powered by FreeFind
DVD

Cleaner (2007)Samuel L. Jackson.


Samuel L. Jackson ja Ed Harris.


Samuel L. Jackson.


Samuel L. Jackson ja Peter Franzén.


Eva Mendes.


Ex-kyttä Tom Cutler on poliisiaikoinaan nähnyt rikospaikan jos toisenkin. Nyt hänellä on menestyvä yritys, jonka erikoisalaan kuuluu niiden siivoaminen. Vain ani harva uhrien omaisista tai kiinteistöjen omistajista pystyy itse veritahrat siistimään. Niinpä Cutlerin Steri-Clean firman numero on visusti talletettu paikallisten poliisilaitosten pikavalintoihin.

Erään rutiinikeikan jälkeen Cutler unohtaa asiakkaan avaimen taskuunsa. Viedessään avainta seuraavana päivänä Cutler huomaa, ettei asunnolla päivystävä vaimo Ann Norcut tiedä hänen käynnistään mitään. Epäilykset heräävät viimeistään siinä vaiheessa kun uutislähetyksessä kerrotaan samasta osoitteesta kadonneesta mieshenkilöstä. Nyt Cutler on joutunut mukaan vaaralliseen leikkiin. Joku on käyttänyt Cutleria hyväkseen henkirikoksen jälkien peittelyssä. Selvittäessään asiaa Cutler vajoaa syvemmälle salaisuuksien verhoon. Myös hänen oma menneisyytensä palaa kummittelemaan.

Renny Harlinin ohjaama Cleaner (2007, Yhdysvallat) yrittää palauttaa suomalaistaiturin Hollywoodin silmäätekevien rivistöön. Useamman vuoden kestäneen kuivan kauden aikana Harlin on tuhertanut epäkelpoja tekeleitä, joista vuonna 2006 ilmestynyt The Covenant on se karmaisevin. Teinipoikien velholeikeissä ei ollut päätä eikä häntää ja sympatiapisteitäkin Harlin keräsi vain maanmiestensä silmissä. On silti hyvä, että vielä löytyi tuottajia, jotka olivat valmiit sijoittamaan suomipojan kykyjen varaan.

Tuottajista puheen ollen, sellaiseksi tällä kertaa tarjoutui Samuel L. Jackson, joka heittää samalla elokuvan miespääosankin. Kaikki hyvän jännärin ainekset olivat kasassa, sillä juuri Jacksonin kanssa Harlin on aiemmin onnistunut lähes nappiin (Deep Blue Sea, The Long Kiss Goodnight). Kyllähän asian voisi niinkin nähdä, että myös Jackson kaipasi uutta nostetta usean vähäpätöisemmän leffaroolin jälkeen. Lopulta kävi sitten niin, että kumpaisenkin kuiva kausi jatkuu, sillä Cleaner on suhteellisen mauton ja hajuton. Jo puolimatkan krouvissa alkaa tuntumaan pahasti siltä, että pystyisi arvaamaan loppuratkaisun, ja niinhän siinä sitten pahus soikoon kävikin. Toimintapläjäyksiin erikoistunut Harlin on psykologisen rikostrillerinsä kanssa yössä pahemman kerran. Taaperrus muistuttaa kovasti eräästä toisesta ponnettomasta esityksestä, nimittäin elokuvasta nimeltä Manaaja: alku (2004).

Cleanerissa häiritsee myös se, että Harlin surutta uhraa päteviä näyttelijöitä vähäpätöisiin rooleihin. Cutlerin ex-kollegaa esittävä Ed Harris (National Treasure 2) vielä menettelee jotenkuten, samoin Cutlerin tytärtä esittävä Keke Palmer, mutta heidän jälkeensä on vaitonaisempaa. Eva Mendes (We Own the Night) tekee huonoimman roolinsa pitkään aikaan, juuri kun ainakin itse olin alkanut pitää neitiä muunakin kuin muodollisesti pätevänä. Eleettömästi Mendes tulkitsee osansa, vaikka sulhanen on kadonnut teille tietämättömille. Kylmän viileää kerrassaan. Sivuosissa tuhlataan jälleen kerran mm. Robert Forsterin (Kohtalokas laukaus) aikaa, eikä itseään väen väkisin Hollykylässä läpilyövä Peter Franzenkaan (Rukajärven tie) saa Harlinilta kovinkaan kummoista roolia. Edes säälistä. Summa summarum: Harlin ei ymmärrä henkilöohjauksen päälle vieläkään.

Olen suoranaisesti pettynyt siihen, että Harlin on kadottanut blockbuster vainunsa ja koittaa yhä puskea päätään tiiliseinään. Eiköhän jo viiden leffan mittaisen kokeilun jälkeen voisi palata takaisin omalle maalle, perusvarman actionin kimppuun. Cleaneriä katsoessa antaisi mitä tahansa jos näkisi edes muutaman räjäytyksen tai takaa-ajon. Enpä uskonut, että sanoisin näin koskaan. Cleanerin himpun verran omintakeinen lähtöajatus ja Jacksonin perusvarma suoritus nostaa elokuvan toivottomien tapausten suosta, mutta muuten Harlinille ei tällä pelillä kunnian kukko lauleskele.

Dvd:ltä ei löydy itsensä lohduttamiseen sopivia ekstroja lainkaan. Erityismaininta menee tällä kertaa dvd:n takakannelle, jossa sinnikkäästi puhutaan Tom Carverista. Piti ihan lopputeksteistä tarkistaa viimeinen totuus.

Teksti © 2008 Lasse Lepola

kuva:

ääni:

lisämateriaali:

 

 

 

Elokuvan traileri:


ohjaaja: Renny Harlin
näyttelijät: Samuel L. Jackson, Eva Mendes, Ed Harris, Luis Guzman, Keke Palmer
genre: trilleri, jännitys
net: http://akas.imdb.com/
kuvat: © 2007 Anonymous Content, MWP Productions, Millennium Films, Nu Image Films ja Scanbox Entertainment.

© 1999-2008 Hosting: Futuron Internet | Sivuilla vieraillut elokuvan ystäviä Kävijälaskuri

MAINOS: