UUTISET
DVD/Blu-Ray-arvosteluissa: mm. Virvatuli, Ruuvit löysällä, The Real Aviator
Julkaistu 10.08.2009 12:12 | Päivitetty 10.08.2009 12:12
sielua
Kirjoittanut:

1. Louis Mallen ohjaamassa fantastisessa romaanisovituksessa Virvatuli (1963) sen surullinen protagonisti Alan Leroy (Maurice Ronet) yrittää epätoivoisesti löytää elämänjanon tukeutumalla ystäviensä seuraan. Mitä ystävät voivat tarjota, jotta masentunut mies muuttaisi mielensä — jotta hän ei haluaisi riistää henkensä? Jaakko Kuitusen mukaan Virvatuli on pohjimmiltaan humanistinen elokuva. Siirry arvosteluun.

2. Visa Mäkisen Ruuvit löysällä (1989) jatkaa Pan Visionin julkaisupoliittista voittoputkea. Elokuvan arvioineen Anton Vanha-Majamaan mukaan juonen perässä on vaikea pysyä, tilanteesta toiseen siirrytään mielivaltaisesti ja sisäinen logiikka heittää alati häränpyllyä. Koherentin tarinan sijaan painotetaan irtovitsejä – jotka eivät kertaakaan edes hymyilytä. Siirry arvosteluun.

3. Dokumentin The Real Aviator: The Howard Hughes Story (2004) päätähti, Howard Hughes (1905 – 1976), oli aikansa sankari. Hän oli keksijä, hurjapää, naistennaurattaja — eräänlainen amerikkalainen ihmemies, vapaan maan antamien mahdollisuuksien kristalloituma. Jaakko Kuitusen mukaan ote on ammattimainen ja sisältö yleisselittävä, mutta katselukokemus on puuduttava. Se tuntuu luennolta, joka ei tarraa mukaansa. Siirry arvosteluun.

4. Auteurina Visa Mäkinen ei ole lähtenyt nöyristelemään vanhoja valtarakenteita: Pekka Puupää poliisina (1986) on hankala liittää samaan jatkumoon 50-luvun teosten kanssa. Joitakin ulkoisia piirteitä, kuten Pätkän hokemia ja Pekan hattu, on otettu mukaan. Jaakko Kuitusen mukaan mielisairain piirre liittyy kaksimielisyyksien mukaan ottamiseen Puupää-sarjaan. Sarja kun on alun perin lapsille suunnattu. Siirry arvosteluun.

Lue myös Antti Honkalan artikkeli Sergio Leonen ajattomasta westernistä Hyvät, pahat ja rumat (1966) ja Jaakko Kuitusen blogi kolikkopelaamisen historiaa käsittelevistä dokumenteista täältä.

Kuva: Pan Vision

Kultainen hansikas

Historia häilyy saastaista sarjamurhaajasaagaa vastenmielisempänä painajaisten Reeperbahnilla.

Lumikuningatar

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

If Beale Street Could Talk

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202