Helsinki African Film Festival 2013

(2013)

| FESTIVAALI

Helsingin afrikkalaisen elokuvan festivaali polkaistiin käyntiin 8. toukokuuta parinkymmenen teoksen voimin.

julkaistu 2013-05-07 / päivitetty 02.07. klo 18:06

KUVA 3

Free Men
Free Men 

KUVA 2

Tey
Tey 

KUVA 1

Nairobi Half Life
Nairobi Half Life 

Tiiviin filmifestivaalikevään loppuun sijoittuvan HAFF:n teemana on tänä vuonna Nuoret ja valta. Katalogi koostuu noin kahdestakymmenestä valtaosin uudesta afrikkalaiselokuvasta. Joukossa on myös puolenkymmentä poimintaa vuosituhannen alkuvuosilta.

Pienessä elokuvajuhlaennakossamme pinnalle nousevat seesteinen Tey sekä pikkunäppärän hyvänmielen draamailun ja synkeän rikoselokuvan välimaastossa onnistuneesti tasapainoileva Nairobi Half Life.

Arviossa on myös Profeetassa sävähdyttäneen Tahar Rahimin ensimmäinen pääosaelokuva läpimurron jälkeen: toiseen maailmansotaan sijoittuva Free Men.

Helsinki African Film Festival 2013 järjestetään Kino Engelissä ja Andorrassa 8.–12. toukokuuta. Koko tarjontaan voi tutustua festivaalin sivuilta.

Elokuvia arvioivat Jouko Luhtala (JL) ja Marjo Naumi (MN).

Tey (Today) / Ohj. Alain Gomis / ★★★★ -MN

Ranskalais-senegalilaisen Alain Gomisin tuotanto on hyvin esillä HAFFissa. Otannan uusin eli Tey on kerännyt kiitosta sekä kansainvälisillä että afrikkalaisilla elokuvafestivaaleilla voittaen mm. vuoden 2013 FESPACO-palkinnon.

Elokuvassa kotimaahansa palannut Satché elää viimeistä elinpäiväänsä kohtalostaan tietoisena. Viipyilevistä kohtaamisista koostuva viimeinen matka läpi kaupungin pureutuu yleismaailmallisiin pohdintoihin siitä olemmeko ennen kuolemaa ehtineet ja muistaneet todella elää.

Mm. slam poetry -kilpaluista ja amerikkalaisistakin elokuvista tunnettu Saul Williams (Slam (1998), K-PAX (2001)) kanavoi roolissaan pienin elein kuoleman hyväksymistä ja paloa ottaa vielä kerran yhteys toisiin ihmisiin ja ympäröivään maailmaan. Elokuvassa ihmisen poismenoa surraan jo ennen tämän lähtöä, mutta suuremman huomion saavat kuitenkin hymyt, hellät katseet ja jopa katujuhlaksi yltyvät viimeisen elinpäivän toivotukset.

Tey (Today).

Päivä ei ole kokonaisuudessaan hyvä tai paha, jokainen kohtaaminen ei kanna suurempaa merkitystä eikä mitään ulkoisesti suurta tai mahtavaa tapahdu. Elokuvan koruttomuus, hitaus ja huomio yksityiskohtiin tekevät siitä paikoin herkullisen humoristisen ja toisinaan synnyttävät katsojassa sisäisen kiireen tunnun. Tuntuu, että muut hahmot tuhlaavat surutta päähenkilön aikaa. Samalla kuitenkin huomaa hukkuvansa seesteisyyteen, joka valtaa lopulta viimeistä kertaa pimenevässä illassa vierekkäin pihatuoleissaan istuvan pariskunnan.

Nairobi Half Life / Ohjaus David ”Tosh” Gitonga / ★★★ -JL

Näyttelijänurasta haaveileva nuorimies suuntaa Nairobiin toteuttaakseen pitkäaikaisen unelmansa. Hyvä kun ovat tennarit ehtineet suurkaupungin hiekkaista maata koskettaa kun kaverilta on viety kaikki vähänkin arvokas kengistä lähtien.

Gitongan ohjaus tasapainoilee onnistuneesti pikkunäppärän hyvänmielen draamailun ja synkeän rikoselokuvan välimaastossa. Nairobi esittäytyy karuna paikkana, jossa on lukemattomia välistävetäjiä ja vain vähän auttajia. Köyhyys ei luo solidaarisuutta, vaan petollisia yksilöitä.

