UUTISET
DVD/Blu-ray-arvosteluissa: mm. The Cell 2 ja Muukalainen
Julkaistu 24.08.2009 10:10 | Päivitetty 22.08.2009 11:11
sielua
Kirjoittanut:

1. The Cell (2000) oli sarjamurhaajan mielenmaisemaa pintapsykologisesti maalaileva kauhutrilleri, joka saavutti osittaista suosiota taiteellisen surrealistisilla unikohtauksillaan. Nyt, yhdeksän vuotta myöhemmin, julkaistu jatko-osa yrittää rahastaa dollarinsa takaisin esikoisosan nimellä. Elokuvan arvioineen Sampo Bergmanin mukaan The Cell 2 (2009) on ponneton tusinafilmi, jollaisia vuokraamojen hyllyt ovat väärällään. Itseään kunnioittavat kauhudiggarit kiertävät leffan kaukaa, ja muidenkin olisi syytä harkita vielä kertaalleen, ennen kuin elokuvan mukaansa nappaavat. Siirry arvosteluun.

2. Anton Vanha-Majamaan mukaan J-P Valkeapään Muukalainen (2009) on juuri sellainen elokuva, joita toivoisi Selin/Mäkelä -korporaation valtaamassa suomikuvassa näkevän enemmänkin. Se on ideoiltaan tuore, toteutukseltaan kompromissiton ja aiheeltaan yksinkertainen mutta kiehtova. Elokuvan maailma on kaunis, mutta mysteeri. Sellaiseksi se myös jää: kun kaikki koetaan nuoren pojan silmin, olisi kai kohtuutonta muuta vaatiakaan. Siirry arvosteluun.

3. BBC:n tuottama kolmiosainen Wallander-sarja huipentuu Henning Mankellin seitsemännestä Wallander-romaanista muovattuun jännäriin Askeleen jäljessä. Ystadin piskuisessa kaupungissa tapahtuu siis jälleen: kolme roolileikkejä harrastanutta nuorta joutuvat raivoisan psykopaatin uhreiksi. Elokuvan arvioineen Lasse Lepolan mukaan Wallander ei ole henkilönä kiinnostava: Hän ei tunnu missään vaiheessa heittäytyvän tutkintaan, laiminlyö itseään ja ystäviään, ei omaa ainuttakaan erikoistaitoa, eikä edes huomaa useimpia päivänselviä johtolankoja. Loppuratkaisu on kuitenkin kohtuullisen tyylikäs. Siirry arvosteluun.

4. Elokuvan Toinen jalka haudasta (2009) ensimmäinen kohtaus kertoo paljon: Mies ja nainen (Tobias Zilliacus ja Susanna Mikkonen) ovat hautaustoimistossa valitsemassa arkkua. Kun myyjä (Kari Väänänen) tulee utelemaan, kumman omaisesta on kyse, toteaa vaimo arkun olevan miehelleen. Myyjä kysyy, millä tämä aikoo maksaa ostoksensa: “luottokortilla”. Pitkän hiljaisuuden jälkeen mies myöntyy: “no käteisellä”. Elokuvan arvioineen Anton Vanha-Majamaan mukaan juoni, jossa yritetään naittaa kuolema ja huumori, on typerä, ja aloituskohtaus on paraatiesimerkki tämän kaiken matalaotsaisuudesta. Siirry arvosteluun.

5. Renny Harlinin ohjaamaa 12 Rounds (2009)-elokuvaa ei näytetty etukäteen kriitikoille Yhdysvalloissa. 12 Roundsin arvioineen Antti Honkalan mukaan tämä kertoo kaiken olennaisen elokuvasta: se on hädin tuskin keskitasolle yltävä, uudelleen lämmitetty toimintasoppa. 12 Rounds on siis 80- ja 90-lukujen toimintapaukuille kumartava harmiton, mutta myös täysin mielenkiinnoton ja valmiiksi lässähtänyt toimintatrilleri, jolla pyritään luomaan John Cenasta uusi toimintasankari 2000-luvulle. Jos maailmassa on lainkaan oikeutta jäljellä, näin ei tule tapahtumaan. Siirry arvosteluun.

6. James Tobackin dokumentti Tyson (2009) koostuu haastatteluista, joissa nyrkkeilijä itse kertoo elämästään. ADHD-potilaan temmolla sanoja suustaan sylkevä mies on ulkokuoreltaan rujo, mutta pinnan alla piilee yksinäinen ja epävarma lapsi. Kaikkien aikojen nuorin raskaan sarjan maailmanmestari dominoi nyrkkeilykehiä 1980-luvulla, ja tuli tunnetuksi tyrmäämällä valtaosan vastustajistaan heti ensimmäisessä erässä. Siirry arvosteluun.

Kuva: FS Film

Hytti nro 6

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

The Last Duel

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

007 No Time to Die

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202