UUTISET
Roman Polanski pelkää yhä pidätystä
Julkaistu 05.05.2009 14:02 | Päivitetty 27.09.2009 15:03
sielua
Kirjoittanut:

Ranskalais-syntyisen ohjaajan, Roman Polanskin, 75, vuosia sitten saama tuomio alaikäiseen tyttöön sekaantumisesta ei jätä miestä vieläkään rauhaan. Vuonna 1978 tapahtunutta tekoa puitiin viimeksi eilen Yhdysvaltain oikeudessa. Polanski ei itse ollut saapunut paikalle, vaan häntä edustivat asianajajat.

Syy sille, miksi Polanski (kuvassa vuonna 1965) ei saapunut, eikä saavu tulevaisuudessakaan, kuultavaksi on vanha tuttu: mikäli ohjaajasuuruus astuu Yhdysvaltain maaperälle, hänet tulee pidättää välittömästi ja tällöin luvassa olisi jopa 50:n vuoden vankilatuomio.

Polanskin päämääränä on saada tunnustamansa teon tuomio muuttumaan. Perusteeksi on mainittu syyttäjän ja tuomarin asiaton toiminta aiemmassa käsittelyssä.

Polanskilla oli ennen tuomiota lupaava Hollywood-ura edessään. Rosemaryn painajainen (1968) ja Chinatown (1974) olivat huikeita menestyksiä. Polanskin pako Yhdysvalloista Ranskaan ei estänyt työstämästä uusia elokuvia, joskin se vaikeutti mm. rahoituksen järjestämistä. Heti vuonna 1979 syntyi kehuja kerännyt Tess. Myös 1988 valmistunut Harrison Fordin tähdittämä Frantic oli työnäyte parhaasta päästä. Vuonna 2002 Polanski palkittiin parhaan ohjaajan Oscarilla elokuvasta Pianisti. Polanski itse ei voinut noutaa palkintoa pidätyksen pelossa. Palkinnon pokkasi Polanskin puolesta Harrison Ford.

Ensi vuonna Polanskilta ilmestyy elokuva nimetlään The Ghost, jossa on mukana joukko niminäyttelijöitä Ewan McGregorista Pierce Brosnaniin.

Polanskia on aiemminkin kohdannut suuri epäonni kun hänen vaimonsa murhattiin vuonna 1969. Polanskin elämään ja uran vaiheisiin voit tutustua tarkemmin mm. Wikipediassa.

Lähteet ja kuva: Yahoo! News ja Wikipedia

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Koirat eivät käytä housuja

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Jojo Rabbit

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202