Lopulta kyse on esittävän taiteen vapauttavasta ja voimauttavasta olemuksta. Niin Nairobi Half Lifessa nähtävä näytelmä kuin elokuva itsessään toimii pahan olon purkuväylänä. Toisaalta sohvalla loikoilevan katsojan ne vievät paikkoihin, joissa armo on vieras käsite.

Ainoastaan hieman epätasainen rytmitys ja asioiden turhankin suorasukainen eteneminen rapistavat kokonaisuutta. Puhtaaksi hyvänmielenelokuvaksi Nairobi Half Lifesta ei ole, vaikka siitä puuttuukin raastavin särmä. Kevytmielisyyden luoma turvallisuudentunne onneksi murskataan aika ajoin säälittä.

Odd Number / Marius van Straaten / ★★ -JL

Etelä-Afrikassa ei ole kaikki hyvin, ei vaikka Apartheid-hallinto onkin kaatunut. Mahdollisuuksien puute luo rikollisuutta. Monille kyse ei ole niinkään uravalinnasta vaan ajelehtimisesta. Virheet kasaantuvat ja ennemmin tai myöhemmin tie vie joko linnaan tai kuoppaan.

Rashaad Adendorf ratkaisi pitkään ongelmansa väkivallalla, mutta ansaitsee tätä nykyä elantonsa putkimiehenä. Marius van Straaten dokumentilla on käsissään mielenkiintoinen tarina, mutta toteutus on halpamainen.

Elokuvan parasta antia ovat lyhyet, yksityiskohtiin tarttuvat välikuvat. Sen sijaan uudelleen luodut katukohtaukset muistuttavat amatööriteatteria. Puhuvia päitä käytetään kovin tympeästi ja ilman kunnollista rytmitystä. Vain ihmisten elämiä ympäröivän yhteiskunnan toivottomuus pitää yllä kiinnostuksen sinällään mielenkiintoisiin tapahtumiin.

Free Men / Ismaël Ferroukhi / ★★ -JL

Saksan toisen maailmansodan aikaisesta Ranskan miehityksestä on kuvattu kourallinen mestariteoksia. Free Men on ankarassa seurassa, sillä se vertautuu lähes automaattisesti niin Jean-Pierre Melvillen L’armée des ombresiin ja Louis Mallen Lacombe Lucieniin.

Free Menin pääosassa on Tahar Rahim.

Algerialaisten roolista kertova elokuva ammentaa draamansa tavanomaisesta vainokuvastosta. Käsittelystä puuttuu liekki, eikä elokuvassa ole juuri minkäänlaista jännitettä. Profeetassa loistanut Tahar Rahim vetää perusroolin, joskin hänen luontainen karismansa vie pitkälle.

Ohjaaja Ismaël Ferroukhin ja Alain-Michel Blancin käsikirjoitus on täynnä löyhiä motiiveja, hölliä kohtauksia ja helppoja ratkaisuja. Algerian oma itsenäisyystaistelu osana toista maailmansotaa jää lähes sivuhuomautukseksi.

Death for Sale / Faouzi Bensaïdi / ★★ -JL

Marokkolaisessa pikkukaupungissa on kaikki Arabikevään sytyttäjät. Poliittiset, uskonnolliset ja taloudelliset ristiriidat luovat mielenkiintoisen miljöön pienimuotoiselle rikoselokuvalle.

Faouzi Bensaïdin ohjaus on visuaalisesti vaikuttava, tuoden mieleen Nuri Bilge Ceylanin toteavan tyylin. Kamera liikkuu päämäärätietoisesti, kuitenkin usein pitkään paikallaan pysyen. Asetelmat ja konstailemattomat kuvakulmat luovat jokaiselle kohtaukselle sykähdyttävät raamit.

Onkin sääli, että dramaturgisesti Death for Sale on impotentti. Näyttelijätyö on monin paikoin ala-arvoista. Eritoten keskiössä olevien rakastavaisten väliset kohtaukset ovat kiusallista katsottavaa. Asiaa ei suinkaan auta niihin viritetty melodramaattinen pohjavire, joka sotii rankasti muuta kuvastoa vastaan.

Kustannustehokkaasti rytmitetyssä kerronnassa on sinällään pontta, sillä se näyttää vain kaikkein tärkeimmän. Jokaisessa kohtauksessa tapahtuu, tyhjiä hetkiä ei ole. Kontekstin riisuminen tekee kuitenkin monista hahmoista monotonisia yhden laulun lurittajia ilman persoonallisuutta.

Kuva 1: © One Fine Day Films, Ginger Ink Films
Kuva 2: © Granit Films, Maïa Cinéma, Cinekap, Agora Films, TV5 Monde
Kuva 3: © ks. linkki

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202