Warner Bros. World War II Cartoons

Warner Bros. World War II Cartoons (2010)

| DVD
  • 4

Kokoelma sisältää neljä lyhyttä animaatiosatiiria, jotka on luotu toisen maailmansodan aikana. Mukana Väiski Vemmelsääri ja Repe Sorsa.

julkaistu 2010-02-08 / päivitetty 20.09. klo 19:07

KUVA 4

Repe Sorsa kanuunankuulana
Repe Sorsa kanuunankuulana 

KUVA 3

Hitler-ankka kuoriutuu
Hitler-ankka kuoriutuu 

KUVA 2

Repe Sorsa kommandona
Repe Sorsa kommandona 

KUVA 1

Natsi-Saksan bunkkerissa
Natsi-Saksan bunkkerissa 

Warner Bros. World War II Cartoons

Maa Yhdysvallat
Pituus 31 min

Kuvat © Warners Bros. ja Atlantic Film.
  • Kuva 2
  • Ääni 2
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Kokoelma Warners Bros World War II Cartoons sisältää neljä lyhyttä satiirista animaatiota, jotka on luotu toisen maailmansodan aikana ja heijastelevat silloista maailmantilannetta.

Ne ovat yhä ajankohtaisia. Hitler, joka tässä saa muun muassa piirrosnuijasta, on jäänyt pop-kulttuuriin pahuuden arkkityypiksi ja kankaaksi, johon kaiken negatiivisen voi ulkoistaa. Amerikkalaisesta ”näkökulmasta” kerrotuissa tarinoissa seikkailevat supertähdet Väiski Vemmelsääri ja Repe Sorsa.

Putoavassa jäniksessä (Falling Hare, 1943) Väiski Vemmelsääri kohtaa lilliputtimaisen riiviön (gremlin), joka on sabotoimassa jenkkien ilmakalustoa: se takoo valtavalla vasaralla ohjuksen kärkeä ja saa lähes propagoitua Vemmelsäären mukaan tihutöihin. Villi, painovoimanlait taittava kamppailu sotilaslentokoneen hallinnasta eksyy suurkaupunkiin, jonka pilvenpiirtäjän seinään se meinaa rysähtää.

Läsnä on useita viittauksia senhetkiseen kulttuuriin. Jokaisen nyanssin ymmärtäminen tai edes huomaaminen on haastavaa, vaikka kestoa on alle kymmenen minuuttia. Siinä liikutaan Hollywoodin tuotantokoodissa sekä silloisessa poliittisessa eliitissä ja pop-maailmassa.

Pätkässä Repe — kommandosotilaana (Daffy — The Commando, 1943) siirrytään kotirintamalta etulinjaan. Kahjon natsin ja tämän vähämielisen apurin tehtävä on estää vihollisten tunkeutuminen maahan. Rennosti tehtävänsä ottava, laskuvarjolla saapuva Repe pitää heitä pilkkanaan.

Heil Hitleriä näytetään selkärankareaktiona haisunäädälle, katsojan ja teoksen välinen muuri rikotaan pariinkin kertaan ja lopuksi kansan edessä puhetta pitävää Adolfia kumautetaan vasaralla päähän.

Mustavalkoisen Romunkerääjä-Repen (Scrap Happy Daffy, 1943) tausta on sodanaikaisissa tarvikekeräyksissä. Kansalaisia pyydettiin kuskaamaan omistamansa metalli keräyspaikoille, jotta se voitiin uudelleen käyttää asevarustelussa: pannuista tehtiin panssareita. Usein tällä oli yhteishenkeä ja moraalia nostattava vaikutus, ei niinkään materiaalinen.

Repe Sorsan vartioima läkähdyttävän suuri romukasa ajaa Hitlerin hulluuteen. Hän lähettää paikan päälle kyltymättömän vuohen syömään kaiken. Kiusanhengen karkottamiseksi Repe ottaa itseironisesti vauhtia menneisyydestä, kansallisesta myytistä, ja muuttuu parodiaksi Teräsmiehestä.

The Ducktators (1942) on satiiri ankanpojasta, joka epäonnistuu taidemaalarina ja vaihtaa alaa kansankiihottajaksi. Kuka lieneekään toiminut esikuvana, kun ankalla on jo syntyessään viikset ja käsi jäykässä tervehdysasennossa? Seuraan yhtyy Mussolini-hanhi ja suurihampainen, imperialistinen ankka, joka näyttää kovasti Japanin keisari Hirohitolta. Isottelijoihin käytetään nuijaa kuin esimerkkinä siitä, kuinka alistettujen pitäisi vain yhdistää voimansa ja kaataa tyrannit.

Paketti on nokkelaa poliittista animaatiota, mikä vauhdikkuutensa vuoksi toimii myös heille, jotka eivät tasoja ymmärrä. Se, pitäisikö animaatioita näyttää heille, jotka eivät poliittisia tasoja tiedosta (esimerkiksi lapsille), on taas toinen juttu.

DVD: Julkaisun toimitti Atlantic Film, mutta levyissä lukee Scantrade. Kestoa on vain reilu puoli tuntia. Kuvanlaatu (täysikuva) ei vastaa DVD:n laatuvaatimuksia, vaan näyttää heikolta kasetilta. Äänenä on mono englanti. Ei sisällä lisämateriaalia.

Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202