Matt Damon vs. Ben Affleck

(2007)

julkaistu 2007-05-13 / päivitetty 22.07. klo 14:02

KUVA 3

Ben Affleck elokuvassa The Armageddon
Ben Affleck elokuvassa The Armageddon 

KUVA 2

Matt Damon elokuvassa The Rainmaker - Sateentekijä
Matt Damon elokuvassa The Rainmaker - Sateentekijä 

KUVA 1

Matt Damon ja Minnie Driver elokuvassa Good Will Hunting
Matt Damon ja Minnie Driver elokuvassa Good Will Hunting 

Joitakin päiviä sitten katsoin pitkästä aikaa kerrassaan mainion elokuvan huippuälykkäästä nuoresta miehestä nimeltään Will, jolla on vaikeuksia löytää oma itsensä ja täyttää potentiaalinsa. Elokuva oli tietenkin Good Will Hunting. Williä näytteli Matt Damon ja hänen parasta ystäväänsä Ben Affleck, nuoria lahjakkaita miehiä hekin. Elokuvan käsikirjoitus oli nimittäin kaverusten itsensä rustaama. Tästä elokuvasta ja vuodesta 1997 alkoi miesten urat nousta uskomattomalla vauhdilla, vaikka heillä olikin jo kokemusta elokuvista (Damonilla mm. Tulikoe 1996 ja Sateentekijä 1997 ja Affleckilla mm. Amyn jäljillä 1997). Oli lähellä, ettei vauhti osoittautunut liian kovaksi. Ainakin toiselle heistä.

Matt Damonille Good Will Hunting oli lähtölaukaus sarjalle mahtavia elokuvia, joissa hän työskenteli Hollywoodin nimekkäimpien ja taitavimpien ammattilaisten kanssa. Sellaiset elokuvat kuin Pelastakaa sotamies Ryan (Saving Private Ryan, 1998), Rounders – Ässä hihassa (1998) ja Dogma (1999) vankistivat nuoren miehen asemaa yhtenä elokuvamaailman kirkkaimmista ja kiinnostavimmista uusista tähdistä. Muutaman vuoden sisällä hän oli ehtinyt tehdä työtä jo mm. Steven Spielbergin, Francis Ford Coppolan, Gus Van Santin ja Kevin Smithin kanssa. Damonin tähti kirkastui kirkastumistaan.

Ben Affleckin ura eteni hieman toisella tavalla. Vaikka hänkin raivasi tiensä Hollywoodin unelmakukkuloille, hänen kasvonsa tulivat tutuiksi ennemmin juorulehtien palstoilta kuin elokuvista. Seurustelu Gwyneth Paltrowin kanssa herätti paljon huomiota, ja varsinkin suhde Jennifer Lopeziin teki Affleckista lopullisesti paparazzien kestomaalitaulun. Kun tähän lisätään vielä Affleckin huumesekoilut ja reissu vieroitushoitoon, oli hän hyvää vauhtia tekemässä itsestään Amerikan Matti Nykästä.

Kaikkea tätä negatiivista julkisuutta Affleck olisi voinut kompensoida Damonin vertaisella ansiolistalla, mutta siinäpä se ongelma olikin: Affleckin ura jatkui Good Will Huntingin jälkeen mm. elokuvilla Phantoms (1998), Armageddon (1998), Rakastunut Shakespeare (Shakespeare in Love, 1998) ja Luonnon Lait (Forces of Nature, 1999). Hänen elokuvansa olivat useammin floppeja kuin menestyksiä ja mikä pahinta, hänen kykynsä näyttelijänä paljastuivat vähintäänkin puutteellisiksi. Kuka oikeasti kehtaa myöntää muistavansa sellaiset Affleckin elokuvat kuin Bounce (2000), Reindeer Games – Pelin henki (2000) tai The Third Wheel (2002)? Tikulla silmään sitä, joka muistaa.

2000-luvulla molempien miesten ura on jatkunut samoilla linjoilla. Damon tekee pääsääntöisesti hittejä toisensa perään (Jason Bourne-elokuvat, The Departed, The Good Shepherd, Oceans 11-13 jne.), kun taas Affleck hikoilee kamalien floppien (Daredevil, Gigli, Jersey Girl jne.) äärellä. Kaava on selvä. Se on ollut sitä jo jonkin aikaa.

Miten kaksi samasta pisteestä aloittanutta kaverusta päätyivät niin eri paikkoihin? Voiko Affleck vielä nostaa itsensä arvostetuiden näyttelijöiden kastiin? Voivatko ihmiset unohtaa Giglin?

Yleensä näyttelijän ura määräytyy monestakin asiasta, kuten tuuri, suhteet, kokemus, lahjakkuus ja valinnat. Damonin ja Affleckin tapauksessa voimme unohtaa kolme ensimmäistä, sillä he olivat näiden suhteen Good Will Huntingin jälkeen samoilla kalkkiviivoilla. Jäljelle jää lahjakkuus ja valinnat. Näissä Damon on vahvoilla. Lahjakas Herra Ripley, The Departed ja The Good Shepherd ovat todistaneet, että Damon on yksi sukupolvensa kyvykkäimmistä näyttelijöistä – siellä samassa sarjassa mm. Edward Nortonin ja Christian Balen kanssa. Affleckilla ei ole ansiolistallaan mitään vastaavaa. Damonin ura lähti Good Will Huntingin jälkeen positiiviseen kierteeseen, joka poiki hyviä käsikirjoituksia ja yhteistyötä A-luokan ohjaajien kanssa. Damon valitsi oikeat elokuvat. Tämä antoi Damonille erinomaiset puitteet kehittyä näyttelijänä. 2000-luvulla hän on nauttinut näistä hedelmistä. Affleck on puolestaan tehnyt onnettomia roolivalintoja onnettomissa elokuvissa – olkoonkin, että jotkut niistä ovat olleet kohtuullisia taloudellisia menestyksiä (mm. Armageddon ja Pearl Harbor, tosin jälkimmäisenkin Affleck joutui tekemään käytännössä ilman palkkaa). Niinpä Martin Scorsese ei soittanut Affleckille. Eikä soittanut Robert De Niro tai Robert Redfordkaan. Mutta he soittivat Damonille.

Entä heidän tulevaisuus? Damonin kunnioitusta herättävä putki senkun jatkuu. Pian Suomessakin ilmestyy kolmas Jason Bourne-elokuva, The Bourne Ultimatum, joka on takuuvarma menestys. Tiedossa on myös tulevat elokuvaprojektit Francis Ford Coppolan, Paul Greengrassin ja Darren Aronofskyn kanssa, joiden parissa menee mukavasti pari vuotta. Matt Damon on suorastaan liekeissä. Hänestä tulemme kuulemaan tulevaisuudessakin paljon, se on varmaa.

Ja Affleck? Hän työstää parhaillaan ensimmäistä ohjaustyötään nimeltä Gone Baby Gone, jonka hän on myös itse käsikirjoittanut. Muita rautoja hänellä ei ole tulessa ainakaan virallisesti. Tässä on tietenkin yksi oljenkorsi Affleckille, sillä keskinkertaiset näyttelijät ovat joskus ennenkin osoittautuneet erinomaisiksi ohjaajiksi. Suotakoon Affleckille tämä tilaisuus. Paljon nimittäin lepää tämän ohjaustyön varassa. Nostaako Affleck osakkeitaan debyyttiohjauksensa myötä? Jos ei, koittaa paluu arkeen ja näyttelijäsorvin ääreen. Ja se ei suuria lupaile.

teksti: © 2007 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202