Wagonmaster - rajarosvojen voittaja

Wagon Master (1950)

  • 5

John Fordin Wagonmaster on tunnelmallinen kertomus länteen matkaavasta mormoniseurueesta.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-04-01 / päivitetty 16.09. klo 19:07

KUVA 3

Ben Johnson
Ben Johnson 

KUVA 2

Wagonmaster - rajarosvojen voittaja
Wagonmaster - rajarosvojen voittaja 

KUVA 1

Wagonmaster - rajarosvojen voittaja
Wagonmaster - rajarosvojen voittaja 

Wagonmaster - rajarosvojen voittaja

Ohjaus John Ford
Näyttelijät Ben Johnson, Harry Carey Jr., Ward Bond, Joanne Dru, Jane Darwell, Hank Worden
Maa Yhdysvallat
Pituus 89 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1950 Argosy Pictures

Keltaisen nauhan (1948) ja ratsuväkitrilogian päättävän Rio Granden (1950) välissä John Ford ohjasi kaksi pienimuotoista elokuvaa, joista ensimmäiseksi valmistunut Sankari harhateillä (When Willie Comes Marching Home, 1949) on painunut tyystin unholaan, kun taas Wagonmaster – rajarosvojen voittaja on vuosien saatossa kerännyt arvostusta varmasti odotettua enemmän. Nykypäivänä monet elokuvakriitikot laskevat Wagonmasterin jopa Fordin suurten teosten joukkoon. Ei ihme, sillä Wagonmaster on hyvin erikoinen elokuva, sellainen, jollaista ei dollarinkuvat silmissä pysty luomaan.

Wagonmaster kertoo Harry Carey Jr.:n ja Ben Johnsonin esittämistä hevosmiehistä, jotka pestautuvat länteen matkaavan mormoniseurueen oppaiksi. Matka San Juanin jokilaaksoon on vaivalloinen ja vaarallinen paitsi luonnonolosuhteiden, myös lain kouraa pakenevien roistojen ja metsästysmaitaan vartioivien intiaanien vuoksi. Mahdollisista vaaroista huolimatta kukaan ei halua jäädä ryhmästä pois.

Wagonmaster lukeutui Fordin omiin suosikkielokuviin. Se onkin lämpimällä, jopa isällisellä otteella toteutettu teos, jonka myötä Ford lisää jälleen luvun entistä länttä kuvaavaan historiikkiinsa. Ford oli kuvannut nuorempana lännen rautatiestä kertovan Rautahevon (1924), mutta länteen matkaavat karavaanit olivat jääneet muiden huoleksi. Wagonmasterin myötä tämä tyhjiö tuli täytettyä ja vieläpä varsin hienolla tavalla.

Fordin teos ei välttämättä löydä kaikupohjaa nykykatsojassa, sillä siinä ei ole toimintaa juuri nimeksikään. Matkaa taitetaan rauhallisesti ja vaikka rosvojoukko lyöttäytyy mukaan ja intiaanejakin tavataan, ei ruudinsavua puhallella ennen kuin pakollisessa loppuhuipentumassa. Mutta Wagonmasterin vahvuudet ovatkin juuri kaikessa muussa kuin kuudestilaukeavien laulussa.

Jos Fordin ohjaama Pako yli aavikon (1948) oli vertauskuvallinen kertomus kolmesta viisaasta itämaan tietäjästä, on Wagonmaster sen sisarteos, eeppinen tarina urheudesta, uskosta ja periksiantamattomuudesta – aivan kuten Mooses johdatti kansansa luvattuun maahan, tekee pastori Elder Wiggs (Ward Bond) samoin omalle joukolleen. Näinkään syvälliseksi ei tosin tarvitse heittäytyä elokuvasta nauttiakseen, vaan sen voi katsoa vanhana kunnon seikkailuelokuvanakin, kuvauksena ihmisestä, joka sisältään kumpuavan voiman kautta on valmis tekemään kaikkensa saavuttaakseen tavoitteensa ja löytämään onnen ja rauhan.

Wagonmaster on erilainen Ford-western jo senkin vuoksi, ettei siinä ole suurimpia tähtiä (John Wayne, Henry Fonda) mukana lainkaan – itse asiassa kumpikaan heistä ei olisi sopinut tähän elokuvaan. Ward Bond on sen sijaan mukana ja hänen esittämänsä äkkipikainen pastori, jonka suusta kuullaan muutakin kuin hengellistä sanomaa, on elokuvan hahmoista kaikkein paras. Harry Carey Jr. on pätevä hieman hömelönä hevosmiehenä, Ben Johnson tekee niin ikään tyylikästä työtä. Pienemmissä osissa nähdään koko joukko Fordin luottonäyttelijöitä.

Teksti: © 2009 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202