Boardwalk Empire: 3. kausi

Boardwalk Empire (2012)

| TELEVISIO

Boardwalk Empiren kolmas tuotantokausi on kliseistä rikostarinaa parhaimmillaan.

julkaistu 2013-10-01 / päivitetty 22.10. klo 19:07

KUVA 2

 

KUVA 1

 

Boardwalk Empiren ensimmäinen kausi otti pitkän hörpyn 1920-luvun Atlantic Cityn salakapakassa. Toisella kaudella tyylilaji vaihtui puhtaaseen tragediaan. Jimmy Darmondyn (Michael Pitt) kautta koettu kuninkaan haastaminen oli mestarillinen esimerkki tuotantokausiformaatin mahdollisuudesta kertoa henkilötasolla eeppiseksi kasvava pienimuotoinen tarina.

Siinä missä Darmondyn ja Nucky Thompsonin (Steve Buscemi) taisto Atlantic Cityn kruunusta käsitteli ennen muuta valtaa ja vallan haastamista, on kolmas kausi korruption ja rikollisuuden rakenteisiin uppoava lähes historiallinen esitys järjestäytyneen rikollisuuden organisoitumisesta.

Kieltolain voidaan monella tavalla katsoa räjäyttäneen järjestäytyneen rikollisuuden kysynnän ja tarjonnan Yhdysvalloissa. Ryyppy kelpasi ihonväristä ja poliittisesta mielipiteestä riippumatta. Rikollisen järjestelmän kasvaessa myös sen rajoitteet tulivat vastaan.

Boardwalk Empire on alusta asti yhdistänyt hienosti fiktiivistä draamaa ja historiallisia tapahtumia. Al Caponesta (Stephen Graham) Lucky Lucianoon (Vincent Piazza) lukuisat sarjan sivuhenkilöt ovat mafian kermaa. Toisaalta Enoch ”Nucky” Thompson on monilta merkittäviltäkin osa-alueiltaan erilainen hahmo kuin esikuvansa Enoch L. Johnson.

Kolmannella kaudella Nuckysta kuoriutuu veriteko kerrallaan perinteinen gangsteri. Tarinallisesti kahdentoista jakson maratoni on sekin hyvin klassista rikosmenoa aina kliseisyyteen saakka.

Salakuljetuspelin pitää mielenkiintoisena syvälle luotaavat hahmot, jotka pääsääntöisesti eivät osaa elää ajassaan. Osa katsoo tulevaisuuteen ja näkee itsensä rikkaana roistona. Tie on kuitenkin pitkä ja oikopolut väkivaltaisia. Samaan aikaan monet katsovat menneisyyteen eivätkä kykene päästämään irti tavoistaan tai jo menetetyistä ihmisistä.

Historialliset sarjat ovat aina aikansa lapsia ja väitän, että juuri ihmisluonteen herkkyyden kuvaus edustaa Boardwalk Empiressa vaivattominta ajattomuutta. Asenteet naisiin ja alkoholiin saattavat vaikuttaa jumittuneilta ja jopa hupaisilta, mutta vapauksien rajoittamista perustellaan yhä samoin argumentein tänäkin päivänä – kiistakapulat vain ovat vaihtuneet.

Hahmot eivät ole tutuista nimistään huolimatta stereotypioita, vaan jakso toisensa jälkeen heistä löytyy uusia, inhimillistäviä puolia. Vaikka tarina on välillä kuin halpaa rikoskirjallisuutta, on se ympäröity temaattisesti vaikuttavilla tilanteilla, jotka saavat rutiininomaiset kärhämät näyttäytymään monisävyisinä mestariteoksina.

Teksti: 2013 Jouko Luhtala

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202