8 päivää ensi-iltaan

8 päivää ensi-iltaan (2007)

| DVD
  • 2

Vilma on pelokas teatterin kuiskaaja joka saa elämänsä tilaisuuden pääosan esittäjä Nooran loukkaannuttua… Kateellinen Noora päättää kuitenkin tehdä kaikkensa, että ensi-ilta menisi mahdollisimman pah…

Lasse Lepola
julkaistu 2009-02-18 / päivitetty 14.05. klo 20:08

KUVA 4

Elina Knihtilä.
Elina Knihtilä. 

KUVA 3

Antti Reini ja Iina Kuustonen.
Antti Reini ja Iina Kuustonen. 

KUVA 2

Mikko Leppilampi ja Laura Birn.
Mikko Leppilampi ja Laura Birn. 

KUVA 1

Laura Birn ja Mikko Leppilampi.
Laura Birn ja Mikko Leppilampi. 

8 päivää ensi-iltaan

Ohjaus Perttu Leppä
Näyttelijät Laura Birn, Mikko Leppilampi, Iina Kuustonen, Elina Knihtilä, Antti Reini, Outi Mäenpää, Svante Martin
Maa Suomi
Pituus 105 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Juonifilmi ja FS Film Oy
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Suomalaiseen teatterimaailmaan sijoittuva 8 päivää ensi-iltaan on kunnianhimoinen yritys tehdä kotimaista romanttista komediaa, mutta kaikista suitsutuksista huolimatta Perttu Lepän kuudennessa elokuvassa mättää aivan liian moni juttu, jotta se nousisi edes siedettävien kotimaisten kastiin.

Vilma (Laura Birn: Lupaus) on eriasteisista ahdistus- ja pelkofobioista kärsivä nuori ja erittäin ihastuttava teatterityöläinen. Pääsyn parrasvaloihin esti aikanaan vakava onnettomuus, josta Vilma ei päässyt koskaan henkisesti yli. Jo pelkkä tieto yleisön läsnäolosta nostaa tiiliskiven kokoisen palan kurkkuun. Niinpä päättötyötä vaille jäänyt Vilma päätyy kuiskaajaksi Romeo ja Juliet näytelmään, jonka miespääosaa vetää kansan uusi suosikkipoika, lööpeissä viihtyvä Lauri (Mikko Leppilampi: Paha maa). Julietina säkenöi estoton Noora (Iina Kuustonen), tai ainakin säkenöi siihen asti kunnes teloo jalkansa näytelmäpoppoon karonkassa. Niinpä Julietin rooli päätetään antaa parhaiten vuorosanat osaavalle tuuraajalle: Vilmalle. Kateellinen Noora päättää kuitenkin tehdä kaikkensa, että ensi-ilta menisi mahdollisimman pahasti pyrstölleen.

Alussa mainitsin seikoista, jotka eivät toimi tässä kevyessä komediassa. Aloitetaan suomalaisesta elokuva-alan perisynnistä eli äänityksestä: vähänkin normaalia äänentasoa alhaisemmalla puhutut vuorosanat hukkuvat taustahälyyn eikä asiaa auta näyttelijät, jotka lähes poikkeuksetta mumisevat repliikkinsä. Pahin lausuntaongelmainen on Mikko Leppilampi, jonka puheesta ei saa selvää ilman kuulolaitetta. Tai tekstitystä (onneksi dvd:ltä sellainen löytyy). Mumisijoita on toki muitakin, mutta Leppilammen ammattitaidolla lauseet pitäisi lähteä suusta lennokkaammin.

Tästä pääsemmekin yleisesti roolisuorituksiin. Tutustuin Laura Birniin koskettavassa elokuvassa Lupaus. Viattoman naapurintytön lookin omaava Birn vakuutti tuolloin ulkonäöllään, mutta myös näyttelijäntaidoillaan. Ikäväkseni sain huomata, että 8 päivää ensi-illassa Birnin suoritusvarmuus ei ole aivan kohdallaan. Leppilampi vastanäyttelijänä osaa hoitaa raikulipojan ruutunsa (moneskohan lienee), mutta ainoa oikeasti hyvä ja energinen näyttelijä on lavastaja BB:n roolissa ihastuttava Elina Knihtilä (Matti).

