Eläkkeelle vetäytynyt viriili kenraali muistelee mennyttä ja haikailee salarakkaansa perään. Peter Sellers -vetoinen draama, komedia ja historiallinen kuvaus.
Kenraali Leo Fitzjohnilla (Peter Sellers) on takanaan pitkä ura Ison-Britannian armeijassa. Nyt hän on jäänyt eläkkeelle ja kirjoituttaa ylös muistelmiaan menneiltä vuosilta, koetuista taisteluista ja tutkimusretkistä villien keskuuteen. Mutta ei hän paikoilleen sammaloidu, vaan jatkaa tyylillään: naistenmiehenä.
Toreadorivalssi (1962) on eräänlainen 1900-luvun alun vapaan aatelin itseriittoiset tunnustukset. Matka vie muistikuvissa seurapiirielämän hienoille näyttämöille, mutta pysyy silti tiukasti ankkuroituna nykypäivään ja sen ongelmiin.
Korkeasta herrasmiehen asemastaan huolimatta Fitzjohn on kohtuuttoman ilkeä omaisiaan kohtaan. Himokkaana hän jahtaa vieraita naisia ikään katsomatta, haukkuu tyttäriään rumiksi ja pitää sairasta vaimoaan maanvaivana. Heille ei löydy rakkautta, muille kylläkin.
Fitzjohn on haikaillut lähes kaksi vuosikymmentä vieraan naisen, Ghislainen (Darry Robin), perään. Mutta vaimon jättäminen on vaikeaa, koska se on ristiriidassa ajan tavan kanssa.
Puku- ja lavasteloistoa näytetään kuvatessa Ghislainen, salarakkaan, ja Fitzjohnin yhteistä menneisyyttä. Kohtauksissa liikutaan eri vuosilla ja eri kaupungeissa, kuten Pariisissa, jossa heillä oli tapana tavata. Juoni pyörii sen ympärillä, ”saavatko” Ghislaine ja Fitzjohn lopulta toisensa, nyt varttuneemmalla iällä.
Vitsiä väännetään eliitin sosiaalisista säännöistä ja ympyröistä. Kun kunniaa solvataan, aloitetaan kaksintaistelu miekoilla. Sotilasarvolla on aina väliä. Miehen korsetin riisuminen kuulostaa seksiaktilta.
Toreadorivalssi ei silti ole puhdaspiirteinen komedia. Enemmän se on draama, jolle kaikupohjaa antaa historiallisuus. Mutta ennen kaikkea se on elokuva vanhuksesta, joka on jäänyt vaille todellisesta onnesta. Katkeruus on seurausta siitä, että hän on itse kaiken tärvellyt.
Fitzjohn on meikattu vanhaksi, eläkkeelle jääneeksi ukoksi, vaikka pitää itseään 30-vuotiaana. Sivuosassa nähtävä tohtori Grogan (Cyril Cusak) on taas hullun keksijän arkkityyppi. Hänen rakentamansa kulkuväline, auton esiaste, on räjähdysaltis vehje. Kyseessä on gagi, joka ei sitten ensi kerran naurata.
Sairaalloinen, lähes sänkyyn sidottu vaimo Emily (Margaret Leighton) on piikikäs ja epäilee miestänsä jatkuvasti pettämisestä. Välirikko on korjaamaton. Vihamieliset tunteet ovat alati pinnalla, mutta he käpertyvät avioliittoon kuin toisilleen kostaen. Ainakin sillä estetään toisen mahdollinen onni vieraan kanssa.
Fitzjohnin alainen, nuori luutnantti Robert (John Fraser) on iskenyt silmänsä Ghislaineen. Robertin kanssa avioon haluavat itsepintaisesti Fitzjohnin tyttäret, Estella (Prunella Scales, Pitkän Jussin majatalon Sybil) ja Sidonia (Denise Coffey).
Toreadorivalssi on katkeransuloinen ja vakuuttavampi sen ohittaessa tyypillisimmät loppuratkaisut. Tilaisuuksiin kehotetaan tarttumaan, mutta myös tarkkailemaan omien tekojen seuraamuksia kanssaihmisissä; tässä rakkaus on tavallaan nollasummapeliä.
Elokuva myös osoittaa koomikkojen kuninkaaksi kutsutun Peter Sellersin taitaneen suvereenisti vakavan draaman.
DVD: Elokuva on osa Atlantic Filmin julkaisemaa yhtenäistä suomalaista laitosta Peter Sellers Collection. Se sisältää neljä elokuvaa: Sukupuolten sota, Alaston totuus, Lain vasen käsi ja Toreadorivalssi. Värillinen kuva (laajakuva 16:9, 1.78:1) on hyvätasoinen. Äänenä on mono englanti. Ei sisällä lisämateriaalia.
Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA