UUTISET
"Black Swan on pöytälaatikkopsykologin märkä uni"
Julkaistu 28.02.2011 12:12 | Päivitetty 28.02.2011 12:12
sielua
Kirjoittanut:

Kuva: © Fox Searchlight Pictures, Protozoa Pictures, Phoenix Pictures, Cross Creek Pictures

Perjantaina 4.3. saa Suomen ensi-iltansa Darren Aronofskyn (Pi – Usko kaaokseen, 1998, The Wrestler – Painija, 2008) odotettu Black Swan.

- Visionääriohjaaja löytää jälleen tiensä ihmiskohtalon ytimeen ja katsojan sydämeen yhdistelemällä häikäisevästi melodramaattista taidetta, heittäytyvää näyttelijäntyötä ja psykologisen trillerin elementtejä. Mark Heymanin, Andres Heinzin ja John J. McLaughlinin käsikirjoittama Black Swan on koskettava ja pakahduttavan intensiivinen elokuva, jonka Oscar-ehdokkuudet eivät ole sattuman kauppaa, kirjoittaa elokuvan arvionut Marjo Eskola.

- Tukahdutettu seksuaalisuus, äidin ja muiden naishahmojen vuoroin painostava ja vuoroin lohduttava läsnäolo sekä piilotajunnan konkretisoituminen tarjoavat paitsi rutkasti materiaalia loputtomiin psykoanalyyttisiin tulkintoihin, myös herkullista substanssia Natalie Portmanin upeaan roolisuoritukseen, joka toi näyttelijättärelle ansaitusti parhaan naispääosan Oscar-palkinnon.

- Kaiken kaikkiaan Aronofskyn uusin ohjaustyö ei pyytele anteeksi suureellisuuttaan, mutta välitöntä kokemusta taidokkaampaa onkin se, kuinka elokuva jää kytemään katsojan mieleen. Tšhaikovskin lumoavan sävellyksen maaninen toisto, balettikohtausten kankaalle tulittama intensiteetti sekä näyttelijäntyön ja kuvauksen yhdessä synnyttämä ahdistuksen tuntu pitävät tästä huolen.

Lue koko arvio »

Hytti nro 6

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

The Last Duel

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

007 No Time to Die

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202