UUTISET
Kummallinen taistelu Teräsmiehen oikeuksista
Julkaistu 14.08.2009 12:12 | Päivitetty 14.08.2009 12:12
sielua
Kirjoittanut:

Hollywoodissa juristeilla on taipumus pilata lähes kaikki mielenkiintoinen. Tällä kertaa lakimiesten armeijat taistelevat Supermanin, eli kotoisemmin Teräsmiehen, oikeuksista. Meneillään oleva kiista on perin kimurantti ja kääntymässä Warner Bros’in sekä DC Comicsin osatappioon. Oikeus onkin myöntämässä hahmon luomisessa mukana olleen Jerry Siegelin omaisille osittaiset tekijänoikeudet.

Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? Ainakin sitä, että tulevissa Superman-elokuvissa ei nähdä Kryptonia, avaruusalusta tai Teräsmiehen tuloa Maahan. DC puolestaan hallinnoi jatkossakin mm. Teräsmiehen kykyä lentää, Kryptonia käsitteenä, Lex Luthor ja Jimmy Olsen -hahmoja sekä Teräsmiehen mahtivoimia. Cinema Blend-sivuston mielestä tekijänoikeuksien pilkkominen ei välttämättä ole lainkaan vahingoksi, sillä nyt Superman-elokuvia tuottanut Warner Bros on pakotettu uudistamaan tarinaa.

Teräsmies on jo edesmenneiden Joe Shusterin ja Jerry Siegelin vuonna 1932 luoma sarjakuvahahmo. Sittemmin oikeudet kaupattiin DC Comics -yhtiölle vuonna 1938. Teräsmiehestä on vuosien varrella tuotettu useita tv-sarjoja ja elokuvia. Viimeisin suurfilmatisointi on Bryan Singerin ohjaama, vuoden 2006 Superman Returns.

Kuten alussa todettu, nyt meneillään oleva oikeuskiista on erittäin monimutkainen. Variety on perehtynyt oikeustaistoon pikkutarkasti. Tästä Varietyn uutiseen.

Lähteet: Cinema Blend, Variety ja Wikipedia
Kuva: Warner Bros. (Christopher Reeve elokuvassa Superman-Teräsmies, 1978)

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Koirat eivät käytä housuja

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Jojo Rabbit

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202