Turvallisuus viimeiseksi

Safety Last! (1923)

  • 4

Harold Lloydin kuuluisin komedia, vuonna 1923 valmistunut Turvallisuus viimeiseksi kertoo nuorukaisesta, joka muuttaa suurkaupunkiin menestyäkseen elämässään. Elokuva sisältää ikimuistoisen kellon vii…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-13 / päivitetty 12.07. klo 17:05

KUVA 1

Turvallisuus viimeiseksi
Turvallisuus viimeiseksi 

Turvallisuus viimeiseksi

Ohjaus Fred C. Newmayer, Sam Taylor
Näyttelijät Harold Lloyd, Mildred Davis, Bill Strothers, Noah Young
Maa Yhdysvallat
Pituus 64 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1923 Hal Roach Studios Inc. ja Pathé.

Harold Lloydin ensimmäinen “thrillikomedia” ja samalla hänen tunnetuin elokuvansa, vuonna 1923 valmistunut Turvallisuus viimeiseksi sai alkunsa eräänä sunnuntai-iltapäivänä. Päiväkävelyllä ollut Lloyd törmäsi sattumalta tapahtumaan, jossa mainostemppua tekevä mies oli aikeissa kiivetä korkean rakennuksen ulkoseinää pitkin sen katolle. Miehen kiipeämistä sydän pamppaillen seurannut Lloyd aavisti tapahtumassa aineksia elokuvaan, josta kehittyi lopulta yksi mykän kauden hienoimmista komedioista.

Pikkukaupungin poika Harold (Lloyd) lähtee suurkaupunkiin etsimään onneaan. Taakseen hän jättää niin perheensä kuin tyttönsä Mildredinkin (Mildred Davis), jonka kanssa hän lupaa mennä naimisiin heti rikastuttuaan. Aika kuluu, mutta poika ei ole saavuttanut mitään mainittavaa, itse asiassa hän työskentelee tavaratalon liinavaateosastolla. Tämä ei kuitenkaan estä häntä kirjoittamasta tytölleen kirjeitä, joissa hän kertoilee huimia tarinoita menestyksestään. Eräänä päivänä tyttö päättää saapua tapaamaan poikaystäväänsä, jonka on kaikin keinoin yritettävä peittää valheidensa jäljet.

Turvallisuus viimeiseksi on mutkattomasti eteenpäin soljuvaa komediaa täynnä näppäriä oivalluksia ja väärinkäsityksistä syntyvää komiikkaa. Tilanne kuin tilanne on valjastettu komedian käyttöön, olipa se sitten pojan lähtö kotikaupungista, työmatka tai työskentely tavaratalossa yleensäkin. Varsinainen hullunmylly alkaa kuitenkin siinä vaiheessa, kun poika yrittää peitellä liioittelunsa jälkiä esittämällä ylempiarvoista kuin mitä todellisuudessa onkaan. Komiikan runsaudesta huolimatta vitsit toimivat loistavasti, ainoastaan kuuluisan kiipeilyjakson rinnalle sijoitettu, Haroldin ystävän pako poliisin kynsistä on liian pitkäksi venytetty. Vähäisellä tiivistämisellä tästäkin ideasta olisi saatu erinomainen pala täydentämään muuten ensiluokkaista kokonaisuutta.

Mykkäkoomikot olivat kuuluisia siitä, että he miltei poikkeuksetta tekivät vaarallisimmat kohtauksensa itse. Tunnetuin hurjapää oli luonnollisesti Keaton, mutta kyllä Lloydkin osasi. Vaikka lopun huimaan kiipeämiseen tornitalon seinää pitkin saatiinkin lisää jännitystä kamerakulmien oivalla käytöllä, oli kohtaus oikeasti todella vaarallinen. Turvanaan Lloydilla oli ainoastaan minimaaliset, kuvan ulkopuolelle sijoitetut suojavarusteet. Huima akrobaattinen jakso ei ole menettänyt rahtuakaan tehostaan, vaan toimii edelleenkin yhtä jännittävänä ja hauskana loppukliimaksina kuin valmistuessaan yli kahdeksankymmentä vuotta sitten.

Elokuva menestyi hyvin lippuluukuilla ja lujitti Lloydin asemaa yhtenä valkokankaan suurimmista koomikoista. Vuosia hänen vastanäyttelijättärenään toimineelle Davisille elokuva puolestaan jäi viimeiseksi valkokangasyhteistyöksi tulevan aviomiehensä kanssa. Seuraavana vuonna Lloydin kanssa avioon astunut Davis keskittyi perhe-elämään tehden enää muutaman elokuvan silloin tällöin.

teksti: © 2005 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202