Ryhmä X: Identiteettipolitiikan tuolle puolen

(2014)

| ARTIKKELI

Antifasistinen fantasia Days of Future Past vapauttaa Ryhmä X:n identiteettipolitiikan getosta.

julkaistu 2014-05-23 / päivitetty 06.02. klo 15:03

KUVA 4

Jennifer Lawrence
Jennifer Lawrence 

KUVA 3

Fasismin todelliset kasvot
Fasismin todelliset kasvot 

KUVA 2

James McAvoy ja Michael Fassbender
James McAvoy ja Michael Fassbender 

KUVA 1

Symboliikka on avointa.
Symboliikka on avointa. 

Stan Leen 60-luvulla luoma X-Men- eli Ryhmä-X-sarjakuva on käsitellyt sivuillaan paljon rasismin teemaa. Lisääntyvissä määrin keskusteluun on liittynyt LGBT-ihmisten kohtaama syrjintä. Aiheen käsittelyssä yksilöiden arkikokemus on yksi asia, ajattelun ja instituutioden rakenteisiin ujuttautuneen viruksen torjunta toinen.

Ryhmä X:n vuonna 2000-alkaneissa, nyt jo seitsemänteen osaansa tulleissa valkokangassovituksissa on tavattu painottaa yksilön näkökulmaa. Tämä on esimerkiksi kaupallisesta näkökulmasta ymmärrettävää. Teini-ikäisille katsojille on helpompi myydä omaan elämään linkittyvää ulkopuolisuuden tunnetta. Myös 90-luvulla valloillaan liehuneen identiteettipolitiikan ääni on kaikunut, turhan kovana.

Omaa napaansa voi tovin tuijotella, mutta jossain vaiheessa on aika nostaa periskooppia. X-Men: Days of Future Pastin kohdalla elokuvasarja on tähän valmis. Siinä fokus siirtyy toden teolla suuriin teemoihin kuten fasismin ja humanismin vastakkainasetteluun sekä valtion ja korporaatioiden epäterveisiin suhteisiin.

Jo elokuvan premissi on epätavallinen: Wolverine lähetetään lähitulevaisuudesta menneisyyteen vuoteen 1970, estämään mutanttien tuhoamiseen käytetyn aseen kehittäjän salamurha. Mennään siis estämään väkivallan kierrettä, jonka mutanttien militantti siipii tarkoittamattaan käynnistää. Väkivallalla on odottamattomia seurauksia, eikä sitä voi kannattaa ratkaisumallina, sanotaan.

Tulevaisuudessa mutantit kuilun partaalle vie superase, humanoidirobottien armeija, jonka asemies Trask on kehittänyt mutanttien omasta verestä. Kasvottomat, painajaismaiset hirviöt edustavat ihmistä vailla empatiaa: terminaattorien armeija, tuhon ja kontrollin ajatusvirus ruumillistuneena, fasismi ruumiillistuneena.

Tulkinnan vahvistaa avainkohtaus, jossa Trask paljastaa ensimmäiset robottinsa medialle ja poliitikoille. Mutanttikauhua on lietsottu televisiossa, kansa vaatii kovia toimia. Huomio kohtauksessa kannattaa kiinnittää suureen lippuun, jonka takaa tappokoneet paljastetaan. Se nimittäin yhdistää TRASK-korporaation tunnuksen ja Yhdysvaltain lipun. Tällainen liitto on osa fasismin perusmääritelmää.

Sattuvaa, että ratkaisuksi tähän uhkaan ei ole käsikirjoitettu uutta voimainnäytöstä, vaan päähenkilöiden armoa ja vapaata tahtoa, keskinäistä luottamusta. Hyvän osaa juonesta professori Xavier on yrittänyt painostaa ja pakottaa Mystiquen/Ravenin luopumaan Traskin murhaamisesta. Ratkaisevalle hetkellä Xavier muuttaa lähestymistä: hän vetoaa Ravenin moraaliin, mutta jättää päätöksen kokonaan tämän tehtäväksi.

Se toimii, väkivallan kierre katkeaa. Tämä jos mikä on humanistinen, voimaannuttava fantasia, jopa utopia. Ryhmä X on kasvanut aikuiseksi.

Teksti: 2014 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

The Suicide Squad: Suicide Mission

| 06.08.

DC-roistojen likainen tusina levittää verta ja suolenpätkiä räävittömän tautisessa sarjakuvafilmatisoinnissa.

Lue lisää »

Barking Dogs Never Bite

| 11.07.

Miksi julmuus eläimiä kohtaan provosoi, mutta ihmisten kaltoinkohtelu ei hetkauta, kysyy Bong Joon-hon sysimusta esikoiskomedia.

Lue lisää »

Hiljainen paikka Osa 2

| 11.06.

Hiljaisuus on yhä kultaa teattereihin tarkoitetun kauhuhitin jatko-osassa, josta sopii pitää ääntä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

The Suicide Squad: Suicide Mission

| 06.08.

DC-roistojen likainen tusina levittää verta ja suolenpätkiä räävittömän tautisessa sarjakuvafilmatisoinnissa.

Lue lisää »

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202