Jurassic Park -trilogia

Jurassic Park -trilogia (1993, 1997, 2001)

| ARTIKKELI

Steven Spielberg filmasi vuonna 1993 Michael Crichtonin romaanin pohjalta elokuvan Jurassic Park, joka sai kaksi jatko-osaakin.

julkaistu 2011-10-26 / päivitetty 20.06. klo 19:07

KUVA 4

Kadonnut maailma: Jurassic Park (1997)
Kadonnut maailma: Jurassic Park (1997) 

KUVA 3

Jurassic Park (1993)
Jurassic Park (1993) 

KUVA 2

Jurassic Park (1993)
Jurassic Park (1993) 

KUVA 1

Jurassic Park (1993)
Jurassic Park (1993) 

Steven Spielberg filmasi vuonna 1993 Michael Crichtonin romaanin pohjalta elokuvan Jurassic Park, joka sai kaksi jatko-osaakin vuosina 1997 ja 2001. Nyt, lähes 20 vuotta elokuvan ilmestymisen jälkeen ja trilogian Blu-ray -julkaisun kynnyksellä, on hyvä kerrata mistä tässä kaikessa on kyse.

Elokuvasarjan ensimmäisessä osassa miljardööri John Hammond (Richard Attenborough) perustaa kaukaiselle saarelle huvipuiston. Huvipuiston vetonauloina toimivat aidot dinosaurukset, jotka on herätetty henkiin huippumodernilla DNA-teknologialla.

Ennen puiston avaamista Hammond kutsuu joukon asiantuntijoita tutustumaan puistoonsa. Saarelle tuodaan paleontologi Alan Grant (Sam Neill), historiallisiin kasveihin erikoistunut Ellie Sattler (Laura Dern) ja matemaatikko Ian Malcolm (Jeff Goldblum). Ryhmän mukana saareen pääsevät tutustumaan myös Hammondin lapsenlapset Tim (Joseph Mazzello) ja Lex (Ariana Richards).

On sanomattakin selvää, että kun uudelle, hallitsemattomalle teknologialle annetaan pikkusormi, se vie hanakasti koko käden. Niinpä myös Jurassic Parkissa on pian kaaos, kun muinaiset dinosaurukset alkavat nostaa itseään ravintoketjussa ylemmäs, yksi välipala kerrallaan.

90-luvun attraktioelokuva

Jurassic Parkissa on tänä päivänä monille kysymys lähinnä nostalgiasta, mutta ei pelkästään siitä. Varsinkin sarjan ensimmäinen osa toimii edelleen spielbergmäisen vaivattomana ja viihdyttävänä spektaakkelina – jopa oman aikansa attraktiona – jota ei ajan hammas ole juurikaan kuluttanut. Se on yhtä viihdyttävä ja omalla naiivilla tavallaan viehättävä kuin vaikkapa Tappajahai tai Kadonneen aarteen metsästäjät.

On tietenkin harmi, etteivät Spielberg ja käsikirjoittajat (Crichton ja David Koepp) halunneet ottaa sinänsä herkullisesta tematiikasta ihmisestä jumalana enempää irti. Toisaalta ratkaisu on itsestään selvä. Jurassic Park on popcorn-elokuvaa puhtaimmillaan.

Elokuvatekniikan jättiharppaus

Jurassic Park on jäänyt elokuvahistoriaan lähinnä teknisten saavutustensa ja tuottavuutensa ansiosta. Se tuotti lippuluukulla yli 900 miljoonaa dollaria ja on tällä hetkellä kaikkien aikojen 19. tuottoisin elokuva.

Ensimmäistä Jurassic Park -elokuvaa voidaan pitää oman aikansa elokuvatekniikan edelläkävijänä, niin äänen kuin kuvankin osalta. CGI-tekniikka (osittain tietokoneella luodut dinosaurukset) otti Jurassic Parkin myötä jättihyppäyksen eteenpäin. Kerrotaan, että George Lucasin silmiin nousivat kyyneleet, kun hän näki Spielbergin ja kumppaneiden ensimmäiset tietokonedinosaurukset.

Äänitekniikan osalta elokuvan merkittävyys liittyy DTS-ääneen, sillä Jurassic Park oli ensimmäinen elokuva, joka hyödynsi tätä Dolby Digitalin kilpailijana tunnettua äänenpakkausmenetelmää.

Heikommat jatko-osat

Kuten menestyselokuville yleensä, myös Jurassic Parkille tehtiin jatko-osa, ja vielä toinenkin. Kadonnut maailma: Jurassic Park oli suurempi ja toiminnallisempi elokuva kuin ensimmäinen, mutta siltä puuttui ensimmäisen osan kuriositeetti. Vaikka Spielberg ohjaa taidolla ja tekniikkakin on kehittynyt, on konseptin viehätys jo paljolti kadonnut. Attraktio on haalistunut.

Jatko-osan eduksi on silti laskettava, että sen käsikirjoituksesta löytyy jälleen yksi kiinnostava teema: eläin uhrina. Asetelma käännetään nurinpäin, nyt ihminen jahtaa dinosaurusta. Dinosauruksien voima ei ole mitään ihmisen julmuuden ja ahneuden rinnalla.

Elokuvasarjan kolmannessa osassa asetelma käännetään taas, kun ensimmäisestä osasta tuttu paleontologi Alan Grant palaa dinojen saarelle. Jurassic Park 3 tuntuu jo hengettömältä toimintaelokuvalta, joka ei jaksa tempaista mukaansa kuin hetkittäin. Päähuomio on toiminnassa, mitään kiinnostavaa sanottavaakaan ei enää ole. Tämän toki huomasi Spielbergkin ja tyytyi älykkäänä liikemiehenä enää tuottamaan (ohjaajaksi palkattiin Joe Johnston).

Aina kolmannesta osasta lähtien on huhuttu neljännestä Jurassic Parkista, ja tänä kesänä (2011) niin Steven Spielberg kuin Universalkin ovat julkisesti myöntäneet, että neljännen elokuvan esituotanto on käynnissä. Julkaisuvuodeksi kerrottiin 2013-2015. Jurassic Park -fanien toivo siis elää edelleen.

Arvostelu:

Jurassic Park (1993): ★★★★
Jurassic Park: The Lost World (Kadonnut maailma: Jurassic Park) (1997): ★★★
Jurassic Park III (2001): ★★

Blu-ray: Universal julkaisee kaikki kolme elokuvaa komeina Blu-ray-versioina. Kuvaformaattina on 1.85:1 anamorfinen laajakuva, teräväpiirtona tietenkin, ja ääniraitana on DTS HD-Master Audio.

Lisämateriaalia levyillä on huima määrä, suurin osa siitä vieläpä keskitasoa laadukkaampaa. Lisämateriaalia on niin paljon, että sen listaaminen alkaa mennä turhaksi, mutta sanotaan niin, että kaikilta kolmelta levyltä löytyy kattavasti, pitkälti toista tuntia, making-of -materiaalia, jossa käydään elokuvien teko läpi esituotannosta ensi-iltaan saakka. Antoisia ovat myös poistetut kohtaukset.

Lisäksi mukana on vähäisempää, sitä tyypillisempää osastoa, kuten valokuvagallerioita, storyboardeja, trailereita, tuotantotietoja jne. Ainoa asia, jota voisi jäädä kaipaamaan, on kommenttiraidat.

Julkaisuun kuuluu digital copy -levykkeet, joilla elokuvasta voi tehdä kopion tietokoneelle (DVD).

Teksti: © 2011 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202