UUTISET
Unohda 3D, kuuminta on nyt 6D
Julkaistu 08.06.2009 19:07 | Päivitetty 08.06.2009 19:07
sielua
Kirjoittanut:

Juuri kun elokuvakansa on saatu totutettua kolmiulotteisuuden maailmaan, tulee markkinoille uusin villitys: 6D. Ainakin Intiassa ja Romaniassa on kovaa vauhtia investoitu uuteen tekniikkaan, joka kirjaimellisesti tuo elokuvat katsojan syliin.

Mutta mikä ihmeen 6D..? Itse elokuva on periaatteessa edelleen kolmiulotteinen, mutta katsomiskokemukseen lisätään tärkeät puuttuvat elementit: haju, liikkeet, kosketus ja jopa interaktiivisuus näyttelijöiden kanssa. Uuden ajan elokuvateattereissa mm. penkit kallistelevat ja vesikin lentää.

6D teattereita kohoaa siis kiihtyvällä tahdilla. Esimerkiksi englantilainen The Light Cinema avasi kuun alussa Romanian Bukarestiin 6D-tekniikkavalmiin teatterin. Investointi maksoi 600 000 euroa jonka omistajat uskovat saavansa takaisin kahdessa vuodessa. Liput (2-4e/kpl) ovat Romaniassa käyneet kaupaksi hyvin, vaikka ainakin tällä hetkellä 6D-tekniikan heikkous on elokuvatarjonnan puute. Tällä hetkellä esitettävät elokuvat ovat lähinnä lyhyitä animaatioita, kestoltaan 4-15 minuuttia.

Tekniikkaan investoineet tahot ovat kuitenkin varmoja, että lähiaikoina kaikki tärkeät elokuvat katsotaan elokuvateattereissa 6D muodossa. Sitä odotellessa 6D-teattereissa voidaan esittää myös “vanhan tekniikan elokuvia”.

6D-tekniikka on markkinoijiensa mukaan myös hyvä vetonaula turisteille. Uutta tekniikkaa pääsee ihastelemaan lähiaikoina ainakin Italiassa, Puolassa ja ehkä jopa Ruotsissa.

Lähteet: Film New Europe ja Yahoo! Movies India
Kuva: FS Film (Matka maan keskipisteeseen 3D)

Jojo Rabbit

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Just Mercy

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Teräsleidit

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202