UUTISET
Zack Snyder: Watchmen rankaisee katsojaa
Julkaistu 21.07.2009 15:03 | Päivitetty 29.07.2009 13:01
sielua
Kirjoittanut:

Sanomalehti Guardianin haastatteleman Zack Snyderin mukaan vuoden 2009 Watchmen-elokuvaan kaavailtiin pääosiin muun muassa Brad Pittia ja Christian Balea.

Watchmen perustuu Alan Mooren sarjakuvaan, jota pidetään tyylilajin kulmakivenä. Siinä seurataan vaihtoehtoista Yhdysvaltain 80-lukua, jossa Reagan on presidenttinä useatta kautta ja Vietnamin sota voitettiin jumalolio tohtori Manhattanin avulla. Maailmassa eletään mahdollisen ydinsodan varjossa.

Myös Alan Mooren kirjoittama V for Vendetta käsittelee pessimististä tulevaisuutta. Amerikan sijaan konteksti on Iso-Britannia. Thatcherismista on tullut totalitarismia, ja Iso-Britannia on kuin natsi-Saksa. Se lainaa paljon ajan kuvastaan, mutta myös englantilaisesta perinteestä, kuten George Orwellilta. Sarjakuvasta tehtiin samanniminen elokuva vuonna 2005.

Monitahoinen Watchmen on uudelleen tulkinta supersankareista. Snyderin väkivaltainen elokuva on sarjakuvan tarkka käännös, jonka vuoksi myös elokuvassa sankarit ovat ristiriitaisia. Samaistumiskohteet eivät ole tavanomaisia, vaan supersankareiden riveistä löytyy sekopäitä ja raiskaajia – katsojaa rangaistaan.

Esimerkiksi keskeinen roolihahmo Comedian, jonka kuolemalla elokuva käynnistyy, on täydellinen psykopaatti. Hänessä kiteytyy sotahulluus. Tapausta selvittävä naamaripäinen Rorschach on niin ikään ajatusmaailmaltaan lähes fasisti ja vannoo omankädenoikeuteen. Hän on ottanut tehtäväkseen New Yorkin kaupungin siivoamisen roskaväestä.

Hänen päiväkirjamerkintänsä ovat kuin Taksikuskin (1976) Travis Bicklen suusta. New Yorker -lehden esseisti on tosin maininnut, että monologit ovat pikemminkin kuin rikoskirjailija James Ellroyn parodiaa.

Tyylillisesti elokuvassa on paljon samaa Snyderin edellisten töiden – pseudohistoriallinen 300 (2006) ja zombipäivitys Dawn of the Dead (2004) – kanssa. Väkivallan ja veren paljoutta Snyder puolustaa sillä, että hän haluaa tehdä elokuvia, jollaisia hän itse haluaisi katsoa. ”Ehkä minä pidän goresta”, hän toteaa.

Watchmenin vastaanotto oli Amerikassa kaksijakoinen. Englanninkielisen maailman kriitikoiden mielipiteitä listaava Rotten Tomatoes –portaali on antanut elokuvalle arvosanan kuusi kymmenestä. Yli puolet arvosteluista on positiivisia. Suomessa Helsingin Sanomien kriitikko piti elokuvaa hyvänä.

Snyderin mukaan sarjakuvataiteilija Alan Moore ei halunnut olla missään tekemisissä itse filmatisoinnin kanssa.

Watchmen julkaistaan Suomessa sekä blu-ray- että dvd-tallenteena elokuun alussa. Elokuva tullaan arvioimaan myös Filmgoerin sivuilla. Egmont Kustannus on julkaissut Watchmen-sarjakuvan suomeksi nimellä Vartijat ja V for Vendetan nimellä V niin kuin Verikosto.

Lähteet: Guardian, New Yorker, IMDB, Rotten Tomatoes, Helsingin Sanomat, Egmont Kustannus
Kuva: Finnkino

Hytti nro 6

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

The Last Duel

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

007 No Time to Die

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202