Tiikerikissa

Il gattopardo (1963)

| DVD
  • 4

Luchino Viscontin ohjaama romaanifilmatisointi Tiikerissa on hieman kuin Italian Täällä Pohjantähden alla.

julkaistu 2011-08-26 / päivitetty 20.06. klo 20:08

KUVA 3

Tiikerikissa
Tiikerikissa 

KUVA 2

Tiikerikissa
Tiikerikissa 

KUVA 1

Tiikerikissa
Tiikerikissa 

Tiikerikissa

Ohjaus Luchino Visconti
Näyttelijät Alain Delon, Burt Lancaster, Claudia Cardinale
Maa Italia / Ranska
Pituus 178 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Luchino Viscontin ohjaama romaanifilmatisointi Tiikerissa on hieman kuin jokin Italian Täällä Pohjantähden alla: se kuvaa valtion syntyä ja modernin kansakunnan aineksen muotoutumista, vanhan ylärakenteen alkavaa murtumista, viiltoa sosiaaliseen kudokseen ja tapaan, jolla maailma hahmotetaan.

Tiikerikissa on lähikuva aateliston eloonjäämistaistelusta 1860-luvun Sisiliassa. Yhtäältä Italian valtio on syntymässä ja maa-alueet yhdistymässä yhden demokraattisen hallinnon alle, toisaalta tarinan aatelissuvun rahakassa on tyhjä. Se tarkoittaa naimakauppaa, joka ei perustu säätyasemaan vaan varallisuuteen.

Ensimmäinen huomio elokuvasta on sen monumentaalinen — lähes kolme tuntia laveinta epookkia — koko suhteutettuna sen aktuaaliseen sisältöön. Hahmojen luonne agentteina on lopulta näennäistä, pikemminkin he vain yrittävät pysyä paikallaan historian virrassa.

Elokuva alkaa vallankumoustaisteluilla, kovallakin rytinällä ja kiväärien kanssa lähitaisteluita käyvien massojen yhteentörmäyksillä, kunnes alkaa pisin keskivaihe, tulevaisuudennäkymien pohtiminen. Historian agenttien taustanäyttämö on aina suureellinen ja kansan arjesta eristetty, kartanoiden huolella rakennetuista sisuksista avariin metsästysmaihin.

Uuden kolmikannan muodostavat nousevat talonpojat eli työllään rikastuneet, aatelisto eli asemansa perineet sekä katolinen kirkko, usein valtiota suurempi mahti tavallisten kuolevaisten keskuudessa.

Prinssi Don Fabrizio Salinan (Burt Lancaster) kyynisen, laskelmoivan näkemyksen mukaan he ovat kolmas pyörä. Pyrkyrit uhkaavat alta. Liitto kirkon kanssa katkennee, kun aateliston voima tyrehtyy.

Tiikerikissan viimeiset kolme varttia kuvaavat hääseremoniaa. Rituaali myllertää syvältä, kun rikkaan talonpojan tytär (Claudia Cardinale) saa aatelisen (Alain Delon) miehekseen, joka toisin kuin enonsa Fabrizio katsoo tulevaisuuteen. Kumpi lopulta voittaa? No, kumpikin, sillä he menevät naimisiin rakkaudesta. Muu on ekstraa, joskin merkittävää sellaista.

Fabrizioa — hahmoa, jota ei oikeasti pitäisi millään muotoa sääliä — kuvaa elokuvan lopussa lainaus Cormac McCarthyn Tiestä: “Kaiken hauraus on viimein paljastunut. Vanhat ja askarruttavat kysymykset hajosivat tyhjyyteen ja yöhön. Lajinsa viimeinen vie lähtiessään koko luokan mukanaan. Sammuttaa valot ja on poissa. Katso ympärillesi. Ikuisuus on pitkä aika.”

DVD: Elokuvan suomalaisen laitoksen on julkaissut Atlantic Film (32/2011). Restauroitu kuva on 16:9. Ääniraita on mono italia. Lisämateriaalina on mielenkiintoinen kommenttiraita ja Claudia Cardinalen (10 min, englanninkielinen, ei tekstitystä) haastattelu (“The Guardian Interviews at the National Film Theatre”). Tämä julkaisu vastannee British Film Instituten dvd-julkaisua vuodelta 2004. Elokuvasta löytyy myös British Film Instituten Blu-ray-julkaisu. Criterion Collectionin RA-julkaisussa on eniten lisämateriaalia. Katso pakkaamattomat kuvakaappaukset: kuva 1, kuva 2, kuva 3, kuva 4 ja kuva 5

Teksti: © 2011 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202