powered by FreeFind

 

Eragon (2006)

Fantasiaelokuvat tarjoavat harvoin mitään filosofisesti tai älyllisesti rikasta sanomaa. Pienempien auttaminen ja kunnian puolustaminen ovat tietysti jaloja periaatteita, mutta suurempia ideoita elokuvat eivät tarjoa. Eragon (2006 Yhdysvallat) ei myöskään ole poikkeus genreen. Ainoa kerta kun elokuvassa käsitellään jotain ideologista tai aatteellista, on kun päähenkilö Eragonin pasifistiserkku pakenee, koska ei halua liittyä pahan kuninkaan armeijaan. Valitettavasti ja melko huolimattomasti tähän ei palata enää koko elokuvan aikana, vaan pääosaan astuu toiminta.

Elokuva sijoittuu Alagaesian -maahan, jossa Eragon-niminen (Edward Speelers) poika löytää pahalta Kuningas Galbatorixilta (John Malkovich, Shadow of a Vampire) varastetun lohikäärmeenmunan. Eragon saa neuvonantajakseen ja opettajakseen entisen lohikäärmeratsastajan Bromin (Jeremy irons, Kafka), joka alkaa kouluttaa Eragonista vahvaa taistelijaa. Vastuksenaan heillä on kuninkaan velho Durza (Robert Carlyle, Trainspotting, Housut pois), joka yrittää saada Eragonin keinolla millä hyvänsä.

Huolimatta nimekkäistä näyttelijöistään Eragon kompastuu latteisiin hahmoihin ja kömpelöön tarinankuljetukseen. Eikä tehostepuolelta ohjaajanpallille siirtyneen Fangmeierin leikkausvirheet, halvannäköiset erikoistehosteet ja törkeä musiikilla johdatteleminen paranna kokonaisuutta, vaan katselu muuttuu kärsimykseksi.

Kaikkein pahimmaksi ja absurdeimmaksi kokonaisuus menee puvustuksen puolella. Vastarintaliikettä edustavat Vardenit ovat puvustukseltaan ja osanottajiltaan melko kirjavaa porukkaa: mukana on mustia ja skottiaksentilla puhuvia, joista kaikki ovat pukeutuneet kirjavan kliseisiin arabivaatteisiin ja muslimihuntuihin.

Teknisten ja esteettisten asioiden lisäksi myös tarina ja dialogi on täynnä kliseistä sekametelihöttöä. Käsikirjoittajat Peter Buchman ja Lawrence Konner ovat luoneet alkuperäisestä kirjasarjasta käsikirjoituksen, joka on täynnä aukkoja. Elokuvassa on niin paljon heikkoja kohtia ja epämääräisiä kohtauksia, että niiden listaaminen olisi täysin turhaa. Valitettavasti elokuvan loppu vihjailee jatkosta, joten helpon rahan ja jatko-osien luvatun aikakauden ansiosta on oletettavaa, että näitä elokuvia tulee lisää.

teksti: © 2006 Otto Kylmälä

ohjaaja: Stefen Fangmeier
näyttelijät: Edward Speelers, Jeremy Irons, Sienna Guillory, John Malkovich
genre: seikkailu, fantasia, toiminta, perhe
net: http://akas.imdb.com
kuvat: © 2006 Fox 2000 Pictures, 20th Century Fox, Davis Entertainment ja Ingenious Film Partners.

© 1999-2007 Hosting: Futuron Internet | Sivuilla vieraillut elokuvan ystäviä Kävijälaskuri

MAINOS: