powered by FreeFind
DVD

Rambo (2008)Sylvester Stallone.


Rambo.


Sylvester Stallone.


Sylvester Stallone.


Sylvester Stallone.


Kun Sylvester Stallone ilmoitti muutama vuosi takaperin tekevänsä ties monennetko jatko-osat niin Rocky Balboan kuin John Rambonkin tarinoille, en varmastikaan ollut ainoa, joka epäili Stallonen menettäneen lopullisesti järkensä – mitä tarjottavaa ikääntyneellä actionsankarilla voi olla kuuluisimmille hahmoilleen melkein kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen? Lopputulos ei ollut kuitenkaan odotetunlaista campia, vaan päinvastoin erittäin komeaa elokuvaa. Rocky Balboa (2006) oli erittäin onnistunut lopetus kovia kokeneelle nyrkkeilysaagalle, eikä yhtään huonommaksi jää tahollaan vuoden 2008 parhaimpiin toimintaelokuviin lukeutuva Rambokaan.

Tuoreimman Rambon tapahtumat alkavat Pohjois-Thaimaasta. Vanhentunut, sotansa ties monettako kertaa sotinut John Rambo (Stallone) asustelee viidakossa ja hankkii elantonsa käärmeitä pyydystäen ja jokioppaana toimien. Hänen hiljaiseloaan saapuu häiritsemään amerikkalainen lähetyssaarnaajaryhmä, joka on matkalla Burmaan tekemään lähetystyötä. Oppaakseen he haluavat Rambon, joka lopulta suostuukin saattamaan ryhmän Burman viidakoihin. Mutta ei aikaakaan, kun maan sotilasjuntta ottaa ryhmän panttivangeiksi ja John Rambo huomaa tarttuvansa jälleen aseisiin.

”Tiedät kuka olet, mistä sinut on tehty. Sinulla on sota veressäsi. Älä yritä vastustaa. Et tappanut maasi puolesta. Tapoit itsesi takia. Sitä Jumala ei voi ikinä ottaa pois.” John Rambo

Rambon kaltaiset elokuvat jakavat katsojat helposti kahteen leiriin. Yhtäällä ovat ne, jotka arvostelevat tarinan heikkouksia, roolihahmojen aitoutta, tapahtumien uskottavuutta ja niin edelleen. Näitä seikkoja vasten Rambo, kuten muutkin toimintaelokuvat on helppo leimata roskaksi. Mutta totta puhuen, ei kai kukaan lähde Rambon kaltaista elokuvaa katsomaan em. seikkojen vuoksi, vaan pikemminkin rentoutumaan vauhdikkaan toimintaelokuvan parissa ilman mitään sen syvällisempää. Tällaisena viihde-elokuvana Rambo on yksi vuoden parhaista teoksista.

Elokuva jakautuu selkeästi kahteen osaan. Ensimmäinen, erittäin rauhallisesti etenevä puolisko käytetään hahmojen syventämiseen ja tapahtumien pohjustamiseen – siinä tuodaan myös esille se, ettei Rambo ole pelkkä tappaja, vaan pikemminkin menneisyytensä vanki, jota sisällä riehuvat demonit eivät jätä rauhaan. Toinen puolisko on silkkaa toimintaa, josta ei puutu vauhtia. Ruumiita tulee kuin liukuhihnalta (kaiken kaikkiaan 236), pommit ja miinat räjähtelevät, konekivääri nakuttaa ja verta suihkuaa joka suunnasta. Kontrasti verkkaiseen alkupuoleen on melkoinen, mutta silti yllättävän toimiva. Aivan viimeinen otos toimii hyvänä lopetuksena Rambon tarinalle, kunhan Stallonekin vain ymmärtäisi lopettaa sarjan tähän.

Rambo (aka John Rambo, 2008 Saksa / Yhdysvallat) on hieno kokonaisuus, mutta muutama kauneusvirhe siinäkin on. Joitain katsojia saattaa häiritä elokuvan mustavalkoiset roolijaot: burmalaissotilaat kuvataan ainoastaan eläimellisinä tappajina ja raakalaismaisina raiskaajina – seikkaa korostetaan vielä alun prologissa, jossa näytetään burmalaissotilaiden tekemiä tosielämän raakuuksia. Tällainen ei tietenkään ole nykypäivänä soveliasta, mutta Rambossa se toimii oikeutuksena veriselle toiminnalle. Toimivan tarinan ainoa miinus osuu lopputeurastukseen, joka on liian yksinkertainen ja helppo – näin todellinen kliimaksi jää kokematta. Nämä ovat kuitenkin lopulta vähäisiä heikkouksia muuten laadukkaassa elokuvassa.

Jo yli 60-vuotias Stallone hallitsee toimintakohtaukset vielä suvereenisti. Vaikka tähti ei luonnollisesti aivan takavuosien kunnossa olekaan, on hän edelleen uskottava roolissaan: ikä on tuonut Rambon hahmoon ripauksen karismaa ja humaaniutta ja takavuosien uhoaminen on jäänyt tyystin syrjään. Valitettavasti vain elokuva on siinä määrin Stallonen näytöstä alusta loppuun, että muut hahmot jäävät aivan kasvottomiksi ja yhdentekeviksi. Periaatteessa mielenkiintoisesta palkkasoturiryhmästäkään ei oteta mitään irti. Toisaalta, kansa haluaa nähdä Rambon, joten miksi tuhlata aikaa muihin?

Stallonen viimeisin Rambo-elokuva on parasta toimintaelokuvaa pitkiin aikoihin. Se ei edes yritä olla syvällinen saati nokkela, vaan lataa valkokankaan täyteen luoteja, pommeja, verta ja ruumiita. Jokaisen vähänkään miehekkäästä toimintaelokuvasta pitävän kannattaa katsastaa tämä, mutta mikäli tällaisia toimintaelokuvia ei ole hyväksynyt aiemminkaan, ei Rambo todennäköisesti tule muuttamaan katsantokantaa. Hienoa väkivaltaviihdettä sitä kaipaaville.

Future Filmin julkaisun kuvassa itsessään ei ole pahemmin vikaa, ainoastaan muutamissa metsäkohtauksissa on havaittavissa pehmeyttä. Sen sijaan kuvasuhde on väärä (1.78:1 kun sen pitäisi olla 2.35:1). Levyllä on kaksi ääniraitaa, 5.1. Dolby Digital sekä Dts, josta jälkimmäinen jytisi muhkeasti ja bassovahvistinkin sai rytistä kunnolla. Yhden levyn perusjulkaisussa ei ole lisämateriaalia, kahden levyn erikoispainos tarjoaa sentään haastatteluja, trailereita ja filmipätkiä.

Teksti © 2008 Kari Glödstaf

kuva:

ääni:

lisämateriaali:

 

 

 ---

ohjaaja: Sylvester Stallone
näyttelijät: Sylvester Stallone, Julie Benz, Matthew Marsden, Paul Schulze
genre: toiminta, jännitys
net: http://akas.imdb.com/
kuvat: © 2008 Lionsgate, The Weinstein Company, Millennium Films, Nu Image Films, Equity Pictures Medienfonds GmbH & Co. KG IV, Emmett/Furla Films, Rogue Marble ja Future Film.

© 1999-2008 Hosting: Futuron Internet | Sivuilla vieraillut elokuvan ystäviä Kävijälaskuri

MAINOS: