UUTISET
"Black Swan on pöytälaatikkopsykologin märkä uni"
Julkaistu 28.02.2011 12:12 | Päivitetty 28.02.2011 12:12
sielua
Kirjoittanut:

Kuva: © Fox Searchlight Pictures, Protozoa Pictures, Phoenix Pictures, Cross Creek Pictures

Perjantaina 4.3. saa Suomen ensi-iltansa Darren Aronofskyn (Pi – Usko kaaokseen, 1998, The Wrestler – Painija, 2008) odotettu Black Swan.

- Visionääriohjaaja löytää jälleen tiensä ihmiskohtalon ytimeen ja katsojan sydämeen yhdistelemällä häikäisevästi melodramaattista taidetta, heittäytyvää näyttelijäntyötä ja psykologisen trillerin elementtejä. Mark Heymanin, Andres Heinzin ja John J. McLaughlinin käsikirjoittama Black Swan on koskettava ja pakahduttavan intensiivinen elokuva, jonka Oscar-ehdokkuudet eivät ole sattuman kauppaa, kirjoittaa elokuvan arvionut Marjo Eskola.

- Tukahdutettu seksuaalisuus, äidin ja muiden naishahmojen vuoroin painostava ja vuoroin lohduttava läsnäolo sekä piilotajunnan konkretisoituminen tarjoavat paitsi rutkasti materiaalia loputtomiin psykoanalyyttisiin tulkintoihin, myös herkullista substanssia Natalie Portmanin upeaan roolisuoritukseen, joka toi näyttelijättärelle ansaitusti parhaan naispääosan Oscar-palkinnon.

- Kaiken kaikkiaan Aronofskyn uusin ohjaustyö ei pyytele anteeksi suureellisuuttaan, mutta välitöntä kokemusta taidokkaampaa onkin se, kuinka elokuva jää kytemään katsojan mieleen. Tšhaikovskin lumoavan sävellyksen maaninen toisto, balettikohtausten kankaalle tulittama intensiteetti sekä näyttelijäntyön ja kuvauksen yhdessä synnyttämä ahdistuksen tuntu pitävät tästä huolen.

Lue koko arvio »

Kultainen hansikas

Historia häilyy saastaista sarjamurhaajasaagaa vastenmielisempänä painajaisten Reeperbahnilla.

Lumikuningatar

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

If Beale Street Could Talk

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202