Yojimbo - onnensoturi

Yojimbo (1961)

| DVD
  • 4

Nimetön samurai aiheuttaa hämmennystä kahden kilpailevan roistojoukon välille.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-06-01 / päivitetty 17.11. klo 22:10

KUVA 4

Yojimbo - onnensoturi
Yojimbo - onnensoturi 

KUVA 3

Nimetön samurai aiheuttaa hämmennystä
Nimetön samurai aiheuttaa hämmennystä 

KUVA 2

Kyu Sazanka ja Toshiro Mifune
Kyu Sazanka ja Toshiro Mifune 

KUVA 1

Toshiro Mifune
Toshiro Mifune 

Yojimbo - onnensoturi

Ohjaus Akira Kurosawa
Näyttelijät Toshiro Mifune, Tatsya Nakadai, Yôko Tsukasa, Seizaburô Kawazu, Kyu Sazanka, Eijirô Tono, Daisuke Katô
Maa Japani
Pituus 110 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1961 Kurosawa Production Co., Toho Company
  • Kuva 2
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Akira Kurosawan tunnettujen samuraielokuvien kärkipäähän sijoittuva Yojimbo – onnensoturi oli ohjaajansa taloudellisesti menestynein teos ja se sai arvostusta kriitikoiltakin. Oscar-ehdokkuuden (mustavalkoelokuvan puvustus) ja Venetsian elokuvajuhlien Kultainen leijona –ehdokkuuden (ohjaus) lisäksi suitsutusta annettiin erityisesti pääosanesittäjä Toshiro Mifunelle, joka voitti suorituksestaan kotimaansa Kinema Junpo ja Blue Ribbon –palkinnot sekä Venetsiassa näyttelijäpalkinnon. Siitä huolimatta Kurosawan teosta tunnetumpia ovat sen uusintafilmatisoinnit Kourallinen dollareita (1964) sekä Last Man Standing (1996). Kumpikaan näistä ei tosin omasta mielestäni ole alkuperäisteoksen veroinen.

Kurosawan käsikirjoittama, lännenelokuvamainen Yojimbo kertoo salaperäisestä muukalaisesta, joka saapuu pieneen japanilaiseen kylään. Kylä on näivettynyt, sillä kahden paikallisen rikollisjoukkion keskinäinen kukkoilu on saattanut kylän ahdinkoon – kauppa ei käy ja ihmiset elävät pelossa. Muukalainen päättää ratkaista asian ja alkaa lietsoa entistä enemmän vihaa ryhmien välille saadakseen ne ottamaan lopullisesti selvää toisistaan.

Kurosawan karheankomeat samuraielokuvat ovat useasti erittäin näyttäviä, eikä Yojimbo tee sen suhteen poikkeusta. Yllättävää on sen sijaan sen karuus: perinteiset visuaaliset koristukset ja maisemaotokset loistavat poissaolollaan ja tilalla on tummanpuhuva maailma, jossa ei juuri kauniita kuvia ole. Rashomonin (1950) kuvanneen Kazuo Miyagawan ennakkoluuloton valaistuksen käyttö on kuitenkin komeaa ja varsinkin loppua kohden elokuvan ulkoasu muuttuu tarinan myötä entistä synkemmäksi. Loppukohtaus, jossa muukalainen palaa kaupunkiin tuulen nostamien pölypilvien saattelemana on vaikuttava, joskin kliimaksista olisi voinut rakentaa vieläkin upeamman – tässä kohtaa Sergio Leonen Kourallinen dollareita vie voiton.

Yojimbo on alusta loppuun Toshiro Mifunen näytöstä, joten miehen saamat palkinnot eivät tulleet aiheetta. Mifunen näytteleminen on vähäeleistä ja ilmeetöntä, juuri kuten Clint Eastwoodilla Leonen versiossa. Valitettavaa on se, että kaikki muut elokuvan hahmoista jäävät täysin Mifunen varjoon, edes pistoolisankari Unosukea näyttelevä Tatsuya Nakadai ei nouse pääosanesittäjän rinnalle. Näyttelijät ovat kauttaaltaan kyllä päteviä, mutta karhumaisen Mifunen taidot ovat vain tällä kertaa liikaa.

Yojimbo – onnensoturi on tyylikäs samuraielokuva, jossa niukka ulkoasu, vääjäämättömästi eteenpäin kulkeva tarina sekä vähäeleinen näytteleminen yhdistyvät taitavasti. Muutama kauneusvirhe elokuvassa kuitenkin on, mikä estää täydellisen elokuvanautinnon. Ei aivan parasta Kurosawaa, mutta mukavaa viihdettä jonka mielenkiintoa lisää tietenkin Leonen westernin olemassaolo – vertailua tekee nimittäin aivan huomaamatta. Myös George Lucasin tiedetään saaneen inspiraatiota Star Wars –saagaansa tästä Kurosawan teoksesta.

DVD: Yojimbo – onnensoturi kuuluu osana Sandrew Metronomen vuonna 2004 julkaisemaa Akira Kurosawa Collection 1:een. Letterboxattu kuva (2.10:1) on vaatimatonta keskitasoa – sen heikkoudet näkyvät erityisen kiusallisesti tummissa, liikettä sisältävissä kohtauksissa, joissa on pehmeyttä ja varjoisuutta. Myös reunaterävöitystä on nähtävillä monin paikoin. Kuvasuhde on ainakin takakansitietojen valossa väärä, sillä alkuperäinen on 2.35:1.

Ääniraita on alkuperäinen mono, eikä siinä ole huomautettavaa. Kohtausvalikoita ei levyllä ole. Tekstitykset ovat suomeksi, ruotsiksi, tanskaksi ja norjaksi. Lisämateriaalia on varsin vähän, ainoastaan vähäinen informaatioteksti elokuvasta. Kansipapereissa on tietoa niin Kurosawasta kuin Mifunestakin. Innokkaimpien kannattaakin kääntyä Criterionin R1-julkaisun puoleen.

Teksti: © 2009 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202