UUTISET
Reindeerspottingin ikäraja jää K18:an, tuottajat arvostelevat päätöstä
Julkaistu 22.04.2010 16:04 | Päivitetty 22.04.2010 16:04
sielua
Kirjoittanut:

Korkein Hallinto-oikeus on hylännyt tuotantoyhtiö Bronson Clubin valituksen koskien Valtion elokuvatarkastamon ja elokuvalautakunnan päätöstä, jossa annettiin Reindeerspotting –elokuvalle 18-vuoden ikärajamerkintä. Tuotantoyhtiö oli alunperin hakenut elokuvalle K15-merkintää.

“Taas luotiin yksi mörkö lisää päihdekasvatukseen. Sen sijaan, että leffa olisi ollut avoin ja siitä olisi voitu avoimesti myös keskustella niin se nostetaan tabuksi. Teinit katsovat sen sitten yksin tai porukassa ilman lupaa, ja tällöin jää pois mahdollisuus perheen keskeiseen sisällön, sanoman ja aihepiirin läpikäymiseen”, sanoo tuottaja Jesse Fryckman.

Elokuvan toinen tuottaja Oskari Huttu kommentoi: ”Olemme edelleen vakuuttuneita että tämänkaltainen, totuudenmukainen elokuva on erinomainen keino kertoa ihmisille sellaisesta osasta suomalaista yhteiskuntaa mikä monilta jää muuten huomaamatta. Se että elokuva olisi ahdistavuutensa vuoksi jotenkin vaarallista nuorison psykologiselle kehitykselle ei ole naurettava ajatus pelkästään meidän mielestämme. Valituksemme asiantuntijalausunnoissa K15-merkinnän puolesta puhuivat niin ansioituneet päihde- ja nuorisotutkijat kuin aktiivista kenttätyötä tekevä ennaltaehkäisevän päihdetyön järjestö.

Dosentti Mikko Salasuon viimeisin lausunto perusteli kantaamme viitaten uusimpiin ja arvostetuimpiin tutkimuksiin ja teoksiin, myöskin kaikki lähteensä nimeten. Elokuvalautakunnan lausunto oli hyvin ympäripyöreä ja sekava eikä nimennyt asiantuntijoistaan tai lähteistään yhtä ainoaa. On myös ikävää että elokuvatarkastamosta erillään oleva, viimeinen valitusporras ei ota kantaa päätöksen sisältöön, vain lainopilliseen muotoon.”

Reindeerspotting on tähän mennessä kerännyt elokuvateattereissa 22 000 katsojaa, joka tekee siitä katsotuimman kotimaisen dokumentin yli kymmeneen vuoteen. Reindeerspotting oli viime viikonlopun katsotuin kotimainen elokuva ja kolmanneksi katsotuin elokuva Suomessa.

Lue Anton Vanha-Majamaan arvio elokuvasta

Kultainen hansikas

Historia häilyy saastaista sarjamurhaajasaagaa vastenmielisempänä painajaisten Reeperbahnilla.

Lumikuningatar

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

If Beale Street Could Talk

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202