UUTISET
Antichristille Pohjoism. neuvoston elokuvapalkinto
Julkaistu 22.10.2009 12:12 | Päivitetty 22.10.2009 23:11
sielua
Kirjoittanut:

Tanskalaisen Lars von Trierin kohuttu Antichrist palkittiin tämän vuoden Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnolla. Pysti myönnettiin ohjaaja-käsikirjoittaja Trierille ja elokuvan tuottajalle, Meta Louise Foldagerille.

Palkinnosta kamppaili tänä vuonna viisi pohjoismaista elokuvaa: Antichrist, Sauna (Suomi), The Amazing Truth About Queen Raquela (Islanti), Nord (Norja) ja Ljusår (Ruotsi). Kaksi ensimmäistä ovat Suomessa pyörineet jo teattereissa, jälkimmäiset puolestaan on nähty Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla.

Palkintolautakunta perustelee tämänvuotista valintaa mm. seuraavasti: “Lars von Trierin Antichrist on kesyttämätön, visuaalisesti kaunis ja järkyttävän väkivaltainen elokuva surusta, raivosta ja syyllisyydestä. Antichrist ahdistaa ja koskettaa yhtä aikaa tarkastellessaan kaaosta, joka valtaa kahden päähenkilön elämän heidän pienen poikansa kuoltua. Elokuva on intohimoinen kuvaus tunteiden ja luonnon käsittämättömistä voimista, joita ei voi hallita sen paremmin järjellä tai kognitiivisella terapiallakaan. Se pureutuu päähenkilöiden sisimpään murtaen sisäisen ja ulkoisen todellisuuden väliset rajat.”

Palkintoa olivat jakamassa lehtori Anne Jerslev (Tanska), toimittaja Johanna Grönqvist (Suomi), kirjailija Sjón (Islanti), elokuvakriitikko Le LD Ngyen (Norja) ja elokuvakriitikko Eva af Geijerstam (Ruotsi).

Antichrist sai ensiesityksensä Cannesissa keväällä, ja vastaanotto oli myrskyisä. Yleisöt kahtiajakaneen elokuvan maailmanvalloitus on vielä kesken: seuraavana on luvassa Yhdysvallat, jossa elokuva saa ensi-iltansa 23. lokakuuta.

Lähde: Suomen elokuvasäätiö
Kuva: Ion Cinema

Hytti nro 6

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

The Last Duel

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

007 No Time to Die

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202