powered by FreeFind
 

National Treasure: Salaisuuksien kirja - National Treasure: Book of Secrets (2007)Nicolas Cage


Diane Kruger, Justin Bartha ja Nicolas Cage


Nicolas Cage ja Diane Kruger


Diane Kruger ja Nicolas Cage


Nicolas Cage


Nicolas Cage esitttää jälleen Ben Gatesia, aarteenmetsästäjää ties kuinka monennessa polvessa, joka muutama vuosi sitten etsiskeli muinaista aarre-arkkua isänsä (Jon Voight), kuuman blondin (Diane Kruger) ja hyvän kamunsa Riley Poolen (Justin Bartha) kanssa. Silloin ryhmä hoiti homman kotiin, mutta miten käy nyt, kun horisontissa kajastaa jo entistä vaativammat haasteet ja seikkailut?

Koko Gatesin suku joutuu epämiellyttävään valoon, kun Mitch Wilkinson (Ed Harris) astuu julkisuuteen todisteiden kanssa, jotka osoittavat Gatesin esi-isän kuuluneen Abraham Lincolnin murhaan johtaneeseen salaliittoon. Shokki-uutisesta toivuttuaan isä ja poika kiiruhtavat selvittelemään, onko Wilkinsonin väittämissä perää. Varsin nopeasti heille paljastuu, että Wilkinsonilla ei ole puhtaita jauhoja pussissaan. Mutta mitä mies sitten haluaa? Hiljalleen kaksikolle alkaa selvitä uskomaton totuus Wilkinsonin todellisista motiiveista…

Hetkinen, eikös tämä leffa jo nähty kertaalleen? No melkein ainakin. National Treasure: Salaisuuksien kirja (2007, Yhdysvallat) on ensimmäinen ja toivottavasti viimeinen jatko-osa parin vuoden takaiselle hitille National Treasure ja se noudattaa pitkälti samaa kaavaa kuin ensimmäinenkin elokuva. Luvassa on paljon pakoilua ja vakoilua, murtautumisia, ”hienojen” huijausten toteutuksia ja toinen toistaan uskomattomampia historiallisten ”totuuksien” paljasteluja. Kysymyksessä on jonkinlainen epäonnistunut sekoitus Da Vinci-koodia ja Indiana Jones-elokuvia. Koko paketin kiinnostavuudesta kertoo jotain se, että tämä kriitikko oli täysin virkeä teatteriin mennessään, mutta torkahti silti kesken kaiken. Tuskin kuitenkaan jäin paitsi mistään muusta kuin korkeintaan muutamasta Mercedes Benz-, Motorola-, tai MSN-mainoksesta, joita elokuvassa on kuvottavuuteen asti.

Koko juoni on itsessään naurettava kaikkine totuuksineen ja salaliittoineen, eikä elokuvassa ole muutenkaan yhtäkään kohtausta, joka tuntuisi uskottavalta. Juonessa on aukkoja ja epäuskottavuuksia, toteutus on nopeaa ja äänekästä - eikä mikään herätä pätkääkään kiinnostusta yli 18-vuotiaissa ihmisissä. Mutta siinähän se juju piileekin: Book of Secrets on selkeästi suunnattu jopa normaalia nuoremmalle kohderyhmälle, sillä rohkenen väittää, että harva aikuinen jaksaa katsoa elokuvaa loppuun asti - ellei ole syystä tai toisesta pakko. Lapsille/nuorille tällaista suurella rahalla tuotettua persoonatonta rymistelyä on toisaalta helppo suositella - esim. Lontoon keskustassa kuvattu näyttävä takaa-ajo kohtaus on hienosti toteutettu.

Mukana on sama näyttelijäkaarti kuin ensimmäisessäkin osassa, eli Nicholas Cage, hänen isäänsä esittävä Jon Voight ja tyttö-ystävää esittävä Diane Kruger. Parasta kamua esittää jälleen Justin Bartha. Uusina niminä mukaan on saatu niinkin suuria nimiä kuin Ed Harris, tuore Oscar-voittaja Dame Helen Mirren ja Harvey Keitel. Harvey Keitelillä on noin viisi repliikkiä elokuvan aikana, ja hänen roolihahmonsa funktio on jo itsessään mysteeri. Harris ja Mirren näyttävät lähinnä kyllästyneiltä. Ikävää, että taas kerran on paksulla shekillä saatu näinkin legendaariset ja lahjakkaat näyttelijät polvilleen.

Lue myös dvd-arvostelu.

Teksti © 2008 Antti Honkala

Elokuvan traileri:


ohjaaja: Jon Turteltaub
näyttelijät: Nicholas Cage, Jon Voight, Justin Bartha, Diane Kruger, Helen Mirren, Ed Harris, Harvey Keitel
genre: seikkailu, toiminta, jännitys
net: http://akas.imdb.com/
kuvat: © 2007 Jerry Bruckheimer Films, Junction Entertainment, Saturn Films, Sparkler Entertainment ja Walt Disney Pictures.

© 1999-2007 Hosting: Futuron Internet | Sivuilla vieraillut elokuvan ystäviä Kävijälaskuri

MAINOS: