UUTISET
Antichristille Pohjoism. neuvoston elokuvapalkinto
Julkaistu 22.10.2009 12:12 | Päivitetty 22.10.2009 23:11
sielua
Kirjoittanut:

Tanskalaisen Lars von Trierin kohuttu Antichrist palkittiin tämän vuoden Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnolla. Pysti myönnettiin ohjaaja-käsikirjoittaja Trierille ja elokuvan tuottajalle, Meta Louise Foldagerille.

Palkinnosta kamppaili tänä vuonna viisi pohjoismaista elokuvaa: Antichrist, Sauna (Suomi), The Amazing Truth About Queen Raquela (Islanti), Nord (Norja) ja Ljusår (Ruotsi). Kaksi ensimmäistä ovat Suomessa pyörineet jo teattereissa, jälkimmäiset puolestaan on nähty Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla.

Palkintolautakunta perustelee tämänvuotista valintaa mm. seuraavasti: “Lars von Trierin Antichrist on kesyttämätön, visuaalisesti kaunis ja järkyttävän väkivaltainen elokuva surusta, raivosta ja syyllisyydestä. Antichrist ahdistaa ja koskettaa yhtä aikaa tarkastellessaan kaaosta, joka valtaa kahden päähenkilön elämän heidän pienen poikansa kuoltua. Elokuva on intohimoinen kuvaus tunteiden ja luonnon käsittämättömistä voimista, joita ei voi hallita sen paremmin järjellä tai kognitiivisella terapiallakaan. Se pureutuu päähenkilöiden sisimpään murtaen sisäisen ja ulkoisen todellisuuden väliset rajat.”

Palkintoa olivat jakamassa lehtori Anne Jerslev (Tanska), toimittaja Johanna Grönqvist (Suomi), kirjailija Sjón (Islanti), elokuvakriitikko Le LD Ngyen (Norja) ja elokuvakriitikko Eva af Geijerstam (Ruotsi).

Antichrist sai ensiesityksensä Cannesissa keväällä, ja vastaanotto oli myrskyisä. Yleisöt kahtiajakaneen elokuvan maailmanvalloitus on vielä kesken: seuraavana on luvassa Yhdysvallat, jossa elokuva saa ensi-iltansa 23. lokakuuta.

Lähde: Suomen elokuvasäätiö
Kuva: Ion Cinema

Tyhjiö

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lumikuningatar

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

If Beale Street Could Talk

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202