Sitä en koskaan ymmärrä Suomi-filmeissä, että tuottajien pitää jakaa rooleja ”kaikille tutuille”. 8 päivää ensi-iltaan on tästä hyvä esimerkki. Suojatyöpaikkaroolit on kirjoitettu ainakin Outi Mäenpäälle, Antti Virmavirralle ja rokkari Jimi Pääkallolle, joka tosin saa tyytyä näyttelemään vain puhuvaa päätä. Luit oikein. 8 päivää ensi-iltaan komedian sivujuoni on kolmen kuolleen teatteripojan seurue, joka palaa ”kummittelemaan” rekvisiittana käytetyn sohvan kylkiäisinä. Tämä kurioositeetti myös pilaa elokuvan lopun, joka muutenkin on kyllä täysin liiba laabaa. Täytyy kyllä rehellisesti myöntää, etten olisi itse osannut, saatika uskaltanut, aivan näin ”yllätyksellistä” sivujuonta kirjoittaa. Ohjaaja/käsikirjoittaja Perttu Leppä sitä vastoin osasi.

Jos vielä hetken aikaa jatkan huonojen puolien ruotimista. Lavastus on jälleen nykyaikaan sijoittuvien Suomileffojen tapaan yliampuvaa. Kalusteet ovat jokapaikassa tip top, kotona syötävä aamupala on kuin hotellin keittiöstä haettu, sairaalassa potilaalla on oma 30 neliön huone, jne. Tässä mielessä nostan ilman muuta hattua Johanna Vuoksenmaan Nousukaudelle (2003) tai Dome Karukosken reippaalle komedialle Tyttö sinä olet tähti (2005). Perttu Leppä voi ottaa alkajaisiksi näistä mallia.

Löysin kyllä paljon hyvääkin, jottei homma menisi ihan vain loan heittämiseksi. Jyrki Arnikarin kuvaus ja Ella Brigatin puvustus ovat ammattimaisen upeaa katsottavaa. Myös Suomen kärkipään leikkaajiin kuuluva Kimmo Taavila (Vares, Matti) on jälleen onnistunut saksimaan materiaalin kansainvälisiin kuosiin.

DVD: Julkaisu esitetään formaatissa 1.85:1 eikä laadussa ole moitittavaa. Ääniraitana palvelee uskollinen DD 5.1. ja kotiteatterista kuunneltuna en löytänyt audiosta moitteen sijaa.

Ekstroja on muutamia, mutta niistä mikään ei oikein innosta. Perustrailerin lisäksi mukana on lyhyt teaser (melkeinpä sama kuin traileri), 25 kuvaa käsittävä galleria, josta löytyy muutama backstage otoskin sekä Mikko Leppilammen pakollinen luritus, musavideo A Lady is a Friend. On hassua, että Anna Abreun musaa ei kuulla itse elokuvassa juurikaan eikä kyllä ekstroissakaan. Abreun popin turvinhan elokuvaa markkinoitiin.

Leffaan löytyy myös ohjaaja Perttu Lepän ja tuottaja Matti Halosen kommenttiraita. Tuottajaan liittyvä hauska yksityiskohta on se, että Halosen nimi mainitaan Lepän jälkeen alkuteksteissä. Ajattelin mainita, sillä se saattaa kertoa marssijärjestyksestä jotakin. Lepän ja Halosen kommentointi on hieman hajamielistä, mutta ihan rempseää kuunneltavaa. Elokuvan saloja kerrataan kursailematta ja sieltähän löysin minäkin vastauksen sille, miksi leffa on lavastettu kuin Sokoksen näyteikkuna.

Teksti: © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202