Single Man, A

A Single Man (2009)

| DVD
  • 4

Muotisuunnittelijana tunnetun Tom Fordin esikoisohjaus on vuoden kauneimpia elokuvia, keskiössä Colin Firth.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-07-11 / päivitetty 20.09. klo 19:07

KUVA 4

Colin Firth
Colin Firth 

KUVA 3

Julianne Moore
Julianne Moore 

KUVA 2

Colin Firth ja asunto
Colin Firth ja asunto 

KUVA 1

Colin Firth ja Julianne Moore
Colin Firth ja Julianne Moore 

Single Man, A

Ohjaus Tom Ford
Näyttelijät Colin Firth, Julianne Moore, Nicholas Hoult, Matthew Goode, Ginnifer Goodwin
Maa Yhdysvallat
Pituus 102 min
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

A Single Man

Christopher Isherwoodin romaaniin perustuva A Single Man on muotisuunnittelijana paremmin tunnetun Tom Fordin esikoisohjaus. Guccilla pitkän uran tehnyt, sittemmin oman merkkinsä lanseerannut Ford onnistuu heti ensiyrittämällä: A Single Man on vuoden kauneimpia ja pakahduttavimpia elokuvia. Pääosassa Colin Firth tekee elämänsä roolityön.

Lontoosta Los Angelesiin emigroitunut George (Firth) on nelikymppinen, partnerinsa (Matthew Goode) auto-onnettomuudessa menettänyt äidinkielen professori. Kuolemasta on mennyt jo vuosia, mutta George ei pääse tapahtuneesta yli vaan velloo omassa yksinäisyydessään. Vuosi on 1962 ja homoseksuaalisuus vielä tabu: suhteen lisäksi päähenkilö joutuu nyt peittämään myös surunsa.

Elokuva rakentuu yhden päivän varaan. George nousee sängystä, pukeutuu, syö aamiaista ja lähtee töihin. Kaikki kuvataan pieteetillä ja yksittäiseen kuvaan latautuu hirvittäviä voimia. Päähenkilö pitää olemuksensa tyynenä, mutta sisus on rikki: elokuvaa leimaa painostava ilmapiiri, joka on seurausta työpöydän laatikossa odottavasta aseesta. Valmistelut on tehty, avaimet ja arvoesineet jätetty muiden löydettäväksi.

Töissä George hukkaa hiljattain otettaan luokkansa edessä ja vaipuu omiin ajatuksiinsa. Nuori Kenny (Nicholas Hoult) lähestyy oudosti käyttäytyvää opettajaansa, ja George huomaa tuntevansa uteliaisuutta tätä kohtaan. Poika puhuu samassa lauseessa ensin huvittuneesti muotihuumeiden vaikutuksista, ja vain hetkeä myöhemmin ihmiselämän mielekkyydestä. Kennyn naiivi suorasukaisuus viehättää maailmassa, jossa mikään ei oikeasti ole niin helppoa.

Tarinan viimeinen palanen on Charley (Julianne Moore), Georgen ystävä Lontoon ajoilta. Ystävykset illastavat ja nainen on pyntännyt itsensä miestä varten, vaikka tämä toistuvasti torjuu hänen lähentelynsä. Naisen ego kestää kolhut, sillä jossain syvällä kytee yhä toivo siitä, että miehen mieli muuttuu.

Ohjaajan muotitausta näkyy samaan tapaan kuin Steve McQueenin kuvataiteilijan kokemus taannoisessa Hungerissa: yksittäisen kuvan merkitys korostuu, kun jokainen otos on tarkkaan sommiteltu ja sellaisenaan liki taideteos. A Single Man leikkii rohkeasti hidastuksilla, värikontrasteilla ja kuvan rakeisuudella: lopputulos on tyylikäs ja elegantti. Runsas lähikuvan käyttö vie katsojan aivan hahmojen iholle ja kuvan emotionaalinen voima on valtava. Abel Korzeniowskin ääniraita on vuoden upeimpia saavutuksia, ja sen keskeinen teema saavuttaa samanlaisia tunnetiloja kuin Clint Mansellin tunnusmelodia Unelmien sielunmessun katarttisessa finaalissa.

Kuvan keskiössä Colin Firth tekee ikimuistoisen roolityön surun painamana miehenä, joka kamppailee pitääkseen ulkokuorensa tyynenä. Rikkonainen sisus näkyy pienissä eleissä ja nyansseissa, eikä hymy koskaan viivy huulilla kauan. Julianne Moore panee parastaan alkoholisoituneena ex-vamppina, ja jopa nuori Nicholas Hoult vakuuttaa päihteisiin perehtyneenä amerikkalaisnuorena. Ja tietenkin kaikki näyttävät upeilta, onhan kameran takana itseoikeutettu muotiguru.

DVD: FS Filmin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 2.40:1-laajakuva, ja ääniraitana kuullaan DD 5.1:ä. Kuva on elävä ja tarkka, värit ovat täydellisessä tasapainossa. Kun vielä ääniraita toistuu kaikissa kanavissa komeasti, on laatu DVD-formaatin kirkkainta kärkeä.

Ekstrana on vartin mittainen kooste elokuvan tekemisestä. Vaikka Tom Ford on maailman ihanin mies, ei minidokkarin teennäisyyttä jaksa kauaa. Ohjaaja lukee hitaalla, mietiskelevällä tahdilla auki elokuvan projisoimia elämänfilosofioita. Siis mm. sitä, kuinka huomio kannattaa kiinnittää pieniinkin asioihin – koska ne usein ovat tärkeimpiä. Meillä on vain yksi elämä ja niin edelleen. Ja että elokuvan pitäisi tarjota pohdittavaa.

Lopussa näyttelijät muistavat vielä kiitellä, kuinka ohjaaja pukeutui tyylikkäästi koko kuvausten ajan.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202