Turvallisuus viimeiseksi

Safety Last! (1923)

  • 4

Harold Lloydin kuuluisin komedia, vuonna 1923 valmistunut Turvallisuus viimeiseksi kertoo nuorukaisesta, joka muuttaa suurkaupunkiin menestyäkseen elämässään. Elokuva sisältää ikimuistoisen kellon vii…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-13 / päivitetty 12.07. klo 17:05

KUVA 1

Turvallisuus viimeiseksi
Turvallisuus viimeiseksi 

Turvallisuus viimeiseksi

Ohjaus Fred C. Newmayer, Sam Taylor
Näyttelijät Harold Lloyd, Mildred Davis, Bill Strothers, Noah Young
Maa Yhdysvallat
Pituus 64 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1923 Hal Roach Studios Inc. ja Pathé.

Harold Lloydin ensimmäinen “thrillikomedia” ja samalla hänen tunnetuin elokuvansa, vuonna 1923 valmistunut Turvallisuus viimeiseksi sai alkunsa eräänä sunnuntai-iltapäivänä. Päiväkävelyllä ollut Lloyd törmäsi sattumalta tapahtumaan, jossa mainostemppua tekevä mies oli aikeissa kiivetä korkean rakennuksen ulkoseinää pitkin sen katolle. Miehen kiipeämistä sydän pamppaillen seurannut Lloyd aavisti tapahtumassa aineksia elokuvaan, josta kehittyi lopulta yksi mykän kauden hienoimmista komedioista.

Pikkukaupungin poika Harold (Lloyd) lähtee suurkaupunkiin etsimään onneaan. Taakseen hän jättää niin perheensä kuin tyttönsä Mildredinkin (Mildred Davis), jonka kanssa hän lupaa mennä naimisiin heti rikastuttuaan. Aika kuluu, mutta poika ei ole saavuttanut mitään mainittavaa, itse asiassa hän työskentelee tavaratalon liinavaateosastolla. Tämä ei kuitenkaan estä häntä kirjoittamasta tytölleen kirjeitä, joissa hän kertoilee huimia tarinoita menestyksestään. Eräänä päivänä tyttö päättää saapua tapaamaan poikaystäväänsä, jonka on kaikin keinoin yritettävä peittää valheidensa jäljet.

Turvallisuus viimeiseksi on mutkattomasti eteenpäin soljuvaa komediaa täynnä näppäriä oivalluksia ja väärinkäsityksistä syntyvää komiikkaa. Tilanne kuin tilanne on valjastettu komedian käyttöön, olipa se sitten pojan lähtö kotikaupungista, työmatka tai työskentely tavaratalossa yleensäkin. Varsinainen hullunmylly alkaa kuitenkin siinä vaiheessa, kun poika yrittää peitellä liioittelunsa jälkiä esittämällä ylempiarvoista kuin mitä todellisuudessa onkaan. Komiikan runsaudesta huolimatta vitsit toimivat loistavasti, ainoastaan kuuluisan kiipeilyjakson rinnalle sijoitettu, Haroldin ystävän pako poliisin kynsistä on liian pitkäksi venytetty. Vähäisellä tiivistämisellä tästäkin ideasta olisi saatu erinomainen pala täydentämään muuten ensiluokkaista kokonaisuutta.

Mykkäkoomikot olivat kuuluisia siitä, että he miltei poikkeuksetta tekivät vaarallisimmat kohtauksensa itse. Tunnetuin hurjapää oli luonnollisesti Keaton, mutta kyllä Lloydkin osasi. Vaikka lopun huimaan kiipeämiseen tornitalon seinää pitkin saatiinkin lisää jännitystä kamerakulmien oivalla käytöllä, oli kohtaus oikeasti todella vaarallinen. Turvanaan Lloydilla oli ainoastaan minimaaliset, kuvan ulkopuolelle sijoitetut suojavarusteet. Huima akrobaattinen jakso ei ole menettänyt rahtuakaan tehostaan, vaan toimii edelleenkin yhtä jännittävänä ja hauskana loppukliimaksina kuin valmistuessaan yli kahdeksankymmentä vuotta sitten.

Elokuva menestyi hyvin lippuluukuilla ja lujitti Lloydin asemaa yhtenä valkokankaan suurimmista koomikoista. Vuosia hänen vastanäyttelijättärenään toimineelle Davisille elokuva puolestaan jäi viimeiseksi valkokangasyhteistyöksi tulevan aviomiehensä kanssa. Seuraavana vuonna Lloydin kanssa avioon astunut Davis keskittyi perhe-elämään tehden enää muutaman elokuvan silloin tällöin.

teksti: © 2005 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202