UUTISET
Golden Globe -ehdokkaat julkistettu
Julkaistu 17.12.2009 16:04 | Päivitetty 17.12.2009 16:04
sielua
Kirjoittanut:

Vuosittaiset Gloden Globe -ehdokkaat on julkistettu tiistaina. Parhaan draamaelokuvan palkinnosta kilpailevat perjantaina maailmanensi-iltansa saava James Cameronin 3D-uutuus Avatar, Kathryn Bigelow’n sotaa yksilön näkökulmasta kuvaava Hurt Locker, Quentin Tarantinon verinen fantasiakomedia Kunniattomat Paskiaiset ja vielä Suomessa ilmestymättömät indie-yllättäjä Precious: Based On The Novel Push By Sapphire sekä Jason Reitmanin (Juno) talouden kriisiin kytkeytyvä, George Clooneyn ja Vera Farmigan tähdittämä draamakomedia Up In The Air.

Parhaan ohjaajan palkinnoista kilpailevat yllämainitut ohjaajat, lukuunottamatta varsin tuntemattoman Lee Danielsin draamaa Precious: Based On The Novel Push By Sapphire, jonka korvaa Clint Eastwood Nelson Mandelan vankeudenjälkeisistä vuosista kertovalla elokuvallaan Invictus. Pääosan Morgan Freeman on ehdolla parhaan draamamiespääosan palkintoon. Loput ehdokkaat voit tarkistaa täältä.

Toisin kuin Oscareissa, Golden Globet on jaettu useiden palkintojen osalta kahtia Draaman sekä Komedian ja Musikaalin -kategorioihin. Näistä lähes poikkeuksetta Draama-sarjaa on seurattu vakavammin Oscar-palkintokautta silmälläpitäen. Golden Globeille omalaatuista on myös, että useita ehdolla olevia elokuvia ei ole esitetty suurelle yleisölle vielä ainoassakaan teatterissa.

Oscar-veikkaajia saattaa kinnostaa tieto siitä, että Golden Globe -palkinnon saajien ja Oscar-voittajen välillä on historiallisesti ollut vahva korrelaatio. Viimeisen kahden vuosikymmenen aikana parhaan ohjaajan Oscar-pysti on mennyt Golden Globe-voittajalle kaksi kertaa kolmesta, parhaan elokuvan palkinto noin 70% Golden Globe-voittajista. Sivuosapalkinnoissa vaihtelua on enemmän, niissä osumatarkkuus on ollut 50% prosentin luokkaa. Parhaan pääosan palkinnot ovat naisvoittajilleen päätyneet usein, peräti 80% vuosista. Miespääosan voittajan veikkaajaa historia ei auta yhtä vahvasti, silti kaksi kolmesta Golden Globen napanneista on saanut roolistaan myos Oscar-patsaan.

Golden Globe -palkinnon jakaa ei-yhdysvaltalaisista elokuvakriiitikoista koostuva Hollywood Foreign Press Association -järjestö.

Lähteet: Golden Globes , Rope of Silicon

The Outpost

Kamdeshin ihme syntyi Afganistanin sodan absurdin verinäytelmän amerikkalaisista selviytyjistä, ei sankareista.

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin. 

The Invisible Man

Näkymättömän miehen morsian saa kannoilleen hypermaskuliinisen teknokapitalismin hirviöluomuksen.

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

KOMMENTOI


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202