vanhaan tyyliin luotu näytelmäelokuva sekä dokumentti haastatteluineen onnistuneesti. Jos elokuvan historian alkuvuodet tuntuvat kiinnostavilta, on A Trick of the Light ehdottomasti katsomisen arvoinen teos.

DVD: A Trick of the Light on osa Sandrew Metronomen julkaisemaa The Wim Wenders Collection III:a. Vanhaan kuvasuhteeseen (1.33:1) muotoiltu kuva on hyvälaatuinen, jopa siinä määrin, että itse olisin toivonut historiallisiin jaksoihin enemmän roskaisuutta ja naarmuisuutta. Värit toistuvat luonnollisesti ja kaikenlaiset pikkuviat loistavat poissaolollaan.

Ääniraitoja on mukana kolme (DD 2.0, DD 5.1 sekä dts) eikä valittamista ole niissäkään, joskin monikanavaäänen käyttö ei tuo elokuvaan mitään sisällöllistä lisää. Tekstityksiä on mukana neljä (suomi, ruotsi, tanska, norja). Lisämateriaalia on mukana Wendersin kommenttiraidan verran. Raita on mukavaa kuunneltavaa, joskaan se ei tarjoa elokuvan historiaa tietävälle juuri mitään uutta.

Teksti: © 2009 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202